ALB | ENG

Insuficienca mitrale

Valvula mitrale është një nga katër valvulat e zemrës. Ajo kujdeset për të parandaluar kthimin e gjakut mbrapsht gjatë kalimit midis zemrës dhe sistemit arterial (i cili nga ana tjetër ka për detyrë ta shpërndajë atë në organe të ndryshme).

Një nga sëmundjet që prek valvulën mitrale (sëmundja e valvulës mitrale) është pamjaftueshmëria mitrale: për shkak të një defekti në mbylljen e valvulës, gjaku që duhet të arrijë në sistemin arterial kthehet përsëri në barkushen e majtë.


Shkaqet

Pamjaftueshmëria mitrale mund të jetë e lindur, ose e pranishme që nga lindja, ose degjenerative, ose e lidhur me moshën e rritur. Mund të varet gjithashtu nga kushte të veçanta si ishemia ose trauma.


Simptomat:

Simptomat e insuficiencës mitrale varen nga faktorë të ndryshëm si ashpërsia e sëmundjes ose shpejtësia e fillimit. Ato nuk janë gjithmonë të pranishme, por në çdo rast përfshijnë:

  • vështirësi në frymëmarrje (dispne sforcuese);
  • palpitacione (rrahje zemre);
  • rrjedhje e lëngjeve nga mushkëritë (edema pulmonare).


Diagnoza:

Për të diagnostikuar insufiçencën mitrale ose stenozën bëhet ekzaminimi kardiologjik, në të cilin konstatohet përgjithësisht prania e zhurmës, e ndjekur nga përshkrimi i ekokolordopplerit dhe ekokardiografisë.


Mjekimi:

Në rast të pamjaftueshmërisë mitrale të lehtë ose të moderuar, mjafton të monitorohet periodikisht sëmundja. Në raste më të rënda, është e nevojshme të vazhdohet me operacion për të zëvendësuar valvulën mitrale duke përdorur një protezë biologjike ose mekanike. Kur është e mundur, kjo ndërhyrje kryhet në një mënyrë minimale invazive.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.