ALB | ENG

Ektropion

Ektropion është një çrregullim i karakterizuar nga heqja e qepallës së poshtme nga syri, me pasojë rrotullimin drejt jashtë. Kjo gjendje përcakton keratizimin e pikave të lotit: lotët, në këtë rast, bien jashtë syrit, duke dështuar në veprimin e tyre lubrifikues. Kjo shkakton inflamacion dhe trashje të pjesës së jashtme të qepallës, duke rënduar më tej gjendjen e ektropionit dhe duke shkaktuar lëndime në sipërfaqen e kornesë.

Në përgjithësi, ektropioni është i lidhur me plakjen, shkaku kryesor i relaksimit të indeve dhe dobësimit të muskujve të qepallave (hiperlaksiteti). Çrregullimi mund të shkaktohet edhe nga sëmundje kongjenitale, mosfunksionime mekanike, paraliza etj.

Simptomat:

Në rastin e ektropionit, qepallat nuk mund të kryejnë plotësisht funksionin e tyre të njomjes: simptomat e çrregullimit, pra, lidhen të gjitha me këtë gjendje të bezdisshme. Syri i prekur nga ektropioni është i skuqur dhe i irrituar, vuan nga urthi dhe është më i ekspozuar ndaj infeksioneve si konjuktiviti, i shkaktuar nga mosfunksionimi i shtresës së lotit. Për më tepër, syri i prekur nga ektropion është jashtëzakonisht i thatë pavarësisht se ka lot të tepërt: lotët, në fakt, rrjedhin nga organi i shikimit, duke shkaktuar thatësi. Bashkë ekzistenca e të gjithë këtyre simptomave, e shoqëruar edhe me forma të lehta dhimbjeje, mund të shkaktojë edhe dëmtim të shtresës më sipërfaqësore të kornesë (deepitelizim) dhe ulje të ndjeshme të shikimit.

Diagnoza:

Diagnoza e ektropionit bëhet përmes një ekzaminimi normal të syrit, gjatë të cilit mjeku mund të kryejë një test për dobësinë horizontale të qepallës, e cila lejon të përcaktojë nëse indet e prekura janë dobësuar ose dëmtuar.

Mjekimi:

Receta e llojeve të ndryshme të pikave të syve (lubrifikantë, anti-inflamatorë, kortizonikë) ka për qëllim të vetëm lehtësimin e sëmundjeve të shkaktuara nga sëmundja. E vetmja zgjidhje për korrigjimin përfundimtar të ektropionit, në fakt, përfaqësohet nga kirurgjia. Operacioni për korrigjimin e ektropionit nuk kërkon shtrimin në spital, bëhet me anestezi lokale dhe zgjat rreth 30 minuta. Qëllimi i operacionit është të shkurtojë qepallën dhe ta rifusë atë, duke reduktuar kështu gjendjen e dobësisë dhe duke rilidhur (kur është e nevojshme) pikën e lotit me syrin në mënyrë që të rivendoset drenazhimi i duhur i lotit.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.