ALB | ENG

Displazia kortikale fokale

Displazia kortikale fokale është një sëmundje e pranishme në lindje, në të cilën neuronet (qelizat e trurit) nuk lëvizin në zonën e trurit të destinuar për ta gjatë zhvillimit të fetusit, duke rezultuar në një vonesë në rritjen e fëmijës dhe duke shkaktuar sulme të epilepsisë (displazia është shkaku më i zakonshëm i sëmundjes).


Shkaqet

Deri më sot nuk është e mundur të thuhet saktësisht se cilët mund të jenë faktorët e rrezikut për zhvillimin e keqformimit në fetus gjatë shtatzënisë; në shumicën e rasteve shkaku qëndron në përbërjen gjenetike të një anëtari të familjes.

Dallimi kryesor midis epilepsisë dhe displazisë fokale kortikale qëndron në shkakun: në rastin e parë mund t’i atribuohet dëmtimit të shkaktuar në tru nga aksidentet, abuzimi me alkoolin ose drogën; në rastin e displazisë, patologjia fillon që në zhvillimin e foshnjës në mitër.


Simptomat

Simptomat më të shpeshta të displazisë kortikale janë:

  • Konvulsione, të cilat mund të ndodhin që nga momenti i lindjes së foshnjës;
  • Dhimbje koke jonormale;
  • Reflekse të ngadalta;
  • Ngathtësi në lëvizje;
  • Çrregullime psikologjike (prapambetje mendore dhe sjellje jonormale);
  • Vështirësi në mësimin e të folurit.

Prindërit e vërejnë shpesh rastësisht ekzistencën e kësaj patologjie dhe për këtë i drejtohen mjekut.


Diagnoza

Është shumë e ndërlikuar të arrihet në një diagnozë të saktë të displazisë dhe mund të jetë e nevojshme të kryhen teste të ndryshme, në varësi të karakteristikave të pacientit; në çdo rast është e nevojshme të kryhet një ekzaminim elektroencefalografik, MRI me ndjeshmëri të lartë, CT, PET, për të identifikuar pozicionimin e pjesëve jonormale dhe zonën e origjinës së konvulsioneve. Është gjithashtu e rëndësishme të konsultoheni me një neurolog.


Mjekimi

Në bazë të ashpërsisë së keqformimit dhe shëndetit të fëmijës, displazia fokale kortikale trajtohet me:

barna kundër konvulsioneve, për të lehtësuar simptomat.

heqja e zonës së dëmtuar të trurit, e cila përfshin një operacion shumë të rrezikshëm, rezultati i të cilit nuk është lehtësisht i parashikueshëm.


Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

Kraniotomia

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.