ALB | ENG

Kanceri i qafës së mitrës

Së bashku me vezoret, tubat fallopiane, vaginën dhe vulvën, mitra është pjesë e sistemit riprodhues të femrës. Anatomikisht, ai përbëhet nga dy pjesë, një e sipërme më e madhe dhe më e gjerë, rreth 4 centimetra e gjatë, e quajtur trupi i mitrës, dhe një e poshtme, më e vogël dhe më e ngushtë dhe e lidhur me vaginën, e quajtur qafa e mitrës ose qafa e mitrës. Nga ana tjetër, e përbërë nga dy pjesë, një vaginale (ose “ekzocerviks”) dhe një supravaginale (ose “endocervikale”), qafa e mitrës kryen funksione të ndryshme:

 • Ajo lidh zgavrën vaginale dhe trupin e mitrës
 • Kjo ju lejon të rregulloni legenin e vogël dhe të ankoroni organet gjenitale femërore
 • Ai prodhon një prizë mukoze që parandalon që mikrobet të futen në vaginë
 • Gjatë fazave të hershme të shtatzënisë, parandalon që embrioni ose fetusi të largohen nga mitra, duke shkaktuar abort spontan.

Kur qelizat që rreshtojnë qafën e mitrës i nënshtrohen degjenerimit malinj, mund të formohet kanceri i qafës së mitrës; Në varësi të qelizave të prekura, ky tumor do të jetë:

 • Karcinoma e qelizave skuamoze: kjo është forma më e zakonshme e kësaj sëmundjeje dhe prek qelizat e sheshta që rreshtojnë sipërfaqen e jashtme të qafës së mitrës;
 • Adenokarcinoma: është më pak e zakonshme dhe prek qelizat që mbulojnë kanalin e qafës së mitrës.

Të dyja format e kancerit të qafës së mitrës kanë avantazhin se janë të parandalueshme ose të shërueshme në mënyrë efektive nëse diagnostikohen në një fazë të hershme. Kjo është bërë e mundur si nga natyra e sëmundjes, e cila ka një evolucion shumë të ngadaltë të karakterizuar nga modifikimi progresiv i mukozës që rreshton qafën e mitrës, dhe nga përhapja e mjeteve të depistimit (veçanërisht pap testi) që janë në gjendje të diagnostikojnë. ky ndryshim herët.

Shkaqet:

Ndër shkaqet e kancerit të qafës së mitrës (ose kancerit të qafës së mitrës) kryesori është infeksioni me virusin papilloma (HPV) dhe në veçanti nga shtamet 16 dhe 18. Ky virus në fakt përfshin mbi 100 varietete, 40 prej të cilëve janë të predispozuar për të lëshuar rrënjë dhe proliferohen në sistemin gjenital. Në shumicën e rasteve, rezultati i infeksionit është beninj, manifestohet me skuqje të vogla të lëkurës si lytha dhe regres spontanisht. Në raste shumë më të rralla, infeksioni mund të evoluojë në një formë tumori.

Infeksioni HPV transmetohet seksualisht dhe është i vështirë për t’u parandaluar pasi as prezervativi nuk e pengon përhapjen e tij. Deri më sot, mjeti i vetëm parandalues është vaksina anti-HPV, e disponueshme në versionin:

 • Bivalent: mbron nga shtamet 16 dhe 18, përgjegjës për lezionet pretumorale;
 • Katërvalente: mbron nga shtamet 16 dhe 18, por edhe nga shtamet 6 dhe 18, të cilët shkaktojnë pothuajse 90% të lythave gjenitale (ose lythave).

Të dyja vaksinat janë shumë efektive nëse administrohen përpara infeksionit HPV, i cili zakonisht ndodh menjëherë pas fillimit të aktivitetit seksual. Vajzat zakonisht vaksinohen nga mosha 11 deri në 12 vjeç.

Faktorë të tjerë rreziku në shfaqjen e kancerit të qafës së mitrës janë:

 • Duhanpirja;
 • Dietë me pak fruta dhe perime; –
 • Fillimi i hershëm i aktivitetit seksual dhe shthurja e lartë;
 • Infeksionet klamidiale;
 • Mbrojtje të ulët imune;
 • Përdorimi i zgjatur dhe i pambikëqyrur i kontraceptivëve oralë nga një gjinekolog.


Simptomat:

Kanceri i qafës së mitrës është asimptomatik në fazat e hershme. Më pas, mund të ndodhin sa vijon: –

 • Gjakderdhje vaginale, pas marrëdhënies seksuale, midis dy cikleve menstruale ose jonormale gjatë menstruacioneve tuaja;
 • Rritja e sekrecioneve vaginale;
 • Dhimbje pelvike.


Diagnoza:

Diagnoza e kancerit të qafës së mitrës bëhet kryesisht përmes testit pap, një test depistues citologjik që ju lejon të identifikoni ndryshimin e qelizave të mitrës që i paraprin fillimit të tumorit. Duhet të kryhet çdo 2 vjet nga mosha 25 vjeçare ose pas fillimit të aktivitetit seksual.

Nëse Pap testi jep një rezultat pozitiv dhe është theksuar një infeksion HPV, mund të vazhdohet me dy teste:

 • Kërkimi i ADN-së virale nga HPV: përdoret për të identifikuar llojin e bakterit përgjegjës për infeksionin (jo të gjitha shtamet, në fakt, mund të çojnë në kancer)
 • Kolposkopia: ju lejon të nënvizoni zonat e qafës së mitrës ku dyshohet për infeksion dhe mundësisht të kryeni një biopsi për analizën e mëvonshme histologjike.

Pasi të jetë konstatuar prania e tumorit, ne vazhdojmë me CT scan, rezonancë magnetike ose PET, për të përcaktuar stadizimin e sëmundjes, që varet nga shtrirja e saj.

Mjekimi:

Trajtimi i ofruar në rastin e kancerit të qafës së mitrës varet nga stadi dhe rrjedhimisht nga shtrirja e vetë tumorit. Opsionet e mundshme janë: kirurgji, kimioterapi dhe radioterapi. Në rastet kur sëmundja është në fazat e hershme, pra e kufizuar, ne përgjithësisht procedojmë me heqjen kirurgjikale të zonës së prekur. Nëse, nga ana tjetër, tumori është shumë i gjerë dhe ka infiltruar shtresat më të thella të qafës së mitrës, mund të jetë e nevojshme heqja e gjithë mitrës (histerektomia). Ndonjëherë është e nevojshme që kjo heqje të lidhet me atë të vezoreve dhe tubave fallopiane. Ndërhyrja mund të pasohet nga një ose më shumë seanca radioterapie, të brendshme dhe të jashtme. Për t’i bërë qelizat e kancerit më të ndjeshme ndaj terapisë me rrezatim, pacientët ndonjëherë i nënshtrohen edhe kimioterapisë. Ky opsion terapeutik është gjithashtu i dobishëm për trajtimin e kancerit të qafës së mitrës në faza të avancuara me qëllim lehtësimin e simptomave dhe përmirësimin e cilësisë së jetës.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.