ALB | ENG

Divertikuliti

Divertikuliti përfaqëson procesin inflamator të divertikulave, të cilat janë zgjatime të lokalizuara përgjatë mureve të zorrëve.

Shkaqet:

Formimi i këtyre “xhepave” të vegjël mund të jetë i një natyre të lindur ose të fituar, por ende nuk është e qartë se cili është faktori nxitës që çon në krijimin e këtij alterimi anatomik.

 • Faktorët e rrezikut që mund të favorizojnë fillimin e divertikulitit përfshijnë: Mosha (probabiliteti rritet me rritjen e moshës);
 • Konsumimi i tepërt i mishit ose yndyrave;
 • Marrja e reduktuar e fibrave;
 • Obeziteti;
 • Mënyrë jetese sedentare.


Simptomat:

Probabiliteti që prania e divertikulave mund të çojë në proces inflamator dhe për rrjedhojë në divertikulit, është relativisht i ulët (10-15%), por ata që vuajnë nga kjo patologji mund të shfaqin shenja shumë të ndryshme si:

 • Dhimbje në anën e majtë të barkut;
 • Fryrje;
 • Ethe;
 • Gjakderdhje.


Diagnoza:

Divertikuliti në përgjithësi prek meshkujt dhe femrat mbi 50 vjeç. Imazhe diagnostike dhe endoskopia, janë metodat më të zakonshme të diagnostikimit.

Trajtimi:

Trajtimi varion sipas ashpërsisë dhe frekuencës së simptomave, duke filluar nga trajtimet mjekësore/dietike e deri te heqja kirurgjikale e zorrës së trashë me laparoskopi, më rrallë është e nevojshme të ndërhyhet në raste urgjente.

Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji:

 • Kirurgji kolorektale; e cila është forma më e zakonshme për të trajtuar:
  • tumoret malinje kolorektal;
  • polipozën e zorrës së trashë;
  • divertikulitin.

Lloji i ndërhyrjes varet nga sëmundja dhe gjendja klinike e pacientit, por përgjithësisht konsiston në heqjen e traktit intestinal që do të trajtohet.
Në rastin e sëmundjeve malinje të zorrës së trashë, trajtimi kirurgjik mund të paraprihet ose pasohet nga trajtime të tilla si kimioterapia ose radioterapia.

 • Kirurgjia kolorektale minimalisht invazive: laparoskopia
  Të gjitha patologjitë kolorektale mund të trajtohen në mënyrë laparoskopike, rruga tradicionale e hapur tashmë është e rezervuar për raste të veçanta: Laparoskopia: lejon të arrihet në pjesën e zorrëve në të cilën operohet përmes prerjeve të vogla në murin e barkut. Kjo lejon të kryhet një operacion i synuar dhe të përmirësohet koha e rikuperimit pas operacionit të pacientit.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.