ALB | ENG

Meduloblastomat

Meduloblastomat janë tumoret malinje më të zakonshme të trurit (30%) në moshën pediatrike, veçanërisht në moshën 2 dhe 7 vjeç; ato janë shumë më të rralla në moshën madhore. Ky lloj tumori shpesh e ka origjinën në nivelin cerebellar (në pjesën mediale të trurit të vogël dhe në hemisferat cerebelare), por mund të zhvillohet edhe në shtyllën kurrizore (me difuzion përmes CSF) dhe ndonjëherë në nivelin ekstracerebral. Ato janë tumore me rritje të shpejtë dhe duke qenë se prekin një zonë të vogël që është fossa e pasme, ato shpejt japin simptoma.

Simptomat

Simptomat që mund të shfaqen janë:

 • Nervozizëm;
 • Nauze dhe të vjella;
 • Dhimbje koke;
 • Dobësi;
 • Përgjumje e pashpjegueshme;
 • Ndryshimet e personalitetit;
 • Humbja e koordinatave;
 • Humbja e ekuilibrit;
 • Vizion i dyfishtë.

Nëse shfaqet ndonjë nga këto simptoma, këshillohet të shkoni te mjeku.

Diagnoza

Për përcaktimin e diagnozës kërkohet një ekzaminim fizik dhe një anamnezë. Më pas, nëse mjeku dyshon për praninë e një tumori të trurit, bëhet CT ose MRI të cilat lejojnë vizualizimin e masës tumorale.

Mjekimi

Pasi të jetë konstatuar diagnoza e Medullobastoma, mund të sugjerohen metodat e mëposhtme të trajtimit:

 • Operacioni kirurgjik i cili është opsioni i zgjedhjes dhe që synon heqjen e plotë të tumorit;
 • Radioterapia për të parandaluar përsëritjen ose për të trajtuar ndonjë tumor të mbetur që nuk mund të hiqej kirurgjik;
 • Kimioterapia e cila është më e indikuara për pacientët e moshës 2-3 vjeç;
 • Implant me derivacion ventrikulo-peritoneal për të zgjidhur hidrocefalusin (akumulimin e CSF në ventrikuj), por që nuk e kuron tumorin në asnjë mënyrë;

Zgjedhja e trajtimit varet nga shumë faktorë si: mosha e pacientit, vendndodhja dhe madhësia e masës tumorale, përhapja e neoplazmës në pjesë të tjera të trupit. Heqja kirurgjikale ndonjëherë është e vështirë, sepse medullobastoma mund të infiltrojë struktura nervore shumë delikate (dyshemeja e barkushes së katërt). Terapia me rrezatim nuk rekomandohet për pacientët shumë të rinj.

Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

Kraniotomia

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.