ALB | ENG

Menopauza

Menopauza nuk është një sëmundje në vetvete, por gjendja e infertilitetit të një gruaje, e shkaktuar nga ndryshimet fiziologjike të lidhura me moshën.
Teknikisht, termi menopauzë i referohet menstruacioneve të fundit, të cilat mesatarisht ndodhin rreth moshës 50-vjeçare, megjithëse konsiderohet normale të “hyni në menopauzë” midis 45 dhe 55 vjeç.
Nga ana tjetër, menopauza e hershme dhe e vonshme duhet të konsiderohen ato që janë nën dhe mbi këto vlera. Periudha para dhe pas këtij menstruacioni të fundit, karakterizohet nga ndryshime të rëndësishme në funksionin hormonal të femrës dhe fillon disa vjet përpara ndërprerjes aktuale të fertilitetit.

Shkaqet:

Me menopauzë, cikli menstrual ndërpritet dhe vezoret pushojnë aktivitetin e tyre duke ulur ndjeshëm sasinë e estrogjenit të pranishëm në gjak.
Estrogjenet kryejnë funksione të shumta dhe të rëndësishme fiziologjike në organizmin e femrës, duke ndërhyrë në zhvillimin e sistemit gjenital, duke stimuluar zhvillimin e gjirit, duke lejuar fekondimin dhe shtatzëninë, duke ndërhyrë në rregullimin e ciklit menstrual, duke kryer një veprim thelbësor mbrojtës kundër osteoporozës dhe në mbrojtjen e kockave.
Estrogjenet e pranishme në një mënyrë më të lartë tek gratë sesa tek burrat gjatë moshës së lindjes së fëmijëve mbrojnë nga rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare duke rritur prodhimin e të ashtuquajturit kolesterol të mirë HDL. Ato ndërhyjnë në rregullimin e funksioneve të rëndësishme të trurit, duke vepruar pozitivisht në vëmendjen dhe kujtesën dhe rregullojnë sistemet e termorregullimit.

Simptomat:

Prandaj, ulja e estrogjenit në gjak ka efekte të dukshme, veçanërisht në fazën e vendosjes, në të cilën trupi i gruas duhet të mësohet me prodhimin e reduktuar të tyre. Prandaj, simptomat mund të shfaqen edhe disa vjetë para përfundimit të ciklit menstrual.
Mungesa e estrogjenit, e cila ndodh një herë në menopauzë, shkakton disa çrregullime dhe simptoma, të dyja të natyrës neurovegjetative (valë të nxehta, djersitje të shumta, palpitacione dhe takikardi, ndryshime në presionin e gjakut, shqetësime të gjumit, marramendje, thatësi vaginale dhe kruajtje gjenitale), të dyja me natyrë psikoafektive (irritueshmëri, humor të paqëndrueshëm, lodhje, ankth, demotivim, përqendrim dhe memorie të dëmtuar, ulje e dëshirës seksuale), e cila duhet të ulet kur organizmi vendoset në gjendjen e tij të re.

Nga ana tjetër, rënia e estrogjenit ka pasoja të qëndrueshme për shëndetin e grave pas menopauzës:

 • Rrit rrezikun kardiovaskular (sulm në zemër, goditje në tru, hipertension);
 • Gjasat për të vuajtur nga patologjitë osteoartikulare, veçanërisht osteoporoza, rriten;
 • Ndodh një ngadalësim i ndjeshëm i metabolizmit, i cili shkakton shtim në peshë;
 • Shfaqen probleme urologjike, si ndryshime në fshikëzën e urinës dhe uretrës, prolaps gjenital dhe mosmbajtje urinare;
 • Shfaqen ndryshime të lëkurës dhe flokëve;
 • Ndodh mosfunksionimi seksual.

Sëmundjet kardiovaskulare përfaqësojnë, në fakt, shkakun kryesor të vdekjes për gratë në menopauzë, duke tejkaluar shumë të gjitha format e neoplazmave, përfshirë kancerin e gjirit. Në moshën e lindjes së fëmijëve, gratë kanë një rrezik më të ulët kardiovaskular sesa burrat, sepse estrogjenet e prodhuara nga vezoret garantojnë një sasi më të ulët të kolesterolit në gjak, një lloj privilegji biologjik. Përveç kësaj, rritja e peshës trupore, e cila ndodh në shumicën e grave pas menopauzës, me një shpërndarje të ndryshme të yndyrës trupore në nivelin e mesit/belit, përfshin një rrezik më të madh kardio-vaskular.
Numri i ulët i estrogjeneve vepron edhe në lëkurën e grave në postmenopauzë, duke shkaktuar atrofi epidermale, humbje kolagjeni, hollim dhe më pak elasticitet të lëkurës, gjë që do të krijojë më lehtë rrudha.
Mungesa e estrogjenit redukton sekretimin e gjëndrave dhjamore me 38%, duke shkaktuar tharje dhe lëkurë të lëkurës, e cila duhet ushqyer nga brenda me trajtimet e duhura me estrogjen, në gjendje të rivendosë ekuilibrin e saj optimal.

