ALB | ENG

Kolangiokarcinoma

Kolangiokarcinoma është një lloj kanceri primar i mëlçisë që e ka origjinën nga kanalet biliare, të quajtura edhe kolengiocite (kanalet që bartin biliare nga mëlçia në zorrë) dhe mund të zhvillohet brenda (kolangiokarcinoma periferike) ose jashtë organit (kolangiokarcinoma ekstrahepatike). Në fazat më të avancuara, një tumor malinj si kolengiokarcinoma ka aftësinë t’i përhapë qelizat e tij kancerogjene, përmes gjakut ose ngjitur, në organe dhe inde të tjera, duke shkaktuar në vende të reja – si mushkëritë, trurin dhe kockat – formimin e qelizave sekondare. neoplazite malinje.


Shkaqet:

Megjithëse shkaqet e sakta të mutacioneve gjenetike të lartpërmendura në origjinën e përhapjes së qelizave nuk janë identifikuar ende, studime të shumta shkencore besojnë, me një shkallë të caktuar sigurie, se ato kanë identifikuar faktorë të ndryshëm rreziku: Më e rëndësishmja është prania e kolengitit primar sklerozant, një sëmundje e rëndë inflamatore kronike e mëlçisë, e cila fillimisht shkakton një stenozë, ose një ngushtim jonormal dhe të panatyrshëm të kanaleve biliare që kalojnë nëpër mëlçi, dhe më pas cirrozën e mëlçisë dhe dështimin e mëlçisë.

Sindroma Cairoli është shoqëruar me zhvillimin e kolengiokarcinomës: është një sëmundje trashëgimore që prek rrugët biliare.

 • Prania e gurëve të tëmthit intrahepatik.
 • Ekspozimi ndaj disa kimikateve dhe toksinave, si p.sh. torotrasti, i cili, përpara zbulimit të fuqisë kancerogjene, përdorej si agjent kontrasti në procedura të ndryshme diagnostikuese me rreze X.
 • Infeksionet parazitare (parazitët) e mëlçisë janë mjaft të rralla në botën perëndimore, por janë të pranishme në vende si Tajlanda, Tajvani, Kina, Rusia Lindore, Korea, Vietnami.
 • Hepatiti B dhe hepatiti C, të dyja sëmundjet infektive të mëlçisë me origjinë virale.
 • Cirroza e mëlçisë;
 • Sindroma e Lynch II;
 • Diabeti mellitus;
 • Obeziteti;
 • Konsumimi i tepërt i alkoolit;
 • Tymi i cigares.

Ju kujtojmë se është një tumor mjaft i rrallë, por, kur njihet se ka faktorë të rëndësishëm rreziku dhe bën pjesë në historikun demografik të kolengiokarcinomës, këshillohet ta raportoni te mjeku juaj i përgjithshëm, i cili në rastet e duhura do të fillojë. një hetim adekuat diagnostik.


Simptomat:

Kolangiokarcinoma përbën 20% të tumoreve parësore të mëlçisë dhe zhvillohet kryesisht tek meshkujt rreth moshës 70-vjeçare. Shenjat identifikuese të pranisë së sëmundjes zakonisht zhvillohen kur kolengiokarcinoma arrin një madhësi të caktuar dhe bllokon rrjedhën e biliare përgjatë traktit biliar duke e bërë atë të kthehet në mëlçi, nga e cila e ka origjinën. Substancat që përmbahen në të kalojnë më pas në gjak, duke shkaktuar simptoma të tilla si:

 • – Humbje peshe;
 • Kaheksi;
 • Dhimbje në pjesën e sipërme të barkut ndonjëherë që rrezaton në shpatull;
 • Verdhëza;
 • Urinë e errët;
 • Diarre të verdhë
 • Kolaluria (obstruksioni i traktit biliar për shkak të pranisë së kripërave biliare në urinë) ethe mbi 38 ° C.

Prania e verdhëzës është gjithmonë një arsye më se e vlefshme për të kontaktuar mjekun tuaj në kohën e duhur ose për të shkuar drejtpërdrejt në spitalin më të afërt për hetime. Simptomat e tjera nuk duhen anashkaluar, veçanërisht nëse zgjasin me ditë. Një diagnozë e hershme lidhet në fakt me një probabilitet më të madh shërimi: për njerëzit me një kolengiokarcinoma të gjetur në një fazë mjaft të hershme, shkalla e mbijetesës 5-vjeçare nga diagnoza është midis 20 dhe 50%.


