ALB | ENG

Hidrocefalus

Truri nuk është organi i vetëm që gjendet në kafkë, ai “lundron” brenda një lëngu të pastër, ujor me karakteristika të veçanta biokimike që i japin atij një rol mbrojtës (thith përshpejtimin e parenkimës së trurit) dhe rol ushqyes.

Ky lëng njihet si pije alkoolike dhe prodhohet nga gjaku nga struktura të veçanta të quajtura pleksus korioid në një sasi të barabartë me 150 ml në ditë tek të rriturit. Ky lëng, përveçse rrethon trurin në hapësirën subaraknoidale, gjendet edhe brenda dhomave të mëdha të quajtura barkushe që ndodhen thellë në tru. Ka 4 barkushe dhe ato janë të lidhura me kanalin qendror të palcës kurrizore.

Në kushte të veçanta, sasia e lëngut që gjendet brenda ventrikujve cerebrale rritet. Kjo gjendje njihet si hidrocefalus.

Shkaqet

Shkaqet e këtij akumulimi janë të shumtë dhe të llojeve të ndryshme, por kryesoret janë:

 • Meningjiti infektiv dhe joinfektiv;
 • Hemorragji subaraknoidale dhe cerebrale me gjak intraventrikular;
 • Tumoret;
 • Keqformime (sindroma Chiari I dhe II)


Simptomat

Në përgjithësi, ky akumulim shoqërohet me një rritje të presionit intrakranial dhe për rrjedhojë, shoqërohet me një sërë çrregullimesh si më poshtë:

 • Dhimbje koke të forta;
 • Të përziera;
 • Të vjella;
 • Shqetësime vizuale;
 • Konfuzion mendor;

Këto simptoma na bëjnë të kuptojmë se kjo është një gjendje shumë serioze që kërkon trajtim të menjëhershëm. Në shumë raste kjo gjendje përfaqëson arsyen pse një pacient shkon në urgjencë, megjithëse problemi kryesor është i një natyre tjetër.


Diagnoza

Për diagnozën, para së gjithash, bëhet një ekzaminim neurologjik dhe një histori e plotë mjekësore. Më pas bëhet një skanim CT i cili është ekzaminimi vendimtar në diagnozën e hidrocefalusit dhe ju lejon të merrni vendime terapeutike në një kohë të shkurtër.


Mjekimi

Opsionet kryesore terapeutike janë:

 • Trajtim farmakologjik konservativ që synon të ulë prodhimin e lëngjeve;
 • Trajtim kirurgjikal, nëpërmjet drenimit të lëngjeve nga barkushe në pjesën e jashtme, i cili lejon në pak minuta të zgjidhë problemin kryesor që lidhet me hidrocefalusin, përkatësisht hipertensionin intrakranial.


Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

Endoskopia e trurit

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.