ALB | ENG

Insuficienca e Aortës

Valvula e aortës, është një nga katër valvulat e zemrës tek njerëzit dhe ndodhet afër origjinës së Aortës, arteria më e madhe në trupin tonë. Gjatë fazës së mbushjes së zemrës, ajo ka për detyrë të parandalojë kthimin e gjakut. Kur kjo nuk ndodh, flasim për insuficiencë të aortës, e cila mund të jetë:

  • akute nëse shfaqet papritur, duke mos lejuar zemrën të krijojë mekanizma kompensues;
  • kronike nëse zhvillohet ngadalë, duke i dhënë kohë barkushes së majtë për të zbatuar mekanizmat kompensues.

Regurgitimi i rëndë i patrajtuar i aortës mund të komprometojë funksionin e ventrikulit të majtë me kalimin e kohës, duke e bërë trajtimin e ardhshëm kirurgjik më të rrezikshëm ose të pamundur.


Shkaqet:

Shkaqet e insuficiencës së aortës janë të shumta dhe mund të lidhen me një anomali kongjenitale të valvulës, e pranishme që në lindje ose me ndryshime që ndodhin gjatë jetës.


Simptomat:

Simptomat e pamjaftueshmërisë së aortës mund të jenë shumë të ndryshueshme dhe varen nga ashpërsia e defektit të valvulës dhe koha në të cilën shfaqet (forma akute ose kronike).

Megjithatë, kjo patologji karakterizohet kryesisht nga një ndjenjë lodhjeje e lehtë dhe vështirësi në frymëmarrje e cila shfaqet fillimisht nga përpjekjet intensive dhe më pas edhe në pushim.


Diagnoza:

Për një trajtim korrekt të pamjaftueshmërisë së aortës, kërkohet një diagnozë e saktë e cila përfshin një klasifikim të sëmundjes nëpërmjet kimisë së gjakut dhe ekzaminimeve instrumentale si elektrokardiograma ose ekokardiograma.


Mjekimi:

Trajtimi për pamjaftueshmërinë e aortës mund të jetë farmakologjik ose kirurgjik.

Qasja kirurgjikale konsiston në zëvendësimin e valvulës së prekur nga pamjaftueshmëria e valvulës aortale me një protezë mekanike (karboni) ose biologjike (indi shtazor).

Kurdoherë që është e mundur, operacioni kryhet në një mënyrë minimale invazive për të lejuar kohë më të shpejtë rikuperimi dhe rezultate më të mira estetike.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.