ALB | ENG

Inkontinenca urinare

Humbja jo e rastësishme dhe e pavullnetshme e urinës diagnostikohet si inkontinencë urinare. Patologjia haset më shpesh në popullatën femërore sesa në atë mashkullore.

Prek çdo grupmoshë duke regjistruar 20% të rasteve tek gratë nën moshën 30 vjeç, 40% tek gratë nga 30 deri në 50 vjeç dhe pjesa tjetër tek femrat pas menopauzës.

Inkontinenca urinare klasifikohet në lloje të ndryshme:

 • Inkontinencë stresi ose sforcimi;
 • Mospërmbajtje urgjente;
 • Inkontinencë e përzier;
 • Mospërmbajtje regurgitimi;
 • Inkontinencë funksionale.

Mospërmbajtja e stresit është ajo që shkaktohet nga sforcimi fizik, si ai i shkaktuar nga teshtitja, kollitja, e qeshura, ngritja e objekteve të rënda në muskuj, të cilat kontrollojnë kontinencën. Kur brezat e muskujve që mbështesin mitrën, uretrën, fshikëzën dhe rektumin, ose i ashtuquajturi dyshemeja e legenit, dobësohen, sfinkteri uretral nuk është në gjendje të kundërshtojë presionin abdominal që rezulton nga përpjekjet dhe lëshon urinë në mënyrë të pavullnetshme.

Cilat janë shkaqet e dobësimit të dyshemesë së legenit?

Tek gratë, gjendja e shtatzënisë, gjendja e obezitetit, forca më e ulët muskulare tipike e menopauzës, toni më i ulët i shkaktuar nga operacioni i legenit ose plakja, janë shkaqet kryesore të inkontinencës urinare stresuese. Në menopauzë, ndryshimet hormonale, veçanërisht prodhimi më i ulët i estrogjenit, ndikojnë në madhësinë, forcën dhe tonin e muskujve të barkut duke shkaktuar një ndryshim në pozicionin e fshikëzës, gjë që lehtëson gjendjen e mosmbajtjes. Edhe indet e traktit urinar dhe vaginal gjatë pleqërisë bëhen më të thata, më të holla dhe më pak elastike, duke e bërë më të mundshëm shfaqjen e këtij çrregullimi.
Po kështu, meshkujt mund të jenë të prirur ndaj inkontinencës urinare stresuese, e shkaktuar nga komplikimet pas operacionit në hipertrofinë e prostatës ose kancerin e prostatës.

Inkontinenca urgjente përkufizohet si gjendja në të cilën individi ndjen një nevojë të papritur dhe të papërmbajtshme për të urinuar, pa pasur kohë për të shkuar në banjë. Ky lloj shqetësimi shkaktohet nga një tkurrje jonormale e fshikëzës, e cila quhet tepër aktive.
Shkaku i inkontinencës urgjente gjendet tek subjektet që kanë pësuar lëndime të shtyllës kurrizore, ose si pasojë pas operacionit, tek pacientët me Alzheimer ose sklerozë të shumëfishtë.
Ne flasim për inkontinencë të përzier kur simptomat e stresit dhe inkontinencës urgjente janë të pranishme në të njëjtën kohë.

Shkaqet:

Shkaqet e inkontinencës urinare janë:

 • Hipertensioni;
 • Prolapsi i mitrës;
 • Konstipacion kronik;
 • Obeziteti;
 • Infeksionet e përsëritura të traktit urinar;
 • Menopauza;
 • Marrja e medikamenteve të caktuara, veçanërisht ilaçet kundër depresionit, antipsikotikët, antikolinergjikët, diuretikët, analgjezikët, narkotikët qendrorë, qetësuesit;
 • Duhanpirja.

Disa substanca dhe ushqime: mollë, kafe, rrush, ananas, luleshtrydhe, limon, sheqer, uthull, domate, çaj dhe pije të gazuara.
Ndër faktorët që rrisin shkallën e inkontinencës janë lindja natyrale, duke qenë se rajoni i legenit pëson stres të konsiderueshëm dhe disa ndërhyrje kirurgjikale si histerektomia (heqja e mitrës).
Ka faktorë që lidhen me predispozicionin e individit, si trashëgimia (vajzat e nënave inkontinente kanë një rrezik 3 herë më të madh për të vuajtur nga çrregullimi), sëmundjet neurologjike, p.sh. 85% e grave me Parkinson vuajnë nga ajo si dhe 50-80% e atyre me sklerozë të shumëfishtë, prolapsi të mitrës.

Diagnoza:

Për të kuptuar llojin e inkontinencës, është mirë të vlerësoni shpeshtësinë dhe karakteristikat e inkontinencës së bashku me mjekun tuaj. Mund të jetë e dobishme që pacienti të ndajë një ditar të aktivitetit të dyshimtë të urinimit.
Mjeku do të jetë në gjendje të përcaktojë llojin e inkontinencës dhe të përshkruajë çdo ekzaminim diagnostik duke njohur historinë e pacientit, operacionin e kryer, shtatzënitë e mëparshme, gjendjen e përgjithshme të shëndetit fizik dhe konjitiv.

Ekspertiza mjekësore e çrregullimit femëror i takon gjinekologut dhe urologut, madje më mirë do të ishte që rasti të vlerësohej nga një urogjinekolog, specialisti më i përshtatshëm në rast se është e nevojshme të ndërhyhet me një qasje sfiduese diagnostike dhe terapeutike.
Gjinekologu do të jetë në gjendje të përcaktojë praninë e një prolapsi të mundshëm përmes ekzaminimit të legenit në të cilin vëzhgohen dhe eksplorohen muret vaginale.
Lëvizshmëria uretrale, toniciteti dhe forca kontraktuese e muskulit levator ani dhe ndjeshmëria perineale duhet gjithashtu të vlerësohen.
Për të vlerësuar nëse inkontinenca shfaqet gjatë sforcimeve fizike, këshillohet kryerja e “testit të kollës”: me fshikëzën e mbushur plot, pacientit i kërkohet të kollitet si në pozicion gjinekologjik ashtu edhe në pozicion vertikal dhe ekzaminuesi kontrollon dhe vlerëson humbjen e mundshme të urinës. Ky test është mjaft i besueshëm dhe pozitiv në 90% të rasteve të grave që vuajnë nga inkontinenca nga stresi.

Mjekimi:

Trajtimi i inkontinencës urinare më të zakonshme dhe jo serioze gjen një ndihmë të rëndësishme në terapinë konservatore, e cila përfshin praktikimin e ushtrimeve Kegel: kontraktimet vullnetare të muskujve të dyshemesë së legenit, që mbështesin mitrën, uretrën, fshikëzën dhe rektumin, me qëllim përmirësimin e tyre. Ato i mësohen pacientit të kryhen çdo ditë.
Në raste specifike, mjeku mund ta inkurajojë pacientin të marrë një vëllim të mjaftueshëm lëngjesh për shkak të tendencës për të kufizuar episodet e mosmbajtjes. Pacientët obezë do të këshillohen të humbin peshë.

Nëse është e nevojshme, specialisti do të përshkruajë një trajtim medikamentoz.
Kirurgjia është një trajtim i avancuar, i vendosur përballë një diagnoze specifike që e bën të nevojshme dhe urgjente, për shembull në prani të një prolapsi. Për një diagnozë të thelluar, që synon verifikimin e prolapsit, do të kryhen teste instrumentale specifike si cistoskopia dhe cistouretrografia.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.