ALB | ENG

Konjuktiviti alergjik

Konjuktiviti është një inflamacion i shtresës mukoze sipërfaqësore të syrit që ndodhet midis sklerës dhe qepallës. Konjuktiviti alergjik është një formë konjuktiviti që shkaktohet nga ndjeshmëria e tepërt ndaj çdo lloj alergeni (poleni, pluhuri, kimikatet, etj.). Kur qepalla dhe konjuktiva bien në kontakt me irrituesit, ato bëhen të kuqe dhe të ënjtura, me lot, djegie dhe kruajtje të vazhdueshme.

Bazuar në faktorët që e shkaktojnë atë, është e mundur të dallohen disa forma të konjuktivitit alergjik:

  • Konjuktiviti alergjik sezonal – zakonisht shfaqet në pranverë për shkak të polenit në ajër
  • Konjuktiviti alergjik shumëvjeçar – është një variant i konjuktivitit alergjik sezonal dhe shoqërohet me rinitin shumë stinor. Alergjenët e përfshirë janë marimangat e pluhurit, sporet e kërpudhave dhe epiteli i kafshëve
  • Keratokonjuktiviti atopik – është një sëmundje inflamatore që prek konjuktivën e poshtme të tarsalit dhe nëse shtrirja e saj arrin në kornea, mund të çojë në verbëri.
  • Konjuktiviti alergjik gigantopapilar – karakterizohet nga inflamacioni i konjuktivës tarsal dhe shoqërohet me përdorimin e lenteve të kontaktit (veçanërisht të buta)


Simptomat:

Në bazë të simptomatologjisë së fillimit, është e mundur të bëhet dallimi midis konjuktivitit alergjik të tipit akut dhe konjuktivitit alergjik të tipit kronik. Konjuktiviti akut alergjik ka simptoma urtikariale shumë të bezdisshme, të cilat shkaktojnë kruajtje dhe ënjtje shumë të rëndë të qepallave; Nga ana tjetër, konjuktiviti alergjik kronik ka simptoma më pak të bezdisshme, por shumë më të gjata për sa i përket kohëzgjatjes si kruajtje, fotofobi dhe skuqje.

Diagnoza:

Diagnoza e konjuktivitit alergjik bëhet gjatë një ekzaminimi normal të syrit, gjatë të cilit okulisti ekzaminon sytë me anë të një llambë të çarë përmes së cilës ai është në gjendje të vlerësojë praninë e shenjave karakteristike të sëmundjes (siç është rritja e diametrit të enët e gjakut në sy).

Për më tepër, mjeku mund të zgjedhë edhe kryerjen e analizave të tjera, si p.sh.

  • ekzaminimi i lëngut lotsjellës
  • testi i provokimit të konjuktivës


Mjekimi

Trajtimi i konjuktivitit alergjik fokusohet kryesisht tek alergeni përgjegjës për inflamacionin, duke synuar eliminimin ose shmangien e tij sa më shumë. Trajtimi kryhet duke përshkruar pika kortikosteroide për sy, dekongestantë dhe antihistaminikë ose duke marrë medikamente antiinflamatore josteroide. Gjithashtu përshkruhen edhe lotë artificialë mbështetës. Trajtimi i konjuktivitit alergjik te pacientët që mbajnë lente kontakti duhet të ndërmerret me shumë kujdes, pasi inflamacioni mund të degjenerojë në traumë të kornesë, duke shkaktuar dëmtime të përhershme në shikim.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.