ALB | ENG

Keqformime arteriovenoze

Keqformimet arteriovenoze (AVM) janë keqformime të lidhjes midis venave dhe arterieve të pranishme që nga lindja. Kjo patologji vaskulare e sistemit nervor shfaqet si një ndërthurje e enëve jonormale të zgjeruara (nidus), e cila çon në rrjedhjen e gjakut arterial në vena (pa shtrat kapilarësh të ndërthurur) dhe në rrezikun e këputjes së murit venoz, pikërisht për shkak të ndaj prurjes së lartë që krijohet.

Kjo lloj patologjie ndodhet në korteksin cerebral dhe në lëndën e bardhë dhe është mjaft e rrallë. Nëse këputja ndodh në një venë sipërfaqësore, do të ndodhë hemorragji subaraknoidale; ndërsa nëse ruptura ndodh në një zonë më të thellë do të ndodhë hemorragjia intraparenkimale.


Simptomat:

Kjo patologji në përgjithësi mbetet asimptomatike për një kohë të gjatë, pavarësisht se është e pranishme që nga lindja. Simptomat zakonisht shfaqen para moshës 40 (64%), më shpesh tek meshkujt.


Keqformimet arteriovenoze mund të ndodhin me:

  • Gjakderdhje: rreziku mesatar i gjakderdhjes është 2-4% në vit, në varësi të shkallës së AVM, me një rrezik shumë më të lartë të rigjakderdhjes,
  • Konvulsione, në pacientët që zakonisht kanë AVM të mëdha,
  • Dhimbje koke (20% e rasteve),
  • Deficit neurologjik, në rast se masa e keqformimit është shumë e madhe ose AVM nxjerr gjak nga zonat përreth të trurit.


Diagnoza:

Për përcaktimin e diagnozës është parashikuar rezonanca magnetike cerebrale dhe angio-rezonanca që nxjerrin në pah keqformimin. Për më tepër, mjeti më i mirë për të identifikuar strukturën e AVM është angiografia.

AVM-të klasifikohen sipas madhësisë, vendndodhjes dhe modelit të kullimit venoz (klasifikimi Spetzler-Martin). Në bazë të këtij klasifikimi, çdo AVM i caktohet një notë, e cila mund të ndryshojë nga 0 në 5 dhe korrespondon me një rrezik në rritje të deficitit neurologjik.


Mjekimi:

Pasi të jetë konstatuar diagnoza e AVM, bazuar në pozicionin e saj, mund të sugjerohen metodat e mëposhtme të trajtimit:

  • Operacion mikrokirurgjik, nëpërmjet të cilit eliminohen enët jo-normale;
  • Trajtim endovaskular, nëpërmjet të cilit bllokohet qarkullimi i gjakut, në mënyrë që të kthehet në qarkullimin normal të gjakut. Vetëm trajtimi endovaskular është përgjithësisht i pamjaftueshëm për të arritur mbylljen e plotë të AVM;
  • Radiokirurgjia stereotaktike, Gamma-Knife, zgjidhëse dhe efektive në 80% të rasteve. Eliminimi radiokirurgjik i AVM kërkon një periudhë prej 1 deri në 3 vjet. Efektet anësore janë të kufizuara. Kjo metodë, e përdorur fillimisht vetëm për keqformime të vogla (2-3 cm me diametër maksimal), tani, kur është e mundur, preferohet nga operacioni edhe në rastin e lezioneve voluminoze, të cilat trajtohen në disa seanca.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.