ALB | ENG

Kanceri i vaginës

Kanceri vaginal është një sëmundje e rrallë që përbën 4% të të gjitha llojeve të kancerit të traktit gjenital femëror. Zhvillohet në qelizat e mukozës vaginale dhe në shumicën e rasteve lind për shkak të pranisë së lezioneve intraepiteliale vaginale (dmth. kur infeksioni papillomavirus HPV nuk eliminohet spontanisht nga sistemi imunitar). Prek kryesisht femrat e moshës së pjekur rreth 60-65 vjeç.

Shkaqet:

Shkaku kryesor i shfaqjes është i lidhur me virusin HPV (papillomavirus), një infeksion shumë i përhapur seksualisht i transmetueshëm që përgjithësisht zgjidhet spontanisht. Nëse trupi nuk arrin të luftojë virusin, qelizat e infektuara do të evoluojnë derisa të shfaqet tumori. Faktorët kryesorë të rrezikut, përveç pranisë së virusit HPV, janë:

 • Mosha e avancuar;
 • Tymi i cigares;
 • Sistemi imunitar i dobët.


Simptomat:

Simptomat që lidhen me sëmundjen janë:

 • Gjakderdhje jonormale, e cila mund të ndodhë pas marrëdhënies seksuale, në periudhën ndërmjet një cikli menstrual dhe ciklit tjetër, ose pas menopauzës;
 • Formimi i ulcerave në mukozën vaginale;
 • Sekrecionet ujore;
 • Dhimbje gjatë aktit seksual;
 • Formimi i fistulave midis vaginës, fshikëzës ose rektumit.


Diagnoza:

Diagnoza vendoset nëpërmjet një ekzaminimi gjinekologjik në bazë të simptomave të akuzuara nga pacienti, ose pas një pap testi me një përfundim jonormal. Për të konfirmuar praninë e tumorit vaginal është raporti histologjik i biopsisë, një ekzaminim që analizon qelizat e indit të ngjitur, duke vlerësuar natyrën e tyre malinje ose beninje. Së fundi, teste të tilla si skanimet CT ose imazhet me rezonancë magnetike do të nxjerrin në pah praninë e tumorit edhe në zonat fqinje ose të largëta.

Trajtimi:

Trajtimet e ofruara për trajtimin e kancerit vaginal ndryshojnë në varësi të pacientit, por ndahen në;

 • Kirurgji, nëpërmjet heqjes së tumorit me një diferencë pak a shumë të gjerë të indeve të shëndetshme dhe, në disa raste, heqjes së nyjeve limfatike të legenit. Meqenëse këto janë operacione më tepër prishëse, zakonisht parashikohet rindërtimi i organit gjenital me anë të kirurgjisë plastike.
 • Radioterapi, nëpërmjet rrezatimit me frekuencë të lartë që synon eliminimin e qelizave malinje, me synim uljen e përmasave të neoplazmës. Ky trajtim mund të kombinohet me kirurgji dhe të kombinohet me kimioterapi
 • Kimioterapi, nëpërmjet administrimit të barnave të injektuara në mënyrë intravenoze ose të marra nga goja, që synon eliminimin e qelizave kancerogjene të përhapura edhe në distancë.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.