ALB | ENG

Defekimi Disenergjik

Termi identifikon një formë të kapsllëkut primitiv në të cilin nxjerrja e fecesit është e vështirë për shkak të një ndryshimi funksional ose morfologjik të rektumit. Lëvizshmëria e trakteve të sipërme të zorrës së trashë është normale dhe kalimi i feçeve ngadalësohet vetëm në nivelin rektal. Në mungesë të ndryshimeve anatomike ose sëmundjeve themelore, kjo gjendje është shpesh pasojë e një stili jetese të gabuar. Në veçanti, dobësia e muskujve të barkut dhe e dyshemesë së legenit, pasojë e stilit të jetesës së ulur, e rënduar nga shtatzënia dhe plakja, rrezikon efikasitetin e shtypjes së barkut edhe gjatë defekimit. Nëse kjo lidhet me zakonin e shtyrjes së jashtëqitjes, grumbullimi i feçeve në ampulën rektale gradualisht tenton ta konsumojë atë, duke e bërë atë më pak të ndjeshëm ndaj stimujve që vijnë nga gjendja e relaksuar e murit të saj. Rrjedhimisht, nevojiten sasi gjithnjë e më të mëdha feçesh për të shtrirë ampulën dhe për të nxitur dëshirën për të defekuar.

Ose mund të varet nga afektet e dhimbshme të anusit (fisurat, anizmat), të cilat e shtyjnë pacientin të shtyjë jashtëqitjen për shkak të dhimbjes që shkakton. Shkaqe të tjera përfshijnë endometriozën, prolapsin rektal, prolapsin e fshikëzës ose mitrës (te gratë) dhe sëmundjen e Parkinsonit. Abuzimi kronik i laksativëve mund të nxisë atoninë e muskujve të përfshirë në defekim.


Simptomat:

Defekimi është kryesisht i dhimbshëm dhe ka një perceptim të një trupi të huaj në rektum. Frenimi i vullnetshëm i jashtëqitjes, për shkak të dhimbjes, ushqen një rreth vicioz, në të cilin humbet aftësia natyrale për të kontraktuar disa muskuj dhe për të liruar të tjerë gjatë aktit defekator (disinergjia e dyshemesë së legenit).


Komplikimet:

Kapsllëku kronik dhe këmbëngulja e jashtëqitjes së fortë traumatizon mukozën e zorrës së trashë dhe mund ta dëmtojë atë, duke shkaktuar ulçera (të ashtuquajturat ulçera rektuale solitare). Plaga mund të çojë në gjakderdhje rektale dhe me mukus, që është humbja e gjakut ose mukusit nga anusi. Dobësimi i muskujve dhe ligamenteve që mbështesin rektumin në pozicionin e tij natyral mund të shkaktojë prolapsimin e tij, domethënë daljen nga anusi.


Diagnoza:

Në diagnozën e kapsllëkut për shkak të defekimit të penguar është veçanërisht e rëndësishme e ashtuquajtura: manometri anorektale e cila vlerëson presionin dhe funksionimin e sfinkterit anal dhe ndjeshmërinë e ampulës rektale. Procedura kryhet duke futur një sondë të vogël (me diametër disa mm), me një tullumbace në fund, në rektum, për rreth 8-10 cm, me pacientin të shtrirë në shtrat. Sonda mat presionin e sfinkterit anal si në pushim ashtu edhe gjatë tkurrjes së vullnetshme. Më pas, ndjeshmëria e ampulës rektale studiohet duke fryrë një balonë të vendosur në fund të tubit me sasi të vogla ajri. