ALB | ENG

Infeksionet e gjendrave dhjamore të qepallave të syrit

Ky infeksion është një inflamacion me origjinë bakteriale që prek gjendrat dhjamore të pranishme në korrespondencën e qerpikëve: qepalla e prekur nga qerpikët shfaqet, në fakt, veçanërisht e fryrë dhe e kuqe dhe ka një lehtësim të verdhë (për shkak të akumulimit të sebumit) në korrespondencën e qerpikëve (gjendër e prekur). Inflamacioni mund të ndikojë në pjesën e jashtme ose të brendshme të qepallës: nëse një gjëndër Zeis ose Moll preket, qepalla shfaqet në pjesën e jashtme të qepallës; nëse një gjendër meibomiane është prekur, stiba shfaqet brenda qepallës. Dimensionet mund të ndryshojnë në varësi të rastit specifik.

Shkaku nxitës i ketij është higjiena e dobët personale, e cila favorizon përhapjen e bakterit përgjegjës për shfaqjen e çrregullimit: stafilokokut. Për më tepër, stufa është jashtëzakonisht ngjitëse. Në fakt, mjafton vetëm kontakti i duarve të pista për të lejuar që bakteri të evoluojë dhe të infektohet. Pikërisht për këtë arsye është e rëndësishme që subjektet e prekura nga stiçet të mos prekin, fërkojnë apo shtrydhin syrin për të mos përhapur infeksionin. Faktorë të tjerë të rrezikut që lidhen me shfaqjen e stigmës janë:

  • Diabeti,
  • Ektropion cikatrial;
  • Dermatiti seborrheik;
  • Akne rosacea;
  • Nivele të larta të lipideve në gjak.

Infeksioni ka tendencë të zgjidhet spontanisht, por terapia me antibiotikë mund të kërkohet në disa raste. Dështimi për të trajtuar inflamacionin mund të çojë në fillimin e chalazion.

Simptomat:

Simptomat që lidhen me prezencën e stigmës janë: enjtje dhe skuqje, dhimbje, lotim intensiv, fotofobi, rrjedhje okulare dhe ndjesi e trupit të huaj në sy. Në raste të rënda mund të kombinohet edhe me gjendje të ethshme.

Diagnoza:

Ekzaminimi i plotë oftalmologjik

Diagnoza e stigmës bëhet gjatë një ekzaminimi normal të syrit tek një specialist, i cili mund të konfirmojë praninë e stigmës ose të zbulojë patologji të tjera si chalazion (kist), papilloma (lyth, tumor beninj) ose xanthelasma (depozitë kolesteroli).

Mjekimi:

Mjekimi përfshin pastrimin e kujdesshëm të syrit të shoqëruar me kompresa të thjeshta me ujë të nxehtë që ndihmojnë në reduktimin e dhimbjes dhe inflamacionit, duke përshpejtuar procesin e pjekjes së stukoit. Nëse infeksioni nuk largohet ose përsëritet, shikojmë në recetën e kremrave antibiotikë ose kortikosteroideve. Në rast se chalazion vijon të vazhdojë, një operacion i vogël mund të jetë i dobishëm për të hequr përmbajtjen e kisteve. Më pas do të jetë e nevojshme të mbulohet syri me një fashë kompresioni për të shmangur çdo ndërlikim. Në rast të stinëve të përsëritura rekomandohen suplemente me vitaminë A dhe vitaminë C, të cilat ndihmojnë në shëndetin e lëkurës

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.