ALB | ENG

Hemispazma e fytyrës

Hemispazma e fytyrës është një algji kraniofaciale që çon në tkurrje të pavullnetshme të muskujve imitues të fytyrës. Spazma vjen nga ngjeshja ose lëndimi i nervit të fytyrës (nervi i 7-të kranial), i cili kontrollon muskujt e shprehjes së fytyrës. Kompresimi i nervit të fytyrës mund të shkaktohet nga një enë gjaku (zakonisht një arterie) me një ecuri jonormale, duke krijuar kështu një komprimim neuro-vaskular (hemispazma thelbësore e fytyrës), ose, edhe nëse më rrallë, nga një tumor ose nga një nerv periferik. paraliza (hemispazma dytësore e fytyrës).

Shkaqet

Kompresimi i nervit të fytyrës mund të shkaktohet nga një enë gjaku (zakonisht një arterie) me një ecuri jonormale, duke krijuar kështu një komprimim neuro-vaskular (hemispazma thelbësore e fytyrës), ose, edhe nëse më rrallë, nga një tumor ose nga një nerv periferik. paraliza (hemispazma dytësore e fytyrës).

Simptomat

Simptomat më të zakonshme mund të jenë:

  • Spazma të pavullnetshme të muskujve;
  • Përkulje të vogla të muskujve vetëm në njërën anë të fytyrës;
  • Dridhje e lehtë me intervale të qepallës;
  • Spazma të vazhdueshme dhe të dhunshme në të gjithë anën e fytyrës.

Kjo nevralgji mund të ndodhë në të dy gjinitë, megjithëse është më e zakonshme tek femrat e moshës së mesme.

Mjekimi

Për hemispazmën e fytyrës mund të sugjerohen lloje të ndryshme trajtimi:

  • Trajtimi farmakologjik: trajtim fillestar për relaksimin e muskujve (kryesisht injeksion i toksinës botulinum në muskujt e përfshirë).
  • Ndërhyrje kirurgjikale: në rastet më të rënda dhe në rast se medikamentet nuk kanë arritur të zgjidhin nevralgjinë, e cila konsiston në dekompresionin mikrovaskular.


Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji:

Kraniotomia

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.