ALB | ENG

Ezofagu i Barret

Ezofag Barrett (EB) është një çrregullim që prek muret e ezofagut, ose kanalin muskulor përmes të cilit pickimi i ushqimit arrin në stomak nga goja.
Ezofag normal përbëhet nga një shtresë epiteliale jo e keratinizuar me shumë shtresa, e ngjashme në kontur me lëkurën, e përshtatshme për ta mbrojtur atë nga traumat fiziologjike të shkaktuara nga kalimi i ushqimit brenda saj. Kur zhvillohet ezofagu i Barrett, epiteli normal që rreshton ezofagun, në përgjigje të fyerjeve të përsëritura, duke përfshirë acidin nga stomaku, ndryshon dhe merr karakteristika të ngjashme me ato të mureve të duodenit, traktit të mëparshëm të zorrës së hollë. Ky proces quhet metaplazi: një proces adaptimi që në afat të gjatë mund të çojë në probleme të rëndësishme si displazia dhe kanceri.
Shpesh është një ndërlikim i sëmundjes së refluksit gastroezofageal (GERD). Ezofag Barrett në fakt zhvillohet në 15-20% të pacientëve me GERD, duke prekur kryesisht meshkujt mbi 50 vjeç. Kjo patologji përfaqëson faktorin kryesor të rrezikut për adenokarcinomën e ezofagut, për këtë arsye sinergjia midis endoskopistit dhe patologut është thelbësore për identifikimin e saj. Në veçanti, rreziku i zhvillimit të një adenokarcinome të lidhur me sëmundjen vlerësohet në 0.3% në vit për pacient (3 pacientë në një mijë).


Shkaqet:

Ezofag Barrett më së shpeshti është pasojë e refluksit gastroezofageal; ndërmjet ezofagut dhe stomakut ekziston një valvul, i quajtur sfinkteri gastroezofageal, i cili rregullon kalimin e ushqimit dhe parandalon që përmbajtja acide e stomakut të ngrihet lart në ezofag. Kur kjo nuk funksionon siç duhet, mukoza e ezofagut pëson një ndryshim progresiv si një mbrojtje kundër sulmeve të vazhdueshme acidike të refluksit.
Subjektet më të rrezikuara për sëmundjen reagojnë ndaj faktorëve të mëposhtëm:

 • I përket seksit mashkull;
 • Abuzimi me alkoolin;
 • Tymi i cigares;
 • Mosha mbi 50 vjeç;
 • Refluks kronik gastroezofageal;
 • Historia familjare e kancerit të ezofagokardit;
 • Obeziteti visceral


Simptomat:

Në vetvete, ajo nuk përfshin simptoma të veçanta dhe shpesh kalon pa u vënë re. Megjithatë, ndonjëherë mund të shoqërohet me simptomat më të zakonshme të sëmundjes së refluksit gastroezofageal:

 • Urth;
 • Nauze;
 • Disfagi (vështirësi në gëlltitje);
 • Djegie retrosternale;
 • Ndjenja e rëndesës në stomak;
 • Dhimbje në gropën e stomakut;
 • Dhimbje në pjesën e sipërme të barkut;
 • Kollë e thatë.


Diagnoza:

Në rast të simptomave të pajtueshme me sëmundjen dhe faktorëve të qartë të rrezikut, diagnoza e ezofagut Barrett bëhet me ekzaminim endoskopik (ezofagogastroduodenoskopi) që përfaqëson, deri më sot, metodën e vetme që mund të përcaktojë, së bashku me ekzaminimin histologjik, praninë e EB.
Endoskopia përfshin futjen e një tubi të hollë (endoskopi) të pajisur me një aparat fotografik dhe burim drite përgjatë fytit të pacientit; kjo i mundëson specialistit të ekzaminojë shëndetin e epitelit të ezofagut dhe të marrë mostra të vogla të indeve për t’u analizuar më vonë nën mikroskop.


Trajtimi:

Trajtimi i kësaj gjendjeje ndryshon nga rasti në rast:
për pacientët që vuajnë nga EB pa gjurmë të indeve tumorale, terapia e adoptuar synon të kurojë ezofagitin nëpërmjet përshkrimit të barnave antisekretive (si frenuesit e pompës) të aftë për të reduktuar aciditetin e stomakut.
për pacientët me EB me gjurmë të indit displastik, trajtimi përcaktohet rast pas rasti. Nëse mukoza e ezofagut karakterizohet nga një shkallë e ulët displazie, mund të mjaftojë monitorimi periodik nëpërmjet ekzaminimeve endoskopike çdo 1-2 vjet. Përndryshe, në raste të zgjedhura ose në prani të displazisë së shkallës së lartë, mund të jetë e nevojshme të hiqet ose të shkatërrohet indi anormal epitelial duke përdorur teknika të ablacionit endoskopik si ablacioni me radiofrekuencë, rezeksioni endoskopik i mukozës (EMR) ose diseksioni submukozal (ESD) ose , si mjet i fundit, teknikat kirurgjikale më invazive si ezofagektomia.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.