ALB | ENG

Kalazion

Kalazion, ose kist meibomian, është një inflamacion akut ose kronik i gjëndrave meibomiane i shkaktuar nga pengimi i kësaj të fundit. Kur kanali ekskretues mbyllet, sekreti i prodhuar nga gjendrat e sipërpërmendura grumbullohet brenda tyre duke shkaktuar një lipogranuloma (kist). Në varësi të zonës së syrit në të cilën shfaqet, kalazioni mund të jetë i jashtëm – nëse shfaqet afër buzës së qerpikëve – ose i brendshëm – nëse shfaqet afër konjuktivës. Madhësia e saj mund të ndryshojë në mënyrë të konsiderueshme, ndonjëherë duke arritur një enjtje që mund të komprometojë lakimin e kornesë duke shkaktuar astigmatizëm.

Në përgjithësi, pengimi i gjëndrave meibomian dhe shfaqja pasuese e kalazionit mund të shkaktohet nga faktorë të ndryshëm, duke përfshirë:

  • Një dietë e pasur me sheqerna dhe yndyrna të ngopura;
  • Defekte të pasakta refraktive;
  • Patologjitë e traktit të zorrëve;
  • Gjendje në ankth


Simptomat:

Kalazioni shoqërohet me simptoma të tilla si enjtje dhe skuqje të qepallës, inflamacion të konjuktivës dhe sekrecioneve dhjamore, dhimbje të shurdhër dhe ndjenjë presioni në qepallë. Shtrirja e simptomave është e lidhur ngushtë me numrin e gjëndrave të përfshira dhe shkallën e tyre të inflamacionit.

Diagnoza:

Diagnoza e kalazionit bëhet gjatë një ekzaminimi normal të syrit, gjatë të cilit mjeku mund të vendosë edhe kryerjen e një ekzaminimi histologjik për të bërë një diagnozë diferenciale midis kalazionit, karcinomës së qelizave bazale, limfomës dhe karcinomës dhjamore.

Trajtimi i kalazionit:

Kalazioni trajtohet nëpërmjet përdorimit të pomadave antibiotike dhe steroide. Për më tepër, higjiena korrekte e qepallës është thelbësore, e cila duhet të jetë gjithmonë e pastër për të mbajtur të lirë kanalet e gjendrave. Në rastet më të vështira, është e mundur të ndërhyhet në çrregullim edhe përmes një terapie kirurgjikale që merr emrin Courettage: me anestezi lokale bëhet një prerje e vogël vertikale dhe më pas vazhdohet me gërvishtje kirurgjikale të vakuolave ​​lipidike nga të cilat kalazioni është i përbërë. Kjo procedurë nuk kërkon qepje dhe kryhet në baza ambulatore.

Edhe më i rëndësishëm se trajtimi është parandalimi i chalazionit, i cili duhet kryer duke i kushtuar vëmendje të veçantë ushqyerjes dhe pastrimit të qepallave.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.