ALB | ENG

Hamartoma hipotalamike

Hamartoma hipotalamike është një keqformim beninj i trurit pranë hipotalamusit; vendndodhja e lezionit e bën të vështirë kryerjen e operacionit në shumicën e rasteve.

Shkaqet

Hamartoma hipotalamike zakonisht është e lindur dhe shkaktohet për shkak të dëmtimit që ka ndodhur gjatë zhvillimit embrional.

Simptomat

Hamartoma hipotalamike në shumicën e rasteve është asimptomatike dhe për këtë arsye mund të diagnostikohet rastësisht; simptomat e sakta që mund të shfaqen, megjithëse rrallë, janë:

  • epilepsia, ku e qeshura çon në konvulsionin kryesor dhe autizmin motorik primar;
  • dridhje e fytyrës;
  • ndjesitë e të nxehtit;
  • rritje e frymëmarrjes dhe takikardi;
  • zemërim ekstrem, i cili zhvillohet gjatë jetës;
  • aftësi të dobëta sociale;
  • pubertet i parakohshëm;
  • vonesa mendore;


Diagnoza

CT dhe MRI kryhen për të diagnostikuar praninë e mundshme të hamartomës, megjithëse në shumicën e pacientëve patologjia zbulohet falë analizave të kryera për arsye të ndryshme.

Mjekimi

Duke qenë një lezion beninj, hamartoma, nëse nuk paraqet simptoma dhe shqetësime, nuk trajtohet domosdoshmërisht me ndërhyrje, edhe sepse nuk sjell komplikime për pacientët. Nëse anomalia shkakton probleme shëndetësore, megjithatë, aty ku është e mundur vendoset heqja e lezionit beninj.


Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

Kraniotomia

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.