ALB | ENG

Karcinoma e fshikëzës së tëmthit

Karcinoma e fshikëzës së tëmthit zhvillohet nga fshikëza e tëmthit dhe ka një sjellje të ngjashme me atë të kolengiokarcinomës intrahepatike të tëmthit.


Shkaqet:

Shfaqja e kancerit të fshikëzës së tëmthit shoqërohet shpesh me praninë e disa sëmundjeve si:

 • fshikëz e tëmthit prej porcelani
 • adenoma e kolecistitit
 • cistet e koledokut
 • anomalia e kryqëzimit bioliopankreatik


Simptomat:

Ashtu si me tumoret parësore të mëlçisë, kanceri i fshikëzës së tëmthit manifeston simptoma vetëm në fazën e avancuar.
Në përgjithësi pacienti paraqet:

 • dhimbje në bark
 • nauze ose të vjella
 • verdhëza
 • humbje peshe
 • mungesa e oreksit
 • ethe
 • kruarje
 • zmadhimi i lokalizuar i fshikëzës së tëmthit


Diagnoza:

Qasja e parë për të ekzaminuar praninë e kancerit të tëmthit kryhet nga mjeku i cili do të vazhdojë me vlerësimin e pranisë së simptomave, palpimin e tëmthit dhe verifikimin e çdo rasti me kancer të tëmthit të pranishëm në familje.
Për të kryer një vlerësim është e nevojshme që t’i nënshtrohen analizave specifike të gjakut në të cilat maten nivelet e shënuesve tumoralë.
Për të marrë një pasqyrë të plotë klinike, pacienti duhet të drejtohet në imazhe diagnostike si: ekografi abdominale, CT, rezonancë magnetike, PET.
Në disa raste, kërkohet gjithashtu një biopsi.


Trajtimi:

Trajtimi i zgjedhur është kirurgjia, kur është e mundur, e cila mund të jetë pak a shumë e gjerë (mëlçia, trakti biliar) në varësi të fazës dhe mundësisht një trajtim pasues me kimioterapi. Në rastin e tumoreve të paoperueshëm, ekzistojnë zgjedhje të shumta terapeutike. Kanceri i fshikëzës së tëmthit është trajtimi kirurgjik, i cili kryhet për të arritur heqjen e plotë të tumorit.

Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji:

 • Kirurgjia e heparit
  Mëlçia është vendi më i shpeshtë i metastazave, veçanërisht i tumoreve parësore të traktit gastrointestinal (p.sh. metastazat në mëlçi të tumoreve kolorektal).
  Tumoret primare të mëlçisë (Hepatokarcinoma, Kolangiokarcinoma e konvergjencës biliare, Kolangiokarcinoma intrahepatike) përfaqësojnë një nga shkaqet kryesore të vdekshmërisë së lidhur me kancerin dhe incidenca e tyre është vazhdimisht në rritje. Rezeksioni i mëlçisë konsiderohet jo vetëm trajtimi i referencës, por edhe ai i lidhur me mbijetesën më të mirë si për tumoret primare të mëlçisë, ashtu edhe për metastazat e mëlçisë të operueshme. Duhet theksuar se në shumicën e rasteve, resekcioni i mëlçisë është një nga hapat e një trajtimi sekuencial dhe multidisiplinar (kirurg, onkolog, radioterapist, nutricionist, etj.).
  Kirurgjia hepatike është padiskutim kompleks dhe kërkon aftësitë e kirurgëve specialistë. Aktualisht është e mundur të kryhen në mënyrë të sigurtë, në pacientë të përzgjedhur: rezeksione të mëdha hepatike të shtrira deri në 75% të vëllimit hepatik, rezeksione hepatike iterative dhe rezeksione hepatike të shoqëruara me rezeksione vaskulare. Kohët e fundit, laparoskopia dhe kirurgjia robotike janë bërë një alternativë e sigurt dhe “minimisht invazive” ndaj resekcionit “të hapur” të mëlçisë, në shumë raste.

 • Kirurgjia minimale invazive e mëlçisë: laparoskopia
  Kirurgjia e rezeksionit të mëlçisë në përgjithësi është kryer duke përdorur metodën tradicionale të laparotomisë; një qasje minimalisht invazive përmes kirurgjisë laparoskopike 3D dhe / ose 4K është aktualisht e mundur në shumë pacientë. Zonat e mëlçisë që do të trajtohen arrihen nga instrumentet kirurgjikale me anë të prerjeve të vogla. Kjo qasje garanton rezultatet e kirurgjisë tradicionale, por në të njëjtën kohë lejon marrjen e përfitimeve të rëndësishme për pacientët, si zvogëlimi i traumave kirurgjikale dhe koha e rikuperimit pas operacionit.

  Laparoskopia është një formë e kirurgjisë minimale invazive që ju lejon të kryeni operacione edhe shumë komplekse pa pasur nevojë të hapni barkun, por thjesht përmes prerjeve të vogla nëpër të cilat kalohen instrumentet kirurgjikale.
  Qëllimi i kësaj teknike është të sigurojë standardet e cilësisë onkologjike të kirurgjisë tradicionale të hapur, duke reduktuar si rrezikun kirurgjik (infeksionet dhe komplikimet), ashtu edhe dhimbjen pas operacionit dhe kohën e rikuperimit për pacientët.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.