ALB | ENG

Gliomat

Gliomat janë tumore primitive që formohen në qeliza specifike të sistemit nervor, të quajtura qeliza glia, të cilat formojnë një lloj skele për neuronet. Këto lloje të kancerit janë mjaft të zakonshme dhe përbëjnë 40% të kancereve të Sistemit Nervor Qendror (SNQ).

Në varësi të qelizës nga e cila burojnë gliomat ato mund të ndahen në astrocitoma, oligodendroglioma, ependimoma; ndonjëherë mund të kenë një popullatë të përzier (oligoastrocitoma).

Klasifikime të ndryshme janë propozuar gjatë viteve, veçanërisht si funksion i agresionit në tumor. Në një mënyrë jashtëzakonisht sintetike, gliomat mund të ndahen në 4 gradë:

Grada I: astrocitoma pilocitare, më e shpeshtë në moshë të re edhe në tru i vogël;

Grada II: astrocitoma difuze, oligodendroglioma, oligoastrocitoma, ependimoma;

Grada III: astrocitoma anaplastike, oligodendroglioma ose oligoastrocitoma anaplastike,

Grada IV: glioblastoma multiforme, gliosarkoma.

Vitet e fundit, megjithatë, është bërë e qartë se ky klasifikim nuk është i mjaftueshëm për të udhëhequr zgjedhjen e trajtimit ose për të parashikuar prognozën e pacientit. Prandaj, studimet molekulare dhe gjenetike janë bërë të domosdoshme.

Shkaqet

Shkaqet e këtyre llojeve të kancerit nuk janë ende të sigurta; deri më sot nuk ka indikacione parandaluese të dobishme për shmangien e formimit të gliomave. Në disa sëmundje gjenetike, si neurofibromatoza dhe skleroza tuberoze, incidenca e gliomave është më e lartë se në pjesën tjetër të popullsisë.


Simptomat

Simptomat që mund të shfaqen janë të zakonshme për sëmundjet e tjera të lidhura me sistemin nervor qendror:

 • Dhimbje koke e vazhdueshme dhe e pranishme kryesisht në mëngjes dhe në mbrëmje;
 • Nauze dhe të vjella;
 • Konvulsione;
 • Problemet që lidhen me shikimin dhe dëgjimin;
 • Marramendje dhe shqetësim në ecje;
 • Probleme me lëvizjen dhe ndjeshmërinë.

Nëse shfaqet ndonjë nga këto simptoma, këshillohet të shkoni te mjeku.


Diagnoza

Për përcaktimin e diagnozës parashikohet një ekzaminim neurologjik përmes të cilit vlerësohen funksionet e trurit të pacientit (pamja, gjuha, ekuilibri). Më vonë, nëse mjekët dyshojnë se ekziston një tumor i trurit, bëhet CT ose MRI.


Mjekimi

Pasi të jetë konstatuar diagnoza e gliomës, mund të sugjerohen metodat e mëposhtme të trajtimit:

 • Kirurgjia e kraniotomisë që lejon heqjen totale ose të pjesshme të masës tumorale dhe diagnozën e saktë me ekzaminim histologjik të indit të hequr.
 • Kirurgjia e biopsisë stereotaksike, e indikuar kur nuk është e mundur të vazhdohet me heqjen e tumorit për shkak të pozicionit të thellë ose afër strukturave vitale, gjë që lejon diagnozën e saktë në pritje të trajtimeve të mëvonshme.
 • Radioterapia dhe kimioterapia, sipas protokolleve të ndryshme në varësi të diagnozës së saktë dhe shkallës së malinjitetit.
 • Radiokirurgji stereotaktike me thikë Gamma, e rezervuar për disa pacientë me tumore të vogla të vendosura thellë në tru.

Shanset për shërim mund të ndryshojnë në bazë të moshës së pacientit, gjendjes së përgjithshme shëndetësore dhe madhësisë dhe shkallës së malinjitetit të gliomës.


Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

 • Kraniotomia;
 • Biopsi stereotaksike;
 • Harta kortikale dhe kirurgjia e zgjuar;
 • Ekografia intraoperative.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.