Diagnoza:

Për diagnozën e menopauzës, ose më mirë për të mbajtur nën kontroll simptomat e saj, mund të rekomandohet kryerja e një ose më shumë prej këtyre testeve:

 • Ekzaminimi gjinekologjik dhe pap testi (rutinë), gjinekologu mund të kërkojë kolposkopi për të vlerësuar gjendjen e qafës së mitrës;
 • Testet e gjakut, për të matur nivelet e estradiolit (i cili ulet në menopauzë) dhe gonadotropinave (që rriten në menopauzë);
 • Analizat hormonale, të përshkruara nga gjinekologu, sipas “fazës” klimakterike të pacientit;
 • Matja dhe monitorimi i presionit të gjakut;
 • Ekzaminimi endometrial, i cili përfshin analizimin e qelizave të mitrës, për të diagnostikuar çdo situatë rreziku për tumoret në fazën e hershme. Mostra nuk kërkon anestezi, nuk është shumë e dhimbshme dhe mund të kryhet në klinikë për disa minuta. Ekzaminimi kryhet në prani të gjakderdhjeve të parregullta (menstruacione të rënda ose të zgjatura, humbje gjaku jashtë ciklit, humbje gjaku në menopauzë).
 • Ekografia transvaginale, për të monitoruar pa dhimbje sistemin e brendshëm gjenital, në veçanti vezoret dhe endometriumin, duke matur trashësinë e tij, e cila gjatë menopauzës duhet të jetë e hollë (më pak se 5 mm). Me këtë test, është e mundur të diagnostikohet një kancer ovarian në një fazë shumë të hershme.
 • Mammografia, për të identifikuar tumoret e gjirit në një fazë shumë të hershme, përpara se ato të perceptohen në palpim.
 • MOC, Mineralometria e Kompjuterizuar e Kockave, për të njohur një predispozicion ndaj osteoporozës ose për të vlerësuar osteoporozën në zhvillim.
 • Ekzaminimi urodinamik, studimi i traktit urinar të poshtëm, nëse gruaja vuan nga inkontinenca.


Trajtimi:

Faktorët dietikë janë në gjendje të ndikojnë në shëndetin e grave në menopauzë, duke parandaluar disa lloje të kancerit (gjirit, endometriumit, zorrës së trashë), sëmundjeve kardiovaskulare dhe osteoporozës.
Përveç këshillave të vlefshme për të gjitha moshat, si favorizimi i konsumit të frutave dhe perimeve, bishtajoreve dhe drithërave për një dietë optimale në menopauzë, është thelbësore të hani shumë pak mish të kuq dhe derri dhe të minimizoni konsumin e produkteve të qumështit dhe djathrave.
Gjithashtu është mirë të kufizoni kafenë, sheqerin, kripën, alkoolin, pijet e gazuara, ëmbëlsuesit.
Ushtrimi ndihmon në mbajtjen e demineralizimit të kockave, stimulon qelizat e kockave të diferencohen dhe të rriten, duke reduktuar rrezikun e osteoporozës.
Aktiviteti fizik ndikon edhe në zemër, duke parandaluar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe ka një efekt të dobishëm në humor, duke përmirësuar cilësinë e jetës së gruas.

Menopauza aktivizon ndryshime të shumta adaptive në organet dhe sistemet kryesore të trupit të femrës. Edhe pse ende nuk është vërtetuar se ky transformim ka mungesën e estrogjenit si shkakun e vetëm, shpesh terapia me estrogjen (terapia e zëvendësimit të hormoneve) kontribuon në mënyrë të konsiderueshme në zgjidhjen e çrregullimeve të vogla që lindin, si dhe redukton, te gratë që e përdorin atë pothuajse gjatë gjithë kohëzgjatjes së jetës, rreziqet e sëmundjeve më të rënda, si kardiovaskulare dhe osteoporoza.

Terapia e zëvendësimit të hormoneve mund të rrisë incidencën e kancerit të endometriumit, domethënë të mukozës brenda zgavrës së mitrës, por nëse shoqërohet në mënyrë ciklike me marrjen e progestinave, rreziku zvogëlohet.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.