ALB | ENG

Infarkti

Rritja e jetëgjatësisë mesatare, me pasojë plakjen e popullsisë, falë edhe përsosjes së metodave diagnostikuese dhe efikasitetit më të madh terapeutik kanë çuar në rritjen e pashmangshme të sëmundjeve kronike. Këto përfshijnë sëmundjet e zemrës.

Kur këto sëmundje e bëjnë zemrën të paaftë për të përmbushur kërkesat metabolike të trupit, mund të ndodhë dështimi i zemrës.

Infarkti (ose insuficienca e zemrës) është një sindromë që përfshin një grup simptomash, të karakterizuara nga një ecuri kronike, në përkeqësim progresiv e ndërprerë nga fazat e paqëndrueshmërisë dhe e shoqëruar me sëmundshmëri dhe vdekshmëri të lartë.

Sot megjithatë, ekzistojnë mundësi për të trajtuar sëmundjet, për të ngadalësuar përparimin e tyre dhe për të përmirësuar evolucionin e tyre.


Çfarë është insuficienca kardiake?

Paaftësia e zemrës për t’u kontraktuar (sistolë) dhe/ose lëshuar (diastolë) në mënyrë adekuate për të përmbushur kërkesat e periferisë – për të siguruar furnizim adekuat të gjakut në indet dhe organet vitale – çon në simptomat që karakterizojnë dështimin e zemrës.

Prandaj është e mundur të identifikohet një dekompensim kryesisht sistolik dhe kryesisht diastolik, por në shumicën e rasteve të dy komponentët janë të pranishëm.

Sistemi kardiovaskular përbëhet nga zemra (i përbërë nga indet e muskujve, valvulat dhe një sistem elektrik që e aktivizon atë) dhe enët.

Zemra është në fakt grupi i dy pompave që punojnë njëkohësisht:

 • barkushja e djathtë, e cila merr gjakun me oksigjen të dobët nga periferia, përmes venave dhe e dërgon atë në mushkëri për të oksigjenuar, në të ashtuquajturin qarkullim të vogël (qarkullimi pulmonar).
 • barkushja e majtë e cila merr gjakun e oksigjenuar nga mushkëritë dhe e shtyn atë në periferi për të furnizuar organet dhe indet me anë të “qarkullimit të madh”.

Paaftësia e ventrikulit (ventrikujve) për të pranuar gjakun e rrjedhshëm nga periferia (diastolë), ose për ta shtyrë atë përpara (sistolë) rezulton në një akumulim të gjakut në rrjedhën e sipërme të ventrikujve dhe në uljen e rrjedhës së poshtme.

Klasifikimi “klinik” i insuficiencës kardiake i propozuar nga Shoqata Amerikane e Zemrës merr në konsideratë katër faza:

Faza A: pacientët “në rrezik të lartë” të zhvillimit të dështimit të zemrës pa ende praninë e ndryshimeve strukturore të zemrës (p.sh. hipertensioni pa terapi adekuate)

Faza B: Pacientët që ende nuk kanë simptoma, por që tashmë kanë ndryshime strukturore në zemër

Faza C: Pacientët që kanë simptoma dhe ndryshime strukturore në zemër

Faza D: Pacientët me insuficiencë të dukshme të zemrës, që evoluojnë drejt një stadi terminal


Shkaqet:

Çfarë ndodh me zemrën kur ajo nuk është më në gjendje të çlirohet ose tkurret – domethënë ka mosfunksionim diastolik ose sistolik?

Nëse një ose më shumë struktura të zemrës që përfshijnë muskulin e zemrës (miokardin), një ose më shumë sisteme valvulare (veçanërisht valvula mitrale ose valvula e aortës), ose sistemi elektrik që stimulon zemrën përkeqësohet, mund të ndodhë një mosfunksionim i organit i cili bëhet i pamjaftueshëm.

Çrregullimet mund të ndodhin shumë kohë pasi dëmtimi të ketë ndodhur dhe mund të ndodhin pak a shumë gradualisht.

Një nga shembujt më të zakonshëm është dështimi i zemrës për shkak të sëmundjes “post-infarkt” të zemrës.

Mbyllja e papritur e një koronare që furnizon muskulin e zemrës është përgjegjëse për ngjarjen akute: infarktin e miokardit. Shenja e mbetur mund t’a bëjë atë të paaftë të kontraktohet dhe të çlirohet në mënyrë efektive: pacienti do të përjetojë çrregullime të dështimit të zemrës edhe shumë kohë pas sulmit në zemër, veçanërisht nëse nuk korrigjon faktorët e rrezikut që e kanë shkaktuar atë.

