ALB | ENG

Edemë makulare

Edema makulare është një sëmundje e syrit që shfaqet si pasojë e rrjedhjes së lëngjeve nga enët e gjakut që përbëjnë makulën, ose pjesën qendrore të retinës. Rrjedhja e këtij lëngu shkakton enjtje dhe trashje të vetë makulës, duke shkaktuar për pasojë probleme me shikimin.

Ekzistojnë dy lloje të edemës makulare: edema makulare cistoide dhe edema makulare diabetike.

  • Edema makulare cistoide karakterizohet nga prania e cisteve të mbushura me lëng;
  • Edema makulare diabetike karakterizohet nga rrjedhja e lëngjeve nga kapilarët retino-makular dhe prek kryesisht individët me diabet.

Rrjedhja e lëngjeve nga enët e gjakut mund të shkaktohet nga disa faktorë, duke përfshirë: operacionin e pasuksesshëm të syrit, traumën e kokës së syrit, diabetin, pleqërinë, uveitin e patrajtuar, etj. Edema makulare mund të shkaktohet edhe nga disa komplikime që kanë të bëjnë me retinë, si p.sh. okluzion venoz ose retinopati. Në varësi të shkaqeve që e përcaktojnë, edema makulare mund të prekë vetëm njërin sy (njëanshëm) ose të dy sytë (dypalësh).

Simptomat:

Edema makulare është përgjithësisht pa dhimbje dhe mund të shoqërohet me simptoma të tilla si:

  • Shikim i turbullt;
  • Shtrembërim i shikimit qendror;
  • Vizion i dëmtuar i ngjyrave;
  • Përkeqësim dhe humbje të shikimit;
  • Vizioni i trupave fluturues dhe ndezjet e dritës.


Diagnoza:

Diagnoza e edemës makulare bëhet gjatë një ekzaminimi normal të syrit, gjatë të cilit në përgjithësi kryhen testet e mëposhtme:

  • Ekzaminimi i fundusit që lejon analizimin e strukturave të brendshme të kokës së syrit, dhe për rrjedhojë edhe të retinës dhe makulës;
  • Tomografia optike e kompjuterizuar (OCT) e cila ofron skanime jashtëzakonisht të sakta të kornesë, retinës, makulës dhe nervit optik duke treguar qartë nëse makula është e fryrë dhe nëse ka një akumulim jonormal të lëngjeve;
  • Fluorangiografia e retinës që lejon identifikimin dhe analizimin e patologjive vaskulare të syrit përmes një procedure fotografike që gjeneron korniza përmes të cilave është e mundur të kuptohet se cilat enë gjaku humbasin lëngun dhe në çfarë mase e humbasin atë.


Mjekimi:

Me përjashtim të rasteve kur problemi nuk bën regres spontanisht brenda gjashtë muajve nga fillimi i tij, edema makulare mund të trajtohet me terapi medikamentoze ose kirurgji me lazer. Terapitë farmakologjike ndryshojnë sipas llojit të edemës nga e cila është prekur (diabetike ose cistoide). Në rast të edemës makulare diabetike, ne zakonisht ndërhyjmë me injeksione intravitreale të barnave anti-VEGF që lejojnë të bllokojnë zhvillimin e enëve të tjera jonormale të gjakut. Injeksionet kryhen nën anestezi lokale, në mënyrë që të mos shkaktojnë dhimbje tek pacienti dhe, nëse kryhen vazhdimisht me kalimin e kohës, garantojnë një rikuperim të jashtëzakonshëm të aftësive vizuale.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.