ALB | ENG

Konstipacioni Kronik

Konstipacioni kronik përkufizohet si një frekuencë prej më pak se dy lëvizje të zorrëve në javë (pa laksativë), ose të paktën dy nga simptomat e mëposhtme:

  • Frekuenca e më pak se 3 jashtëqitje në javë (pa laksativë);
  • Tendosje e tepruar gjatë defekimit;
  • Ndjenja e evakuimit jo të plotë;
  • Jashtëqitje të forta dhe/ose kapriniforme.

Është një gjendje shumë e përhapur, aq sa llogaritet se është prekur rreth 20% e popullsisë së përgjithshme. Në varësi të karakteristikave klinike, ajo ndahet në:

  • Konstipacion për shkak të kalimit të ngadalësuar (rrallë): i gjithë trakti gastrointestinal është i prekur dhe shkakton mungesë të progresionit të përmbajtjes gastrointestinale për shkak të ndryshimeve të strukturave neuromuskulare të zorrëve; – Konstipacion për shkak të ndjeshmërisë së reduktuar të rektumit: mund të lidhet me stazën e rektumit dhe abuzimin me laksativët;
  • Konstipacion për shkak të dissinergjisë abdominopelvike (i shpeshtë): mungesa e koordinimit të grupeve të muskujve të dyshemesë së legenit që tregojnë mungesë relaksimi, nëse jo një tkurrje paradoksale, të muskulit puborektal, i vogël por thelbësor për evakuimin e duhur dhe që mund të përcaktojë një pengesë deri te nxjerrja e materialit fekal.

Edhe marrja e disa llojeve të barnave (analgjezikë, antacidë, anestetikë, antidepresivë, diuretikë) mund të çojë në konstipacion.


Diagnoza:

Rekomandohet kryerja e kolonoskopisë edhe në kuadër të depistimit të kancerit kolorektal pas moshës 50 vjeç dhe parashikohet deri në 40 vjeç në rast familjarizimi. Pasi të ketë përjashtuar forma dytësore nga patologjitë e tjera si: sëmundjet metabolike (porfiria); sëmundjet endokrine (hipotiroidizmi, diabeti mellitus); sëmundjet neurologjike (primare dhe posttraumatike); sëmundjet psikike; sëmundjet muskulare; sëmundjet anorektale (proktiti, fisurat anale, stenoza, absceset) ose medikamentet, është e mundur të bëhet diagnoza e funksioneve kronike.
Në këtë rast, mund të jenë të dobishme teste të tilla si studimi i kohërave të tranzitit të zorrëve me shënues radio-opake, manometria anorektale, testi i nxjerrjes së balonit rektal, rezonanca defekografike ose defekologjike dhe elektromiografia e dyshemesë së legenit.

Manometria anorektale vlerëson presionin dhe funksionimin e sfinkterit anal dhe ndjeshmërinë e ampulës rektale. Procedura kryhet për të hetuar disa patologji si konstipacioni dhe inkontinencë fekale, përpara operacionit në rektum dhe për të vlerësuar mundësinë e terapive rehabilituese të dyshemesë së legenit. Një sondë e vogël (me diametër disa mm), me një tullumbace në fund, futet në rektum, për rreth 8-10 cm, me pacientin të shtrirë në shtrat. Sonda mat presionin e sfinkterit anal si në pushim ashtu edhe gjatë tkurrjes së vullnetshme. Më pas studiohet ndjeshmëria e ampulës rektale duke fryrë balonën e vendosur në fund të tubit me sasi të vogla ajri. Ekzaminimi zgjat rreth 10-15 minuta.
Nuk ka komplikime apo kundërindikacione për kryerjen e këtij ekzaminimi.

Defekografia është një ekzaminim radiologjik që përdoret për të identifikuar çdo anomali të anusit dhe rektumit, nga pikëpamja morfologjike dhe funksionale. Defekografia është një ekzaminim dinamik: në sajë të një kontrasti të veçantë të futur në ampulën e zorrës së trashë me anë të një sonde për të shtrirë muret e saj dhe për të shkaktuar dëbimin e saj duke simuluar defekimin natyral. Duke vëzhguar pamjet radiografike mund të zbulohet çdo anomali anatomike, si prolapse, invaginime dhe rektocele. Krahas eksplorimit morfologjik, defekografia mundëson studimin e anusit-rektumit, dhe indirekt të dyshemesë së legenit, edhe nga pikëpamja funksionale. Gjatë ekzaminimit pacienti ulet në një karrige speciale radiolucente, e pajisur nën sedilje me një enë të lëvizshme e cila do të mbledhë materialin e nxjerrë.

Testi i nxjerrjes së balonës

Një balon vendoset në rektum të pacientit dhe fryhet me 50cc ajër. Distensioni i mureve të rektumit duhet të shkaktojë dëshirën për të defekuar dhe nxjerrjen e vetë balonës. Nëse personi nuk është në gjendje të nxjerrë tullumbace, është i pranishëm mosfunksionimi i dyshemesë së legenit.


Trajtimi:

Këto janë themelore: furnizimi i një sasie më të madhe të fibrave bimore; hidratim i bollshëm (të paktën 2 litra në ditë); rritjen e aktivitetit fizik. Nëse është e nevojshme, mund të përdoren klizmat medicinale. Përdorimi ose abuzimi i laksativëve klasikë pa recetë nuk indikohet, në disa raste ato mund të jenë edhe kundërproduktive, duke përkeqësuar simptomat. Në rastin e dissinergjisë abdominale-pelvike, kohët e fundit rehabilitimi i dyshemesë së legenit (biofeedback) ka marrë rezultate të shkëlqyera.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.