Dështimi i zemrës është evolucioni përfundimtar i përbashkët për shumë sëmundje të zemrës që janë gjithashtu shumë të ndryshme nga njëra-tjetra.

Shkaqet më të shpeshta:

 • rezultatet e infarktit të miokardit (sëmundja ishemike e zemrës)
 • pasojat e hipertensionit arterial të kontrolluar keq.

Shkaqet më pak të shpeshta:

 • sëmundje të muskujve të zemrës, ku inflamacioni ose infeksioni shkakton miokardit ose
 • sëmundje të muskujve të zemrës pa një shkak të identifikueshëm, që çon në zgjerim të tepruar të ventrikujve dhe shkakton kardiomiopati të zgjeruar, të quajtur edhe idiopatike ose primare.
 • sëmundja e valvulës: për shkak të mosfunksionimit të një valvule për të dhënë pamjaftueshmëri të valvulës (regurgitim) ose për shkak të një ngushtimi të valvulës (stenozë). Më të shpeshta janë insuficienca mitrale dhe stenoza e valvulës aortale. E para, pamjaftueshmëria mitrale, shkakton një regurgitim të gjakut nga barkushja në atriumin e majtë (gjaku pjesërisht kthehet nga ka ardhur) dhe e dyta, stenoza e aortës, pengon rrjedhjen e gjakut nga zemra. Ka edhe infeksione të valvulave, të cilat çojnë në shkatërrimin e valvulës së prekur.

Shkaqet më pak të shpeshta të dështimit të zemrës janë për shkak të akumulimit të substancave në muret e zemrës ose nga një trashje e ekzagjeruar e tyre.

Së fundi, ka keqformime kongjenitale të zemrës tashmë të pranishme në lindje.

Simptomat e dështimit të zemrës: cilat janë çrregullimet që ndodhin më shpesh?

Simptomat e dështimit të zemrës nuk shfaqen gjithmonë menjëherë dhe qartë.

Një insuficiencë kardiake “akute” shfaqet me një dispne (mungesë ajri) pak a shumë që përkeqësohet shpejt, e cila mund të çojë në edemë pulmonare akute (paaftësia e papritur e barkushes së majtë për të pompuar gjakun në periferi, duke e bërë atë të ngecë në rrjedhën e sipërme, d.m.th. në mushkëri): lëngu mund të rrjedhë edhe në qelizat e mushkërive të mbushura zakonisht me ajër (alveola), ku ndodh shkëmbimi i gaztë midis dioksidit të karbonit dhe oksigjenit.

Dështimi “kronik” i zemrës mund të shfaqet në mënyrë më delikate. Megjithatë, një nga simptomat më tipike është dispnea (uria e ajrit).

Dispnea fillestare mund të ankohet për shkak të përpjekjeve që deri vonë ishin të zakonshme.

Dispnea mund të shfaqet menjëherë pas gjumit (ortopnea), ndonjëherë e shoqëruar me një kollë irrituese që e detyron pacientin të ulet, duke e bërë të vështirë për të gjumin gjatë natës.

Për dispnenë ekziston një klasifikim që shpreh ashpërsinë e saj.

Klasifikimi i NYHA:

Klasa. I: asimptomatike.

Klasa II: dispne për shkak të përpjekjeve të zakonshme.

Klasa III: dispne për më pak se përpjekjet e zakonshme.

Klasa IV: dispne në pushim.

Simptoma të tjera të shpeshta janë lodhja e lehtë (për shkak të rrjedhjes së dobët të gjakut në indet dhe organet periferike) dhe astenia (dobësi e vazhdueshme). Shpesh, pra, gjatë dekompensimit, pacienti ankohet për një përshpejtim të rrahjeve të zemrës (rrahjet e zemrës).


Shenjat klinike:

Edema (ënjtje) fillimisht në kyçet e këmbëve dhe më pas kthimi në gju dhe më gjerë, të cilat lënë një gjurmë të quajtur “fovea” kur shtypen.

Ndjesia e tensionit të barkut për shkak të grumbullimit të mundshëm të lëngjeve në muret e zorrëve dhe në bark, me ulje të oreksit dhe çrregullime të tretjes, dhimbje barku dhe rritje të perimetrit të belit.

Një pasojë tjetër, në fazat më të avancuara të dekompensimit, është zmadhimi i mëlçisë (hepatomegalia) dhe turgori jugular me zgjerim të dukshëm të venave të qafës (venat jugulare).

Këto shenja të fundit janë tipike për dështimin kongjestiv të zemrës.

Nëse përjetoni këto simptoma, ose vini re këto shenja, të cilat mund të duken gjenerike, është mirë të mos prisni dhe t’i nënshtroheni analizave për të verifikuar shkakun.