Diagnoza:

Nuk është gjithmonë e lehtë të diagnostikosh kolengiokarcinomën, veçanërisht kur pacienti nuk paraqet shenja të dukshme që mund të çojnë në sëmundje si verdhëza, jashtëqitja e ndryshuar dhe urina e errët. Hetimet diagnostike për zbulimin e një kolengiokarcinoma fillojnë me një histori të kujdesshme mjekësore dhe një ekzaminim fizik të plotë, i cili pasohet menjëherë nga analizat e gjakut, një sërë testesh diagnostikuese imazherike dhe biopsi tumorale. Me biopsi, përveç marrjes së ndonjë konfirmimi për natyrën malinje të masës tumorale, do të mund të përcaktohet shkalla e malinjitetit dhe stadifikimi, ose fuqia infiltruese dhe aftësia metastazuese e kolengiokarcinomës.


Trajtimi:

Trajtimi i kolengiokarcinomës varet nga disa faktorë duke përfshirë fazën e sëmundjes. Opsionet terapeutike janë:

 • Kirurgjia e heqjes;
 • Radioterapia;
 • Kimioterapia;
 • Stentimi i tëmthit dhe drenimi i tëmthit nëpërmjet bypass-it;
 • Këto janë pothuajse gjithmonë raste komplekse që kërkojnë menaxhim multidisiplinar për të zhvilluar strategjinë më të përshtatshme për pacientin individual;
 • Trajtime të tjera që mund të aplikohen për këtë patologji.


Kirurgjia e Heparit:

Mëlçia është vendi më i shpeshtë i metastazave, veçanërisht i tumoreve parësore të traktit gastrointestinal (p.sh. metastazat në mëlçi të tumoreve kolorektal).
Tumoret primare të mëlçisë (Hepatokarcinoma, Kolangiokarcinoma e konvergjencës biliare, Kolangiokarcinoma intrahepatike) përfaqësojnë një nga shkaqet kryesore të vdekshmërisë së lidhur me kancerin dhe incidenca e tyre është vazhdimisht në rritje. Rezeksioni i mëlçisë konsiderohet jo vetëm trajtimi i referencës, por edhe ai i lidhur me mbijetesën më të mirë si për tumoret primare të mëlçisë, ashtu edhe për metastazat e mëlçisë të operueshme. Duhet theksuar se në shumicën e rasteve, resekcioni i mëlçisë është një nga hapat e një trajtimi sekuencial dhe multidisiplinar (kirurg, onkolog, radioterapist, nutricionist, etj.).
Kirurgjia hepatike është padiskutim komplekse dhe kërkon aftësitë e kirurgëve specialistë. Aktualisht është e mundur të kryhen në mënyrë të sigurtë, në pacientë të përzgjedhur: rezeksione të mëdha hepatike të shtrira deri në 75% të vëllimit hepatik, rezeksione hepatike iterative dhe rezeksione hepatike të shoqëruara me rezeksione vaskulare. Kohët e fundit, laparoskopia dhe kirurgjia robotike janë bërë një alternativë e sigurt dhe “minimisht invazive” ndaj resekcionit “të hapur” të mëlçisë, në shumë raste.

Kirurgjia minimale invazive e mëlçisë: laparoskopia

Kirurgjia e rezeksionit të mëlçisë në përgjithësi është kryer duke përdorur metodën tradicionale të laparotomisë; një qasje minimalisht invazive tani mund të adoptohet në shumë pacientë përmes kirurgjisë laparoskopike 3D dhe / ose 4K. Zonat e mëlçisë që do të trajtohen arrihen nga instrumentet kirurgjikale me anë të prerjeve të vogla. Kjo qasje garanton rezultatet e kirurgjisë tradicionale, por në të njëjtën kohë lejon marrjen e përfitimeve të rëndësishme për pacientët, si reduktimi i traumave kirurgjikale dhe koha e rikuperimit pas operacionit.

Laparoskopia:

Laparoskopia është një formë e kirurgjisë minimale invazive që ju lejon të kryeni operacione edhe shumë komplekse pa pasur nevojë të hapni barkun, por thjesht përmes prerjeve të vogla nëpër të cilat kalohen instrumentet kirurgjikale.
Qëllimi i kësaj teknike është të sigurojë standardet e cilësisë onkologjike të kirurgjisë tradicionale të hapur, duke reduktuar si rrezikun kirurgjik (infeksionet dhe komplikimet), ashtu edhe dhimbjen pas operacionit dhe kohën e rikuperimit për pacientët.

 

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.