ALB | ENG

Diseksioni akut i aortës

Diseksioni akut i aortës është patologjia më e shpeshtë ndër patologjitë e aortës. Muri i aortës përbëhet nga tre shtresa. Në diseksionin akut të aortës këto shtresa ndahen dhe gjaku merr një rrugë të rreme. Pacienti përjeton dhimbje të forta në gjoks ose në shpinë që shpesh përshkruhet si çarje. Kjo dhimbje zakonisht i çon pacientët në dhomën e urgjencës ku bëhet diagnoza.

Diseksioni mund të përfshijë aortën ascendente, aortën torakale zbritëse dhe abdominale ose të gjithë aortën.

Rreziku i vdekjes varet nga shtrirja e diseksionit dhe është më i lartë në diseksionet e aortës ascendente.


Shkaqet
e diseksionit aortik akut përfshijnë:

 • arterioskleroza
 • hipertensioni
 • inflamacion i aortës
 • aneurizma e aortës
 • anomali kongjenitale
 • valvulopatitë e fituara

Faktorë të tjerë rreziku janë sëmundjet si Sindroma Marfan, Sindroma Ehlers-Danlos ose Sindroma Turner ose zakone të këqija si pirja e duhanit dhe abuzimi me kokainën.


Simptomat:

Të gjithë pacientët me një diseksion të aortës përjetojnë dhimbje, zakonisht të papritura dhe therëse, shpesh të përshkruara si një lot. Zakonisht, kjo simptomë ndihet në të gjithë gjoksin, por mund të ndihet edhe në pjesën e sipërme të shpinës, midis teheve të shpatullave.

Simptoma të tjera të diseksionit të aortës janë:

 • humbja e vetëdijes (të fikët)
 • dispnea (gulçim)
 • të folurit të papritur të paqartë, humbje të shikimit, dobësi ose paralizë të njërës anë të trupit
 • djersitje
 • ndryshimi i presionit të gjakut në gjymtyrë, në anën e djathtë dhe të majtë të trupit


Komplikimet:

Ndërsa sëmundja përparon, lumeni i rremë mund të mbyllë një ose më shumë arterie që degëzohen nga aorta, duke bllokuar rrjedhën e gjakut. Pasojat e drejtpërdrejta ndryshojnë në varësi të enëve të gjakut të përfshira dhe përfshijnë:

 • angina, për shkak të përfshirjes së arterieve koronare;
 • paraplegjia, ishemia e palcës kurrizore dhe parestezia për shkak të përfshirjes së arterieve kurrizore;
 • ishemia, për shkak të përfshirjes së aortës distale;
 • dhimbje barku të papritura, me infarkt të mundshëm të zorrëve, nëse përfshihen arteriet e mezenterit;
 • deficit neurologjik, nëse është i përfshirë arteria karotide.


Mjekimi:

Diseksioni i aortës torakale zbritëse mund të trajtohet me terapi mjekësore dhe/ose kirurgjikale.

Trajtimi mjekësor i diseksionit të aortës përfshin kontrollin agresiv të presionit të gjakut dhe të rrahjeve të zemrës.

Trajtimi standard kirurgjik është zëvendësimi i pjesës së dëmtuar të aortës me një protezë artificiale, zakonisht të bërë nga Dacron®.

Kur diseksioni përfshin pjesën fillestare të aortës, duke përfshirë gjithashtu valvulën e aortës dhe duke shkaktuar mosfunksionim të saj, përveç zëvendësimit të aortës, valvula e aortës do të riparohet ose zëvendësohet.

Kohëzgjatja e operacionit dhe qëndrimi në spital do të varet nga ashpërsia e sëmundjes dhe gjendja e përgjithshme e pacientit.

Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji:

Zëvendësimi i valvulës së aortës

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.