Diagnoza:

Gjëja e parë që duhet të bëni është të kontaktoni mjekun tuaj, i cili është në gjendje të mbledhë një histori të kujdesshme mjekësore dhe të kontrollojë praninë e simptomave të dyshuara për dekompensim.

Më pas duhet të kryhet një vlerësim klinik, duke filluar me një ekzaminim të plotë, i cili mund të zbulojë shenjat e dështimit të zemrës.

Në dyshimin e dështimit të zemrës, do të propozohen disa teste:

Testet e gjakut:

 • Prania në gjak e një substance të sekretuar nga vetë muskuli i zemrës kur i nënshtrohet stresit, mund të jetë një ndihmë e madhe për diagnozën: është peptidi natriuretik atrial (BNP);
 • Vlerësimi i funksionit të veshkave, përqendrimi i natriumit dhe kaliumit;
 • Vlerësimi i funksionit të mëlçisë;
 • Prania e anemisë;
 • Vlerësimi i funksionit të tiroides.

Më pas është e nevojshme të kryhen hetime të mëtejshme diagnostikuese, nëpërmjet një vizite kardiologjike

Në elektrokardiogramë mund të shfaqen shenja të një ataku kardiak të panjohur, hipertrofia e barkushes së majtë, ndryshime në ritmin e zemrës.

Ekokardiograma mund të tregojë aftësinë pompuese të dëmtuar të zemrës, zmadhimin e saj (rritje në vëllimin e zemrës) ose mosfunksionim të valvulave; Falë këtij testi joinvaziv, cilësia e gjakut që rrjedh në zgavrat e zemrës dhe mund të vlerësohen presionet si brenda zemrës ashtu edhe në qarkullimin pulmonar.

Pasi të jetë vendosur diagnoza e insuficiencës së zemrës duhet të identifikohet saktësisht shkaku i saj dhe regjistrimi i testeve të mëposhtme është shumë i dobishëm:

 • Koronarografia, për të kuptuar nëse ka ndonjë ngushtim apo mbyllje të arterieve koronare;
 • Rezonanca magnetike, e cila përcakton më së miri strukturën e zemrës dhe funksionin e saj;


Mjekimi:

Ekzistojnë terapi të ndryshme, shpesh për t’u përdorur në kombinim me njëra-tjetrën.

Terapia farmakologjike

 • Diuretikët: këto janë ilaçe që përpiqen të heqin lëngun e tepërt të grumbulluar për shkak të mbajtjes së ujit të vendosur nga veshka si rezultat i mungesës së pompës së zemrës (furosemidi / Lasix përdoret gjerësisht). Diuretikët lehtësojnë simptomat e kongjestionit duke reduktuar edemën si në mushkëri ashtu edhe në indet periferike.
 • Beta-bllokuesit: e vënë zemrën ‘në qetësi’, duke reduktuar stimulin për shkak të adrenalinës e cila gjendet në përqëndrime të larta në rastin e dështimit të zemrës, duke kontrolluar presionin e gjakut dhe rrahjet e zemrës.
 • Frenuesit ACE dhe antagonistët ose sartanët e receptorit të angiotenzinës II: janë vazodilatorë që kundërveprojnë efektet e disa substancave si angiotensina që aktivizohen gjatë dështimit të zemrës dhe që prodhojnë vazokonstriksion me një rritje të rezistencës periferike, duke e tendosur edhe më shumë zemrën.
 • Antialdosteronikët: diuretikë që kursejnë kaliumin (në ndryshim nga diuretikët e tjerë që e shpërndajnë atë) dhe kontribuojnë në reduktimin e fibrozës (ngurtësimit) të muskujve të zemrës.
 • ARNI: gjithashtu vazodilatatorë të futur së fundmi në praktikën klinike dhe favorizojnë rritjen e përqendrimit të peptideve natriuretike, substanca që kontribuojnë në funksionimin më të mirë të sistemit kardiovaskular.

Më pak i përdorur është dixhitali i vjetër që ruan njëfarë efektiviteti në përmirësimin e forcës së zemrës dhe në kontrollin e rrahjeve të zemrës në rastin e fibrilacionit atrial.

 • Antiaritmikë: të dobishëm për kufizimin e aritmive serioze, të cilat në dështimin e zemrës mund të ndodhin dhe të jenë kërcënuese për jetën dhe antikoagulantë për të parandaluar formimin e mpiksjeve në zemër

Terapia intervenuese

Në rast të sëmundjes së arterieve koronare (e diagnostikuar me koronarografi) metodat e rivaskularizimit mund të përdoren me anë të angioplastikës dhe implantimit të stentit për të mbajtur arteriet koronare të hapura.

