ALB | ENG

Keqformimet Chiari

Keqformimi Chiari (i quajtur edhe keqformimi Arnold Chiari) është një ndryshim që shfaqet që nga lindja, i pranishëm në zonën që lidh trurin me palcën kurrizore. Kjo patologji malformative mund të ndahet në:

Tipi I, keqformimi më i zakonshëm i bazës së kafkës dhe zonës së sipërme dorsale. Në përgjithësi ky ndryshim është i pranishëm tek foshnjat e lindura me spina bifida.

Tipi i II, i cili përfshin lëvizjen e pjesës së pasme të trurit të vogël përmes foramen magnum. Në përgjithësi ky ndryshim shoqërohet me gjendjen e hidrocefalusit.

Tipi i III, i cili përfshin daljen e pjesës së pasme të trurit të vogël nga një afrim në pjesën e pasme të kafkës.

Tipi I IV, i cili përfshin zhvillimin e gabuar të pjesës së pasme të trurit të vogël.

Shkaqet

Shkaku i këtij lloji keqformimi është i panjohur, ndonëse supozohet se ndryshimi është për shkak të zhvillimit të gabuar të trurit të vogël gjatë rritjes së fetusit. Mund të ketë shumë shkaqe që konsiderohen përgjegjëse për keqformimin Chiari:

 • Kontakti me substanca të dëmshme gjatë rritjes së fetusit
 • Trashëgimi gjenetike
 • Disa shkaqe lidhen me periudhën e shtatzënisë:
 • Infeksionet
 • Konsumi i drogës dhe alkoolit
 • Mungesa e vitaminave.


Simptomat

Simptomat që shfaqen përgjithësisht mund të ndryshojnë për çdo fëmijë; Kur sëmundja është e lindur, disa shenja mund të jenë:

 • Dhimbje koke
 • Ngurtësi dhe dhimbje në qafë ose në shpinë
 • Më pak forcë në krahë
 • Ulje e ndjeshmërisë në krahë dhe këmbë
 • Vështirësi në gëlltitje
 • Probleme me frymëmarrjen
 • Vonesa në zhvillimin psikomotor
 • Duke qarë e dobët

Është shumë e rëndësishme të shihni mjekun tuaj sepse shumica e simptomave mund të shoqërohen me kushte të tjera.

Diagnoza

Nëse keqformimi shoqërohet me defekte të pranishme që në lindje, diagnoza mund të bëhet menjëherë pas lindjes; ndërsa nëse vlerësimi kryhet pas pranisë së simptomave të para, fëmija i nënshtrohet analizave specifike, mblidhet historia familjare dhe ndiqet fëmija në rritje. Për diagnozën e keqformimit, është e nevojshme të matet diametri i kokës së foshnjës për krahasim me shkallën e referencës ndërkombëtare. Më pas kryhet MRI.

Mjekimi

Pasi është konstatuar diagnoza e keqformimit Chiari, operacioni kirurgjik është baza e të gjitha trajtimeve, pasi është e nevojshme të zgjerohet hapësira në pjesën e pasme të trurit: pasi të operohet, fëmija paraqet menjëherë përmirësime. Metoda e trajtimit do të tregohet nga mjeku specialist bazuar në disa faktorë si: mosha e fëmijës, gjendja shëndetësore, historia mjekësore dhe lloji i keqformimit. Më pas, foshnja do të monitorohet përmes ekzaminimeve dhe testeve ciklike ndërsa zhvillohet truri, palca kurrizore, kafka dhe shtylla kurrizore.

Një jetëgjatësi afatgjatë nuk është e parashikueshme për një fëmijë me keqformim Chiari.

Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

Kraniotomia

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.