ALB | ENG

Kanceri endometrial

Kanceri endometrial e ka origjinën në indin që mbulon pjesën e brendshme të mitrës, të quajtur endometrium, për shkak të një degjenerimi të qelizave që e përbëjnë atë. Ndër të gjithë tumoret e mitrës, ai i endometriumit është më i shpeshti dhe incidenca e tij, e cila është vazhdimisht në rritje, lidhet me rritjen e moshës mesatare: sëmundja shfaqet kryesisht tek gratë mbi 60 vjeç dhe vetëm në 20. % e rasteve para menopauzës.

Shkaqet:

Shkaqet e kancerit endometrial nuk janë ende të qarta, por disa faktorë rreziku janë theksuar. Ato kryesore janë:

  • Obeziteti;
  • Diabeti;
  • Mosha mbi 50 vjeç;
  • Ç’ekuilibër hormonal të llojeve të ndryshme;
  • Menstruacionet e para në moshë shumë të re ose menopauza në pleqëri.

Faktorë të tjerë rreziku përfshijnë historinë familjare të kancerit të gjirit, vezoreve dhe kolorektalit dhe hipertensionit (një sëmundje e lidhur me obezitetin).

Simptomat:

Ndryshe nga kanceret e tjera gjinekologjike, simptomat e kancerit endometrial janë mjaft të dukshme që në fazat e hershme të sëmundjes. Ky është sigurisht një aspekt pozitiv, sepse sa më herët të shfaqen simptomat, aq më e lehtë është të kesh një diagnozë të hershme. Simptoma më e shpeshtë e kancerit endometrial është prania e humbjes së gjakut, ose gjakderdhjes, gjatë menopauzës, ose humbje e bollshme ose atipike e gjakut para menopauzës. Këto humbje ndonjëherë mund të shoqërohen me leukore, d.m.th., sekrecione vaginale të bardha, shpesh me erë të keqe. Në fazat më të avancuara, sëmundja më në fund mund të shfaqet me dhimbje të legenit.

Diagnoza:

Ndryshe nga ajo që ndodh me kancerin e qafës së mitrës, për të cilën gratë këshillohen të kryejnë periodikisht një pap test, nuk ka asnjë test depistues për diagnozën e kancerit endometrial. Kryesisht kryhet me dy instrumente: sonohisterografi dhe histeroskopi diagnostike.

  • Sonohisterografia është një ekografi që ju lejon të studioni zgavrën e mitrës nëpërmjet vaginës në më shumë thellësi sesa një ultratingull normal. Në përgjithësi përshkruhet vetëm kur dyshohet për probleme të mitrës si endometrioza, polipe, fibroide ose tumore.
  • Histeroskopia diagnostike është një ekzaminim endoskopik edhe më i thelluar që lejon, falë një kamere të vendosur në fund të endoskopit, të kemi një pamje të qartë të mitrës për të vlerësuar gjendjen e saj shëndetësore. Nëse është e nevojshme, procedura ju lejon gjithashtu të kryeni një biopsi të endometrit, ose të merrni një përplasje indi për një vlerësim histologjik.


Mjekimi:

Trajtimi më i shpeshtë në rastin e kancerit endometrial është kirurgjik dhe konsiston në heqjen e mitrës (histerektomi), vezoreve dhe tubave fallopiane; kjo heqje kryhet përgjithësisht me një teknikë laparoskopike të shoqëruar me një teknikë robotike.

Laparoskopia është një qasje minimalisht invazive që i mundëson kirurgut të arrijë zonën që do të trajtohet, në këtë rast mitrën, pa e hapur barkun, por përmes 3-4 vrimave të vogla. Efektiviteti i ndërhyrjes është i njëjtë me qasjen tradicionale, por përfitimet për pacientët janë të ndryshme, nga kursi më i shkurtër postoperativ deri tek ndikimi më i ulët estetik i lejuar nga plagët e vogla. Radioterapia dhe kimioterapia ndonjëherë administrohen pas operacionit si terapi ndihmëse. Kur një pacient është shumë i ri, në disa raste është e mundur të sigurohet një terapi që nuk përfshin heqjen e mitrës.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.