ALB | ENG

Katarakti

Kataraktet janë rezultat i procesit të errësimit të thjerrëzës (thjerrëza natyrale e syrit), e cila me kalimin e moshës humbet transparencën e saj për shkak të oksidimit të proteinave që e përbëjnë. Prandaj, bebëza ka tendencë të shfaqet e verdhë apo edhe e bardhë për shkak të ngurtësimit të bërthamës së thjerrëzës.

Në përgjithësi, katarakti është një pasojë e natyrshme e plakjes: në fakt, 50% e njerëzve mbi 65 vjeç janë të prekur (katarakte senile). Megjithatë, çrregullimi mund të ndodhë edhe tek individët më të rinj.

Në këtë rast flasim për:

  • Katarakti i të miturve – i shkaktuar nga mosfunksionimi i strukturave të tjera të syrit ose nga problemet metabolike (diabeti);
  • Katarakti kongjenital – i shkaktuar nga sëmundje metabolike ose reumatike që ndërhyjnë në zhvillimin e organit të shikimit që në vitet e para të jetës.

Përveç plakjes, ndër shkaqet e mundshme të kataraktit gjejmë:

  • Ekspozimi i zgjatur dhe i pambrojtur ndaj rrezeve UV;
  • Lëndime ose trauma të kokës së syrit;
  • Përdorimi i barnave me bazë kortizoni;
  • Diabeti;
  • Retiniti pigmentoz;
  • Tymi;


Simptomat:

Simptoma e parë që lidhet me kataraktin është sigurisht turbullimi gradual i shikimit, i shoqëruar me shikim të dobët gjatë natës, shkëlqim verbues, mbindjeshmëri ndaj dritës dhe shikim të zbehur të ngjyrave. Për më tepër, individët me katarakt mund të perceptojnë imazhe të dyfishta të rrethuara nga halo të bezdisshme.

Diagnoza:

Diagnoza e kataraktit bëhet gjatë një ekzaminimi të thjeshtë të syrit, gjatë të cilit mjeku do të kujdeset për matjen e përthyerjes dhe mprehtësisë pamore të syrit, duke kryer edhe një ekzaminim biomikroskopik duke përdorur një llambë të çarë.

Mjekimi:

Deri më sot, nuk ka ende trajtime farmakologjike në gjendje për të kuruar çrregullimin; E vetmja zgjidhje për eliminimin e kataraktave, pra, përfaqësohet nga operacioni.

Operacioni i kataraktës, i cili zgjat disa minuta dhe kryhet në regjim ditor spitalor, mund të kryhet duke zgjedhur midis 2 procedurave:

  • Procedura tradicionale
  • Procedura premium (me sistem lazer dhe IOL multifokale)


Kirurgjia e kataraktit me procedurë tradicionale

Operacioni i kataraktit përbëhet nga tre faza: faza e aksesit, faza e heqjes dhe faza e zëvendësimit. Faza e parë përfshin prerjen e kornesë, e cila i lejon kirurgut të depërtojë brenda zverkut të syrit për të hyrë në bërthamën e kataraktit. Hapi i dytë është heqja e thjerrëzës së errësuar përmes një teknike të quajtur fakoemulsifikimi. Fakoemulsifikimi përdor ultratinguj me frekuencë të lartë për të copëtuar bërthamën e kataraktit, ndërsa një sondë e vogël thith materialin e vjetër përmes një vrime të vogël vetë-vulosëse. Pasi të jetë hequr thjerrëza e vjetër, kalojmë në fazën e tretë, gjatë së cilës implantohet një lente artificiale intraokulare, e cila futet në sy përmes një injektori të veçantë”. Mund të zgjidhni të implantoni lente monofokale ose multifokale (IOL Premium). Falë këtyre lenteve fleksibël, shumica e operacioneve të kataraktit nuk përfshijnë qepje.

Kirurgjia e kataraktit me procedurë premium dhe lazer me femto-asistuar (FLACS)

Kirurgji Katarakt Flacs kapsulotomi

Procedura me laser Flacs përfshin të njëjtat hapa si operacioni i kataraktit me procedurën tradicionale, por sigurisht që ka shumë më tepër përparësi në krahasim me këtë të fundit:

Avantazh n. 1: Përvojë e personalizuar

Duke zgjedhur t’i nënshtrohet një operacioni lazer, kirurgut i jepet mundësia të krijojë një model 3D të syrit që i lejon atij të planifikojë të gjitha fazat e operacionit me saktësinë dhe saktësinë më të madhe.

Avantazh n. 2: Gdhendje perfekte

Ndryshe nga prerjet e bëra me dorë, faza e aksesit e kryer me FLACS është e kompjuterizuar dhe i lejon mjekut të bëjë prerje më pak invazive dhe më të sakta duke lejuar një rikuperim më të shpejtë të syrit.

Avantazh n. 3: Thërrmimi i rregullt

Faza e dytë e operacionit përfshin heqjen e bërthamës së kataraktit. Me procedurën FLACS, përpara se të vazhdohet me heqjen e thjerrëzës opake, lazeri bën prerje paraprake jashtëzakonisht të sakta dhe krejtësisht të rregullta që fragmentojnë bërthamën e kataraktit për të lejuar heqjen më të lehtë dhe më të sigurt.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.