ALB | ENG

Entropion

Entropion është një çrregullim i karakterizuar nga rrotullimi i qepallës drejt pjesës së brendshme të syrit. Kjo gjendje shkakton kontakt midis qerpikëve dhe zverkut të syrit, gjë që mund të dëmtojë sipërfaqen e kornesë duke shkaktuar ulçera dhe keratit. Për më tepër, qerpikët mund të transmetojnë baktere që bëhen shkak i konjuktivitit të bezdisshëm.

Në mënyrë tipike, entropion është i lidhur me plakjen, shkaku kryesor i relaksimit të indeve dhe dobësimit të muskujve të qepallave (hiperlaksiteti), por mund të shkaktohet edhe nga sëmundje kongjenitale, paraliza, mosfunksionime mekanike, plagë, trauma, trakoma ose pemfigoide.

Simptomat:

Simptomat që i atribuohen entropionit zhvillohen ngadalë, për të filluar, në fazën fillestare, me një ndjenjë të lehtë acarimi. Gradualisht simptomat fillojnë të bëhen më të qëndrueshme, duke përfshirë:

  • Skuqje e syve;
  • Dhimbje rreth syve;
  • Ndjeshmëria ndaj dritës dhe erës;
  • Relaksimi kutan i lëkurës rreth syve
  • Shqyerje e tepërt me ekstravazim të lotëve
  • Rënie e shikimit, veçanërisht në prani të dëmtimit të kornesë

Pa trajtim, fërkimi i vazhdueshëm i qerpikëve në kornea mund të çojë gjithashtu në infeksion dhe dhëmbëza.

Diagnoza:

Diagnoza e entropionit bëhet përmes një ekzaminimi normal të syrit, gjatë të cilit mjeku vlerëson tonin e muskujve dhe hiperlaksitetin e indeve të qepallave. Në rastet kur ekziston dyshimi se entropion është shkaktuar nga prania e cikatriceve apo operacioneve të mëparshme kirurgjikale, mjeku do të kontrollojë edhe indin përreth.

Mjekimi:

Receta e pikave të syve të çdo lloji (kortizonike, antiinflamatore, antibiotike ose lubrifikante) ka për qëllim të vetëm lehtësimin e simptomave të shkaktuara nga fërkimi i qerpikëve në kornea, por ato nuk kanë asnjë qëllim kurues. E vetmja zgjidhje për trajtimin e entropionit, në fakt, përfaqësohet nga kirurgjia.

Operacioni kirurgjik, i kryer në baza ambulatore nën anestezi lokale, lejon që problemi të korrigjohet përfundimisht brenda 40 minutave ose më shumë. Operacioni synon të korrigjojë dobësinë e qepallave, duke e shkurtuar dhe rifutur atë, gjithashtu duke ndërhyrë në muskulin hipertonik orbicularis, për të ripozicionuar përfundimisht të gjithë qepallën.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.