Në rastet më të rënda të sëmundjes së arterieve koronare mund të jetë e nevojshme që pacienti të nënshtrohet në një graftim të arterieve koronare. Rihapja e një ose më shumë arterieve koronare garanton furnizim më të madh me gjak (oksigjen dhe ushqim) në muskul, duke lejuar një rikuperim të konsiderueshëm funksional.

Në situata të tjera mund të jetë i nevojshëm zëvendësimi ose riparimi i valvulës së zemrës; në raste të veçanta, ku zemra është veçanërisht e deformuar dhe me vëllime të shtuara, mund të përdoret një teknikë kirurgjikale e quajtur Riformësimi, e cila kontribuon në përmirësimin e performancës së zemrës. Kjo ndërhyrje kërkon një kompetencë të veçantë të kardiokirurgut dhe të qendrës ku ushtrohet.

Terapia elektrike

Në rast të çrregullimeve serioze të ritmit të zemrës, për të cilat zemra ngadalësohet shumë ose ndodhin aritmi potencialisht kërcënuese për jetën (si takikardia ventrikulare ose fibrilacioni ventrikular), mund të implantohet një stimulues kardiak ose një defibrilator automatik përkatësisht i implantueshëm (AICD). Këto procedura, zgjedhja e të cilave bëhet pas analizave të kujdesshme nga mjekët kardiologë, përdoren për të parandaluar vdekjen e papritur dhe për të favorizuar një tkurrje më të mirë të zemrës (terapi “risinkronizimi”: defibrilator me stimulim biventrikular).

Mënyra e jetesës

Kujdesi ndaj stilit të jetesës, kontrolli i përditshëm i peshës trupore dhe presionit të gjakut përveç marrjes së vazhdueshme dhe të kujdesshme të terapisë, janë elementë thelbësorë për trajtimin e insuficiencës kardiake. Qëllimi është reduktimi i simptomave, përmirësimi i cilësisë së jetës së pacientëve, ngadalësimi i evolucionit të sëmundjes, reduktimi i rikthimeve të shpeshta dhe shtrimeve në spital si pasojë.

Për t’a arritur këtë nuk mjafton asistenca mjekësore dhe infermierore, e cila është shumë e rëndësishme në një sëmundje kaq komplekse, por është thelbësor bashkëpunimi i njerëzve të afërt me pacientin.

Çfarë duhet bërë për të pasur një cilësi më të mirë të jetës?

 1. Merreni me kujdes terapinë e rekomanduar dhe përmirësojeni me ndihmën e mjekut kardiolog dhe mjekut të familjes;
 2. Kufizoni marrjen e lëngjeve;
 3. Shmangni ushqimet që janë shumë të kripura të cilat ju bëjnë të mbani lëngje (dietë me natrium të ulët);
 4. Kontrolli ditor i peshës trupore: shtimi i shpejtë i peshës (p.sh. dy kilogramë në tre ditë) duhet të jetë një sinjal alarmi (që mund të kërkojë rritjen e diuretikut);
 5. Kontrolli i përditshëm (me vetë-matje) i presionit të gjakut, i cili jep edhe një tregues të numrit të rrahjeve të zemrës,
 6. Dëgjoni dhe shikoni veten:
  • rritje progresive e peshës
  • kollë e bezdisshme, irrituese sidomos pas shtrirjes
  • lodhje e papritur në frymëmarrje duke bërë përpjekje të zakonshme
  • ndjenja e tensionit të barkut, ënjtja në kyçet e këmbëve që më parë nuk ishte e pranishme
  • dhimbje veçanërisht të forta gjoksi që i bën të dyshimtë veçanërisht ata që tashmë kanë vuajtur nga një infarkt miokardi
  • përshpejtim i pulsit me një ndjenjë të zemrës në fyt
 1. Mos harroni aktivitetin fizik, të moderuar, por konstant, më mirë nëse çdo ditë me shëtitje – pa u ekspozuar ndaj nxehtësisë ose të ftohtit të tepërt dhe duke shmangur ta bëni atë menjëherë pas drekës – ose me biçikletën ushtrimore me efekt të reduktuar frenimi, apo edhe duke bërë dritë. punët e shtëpisë si kopshtari etj. Mos u lodh kurrë shumë!
 2. Vaksinimet e propozuara (që do të kryhen në fazën e stabilitetit klinik) nuk duhet të neglizhohen:
  • vaksina kundër gripit
  • vaksina antipneumokokale (veçanërisht për bronkopatët)

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.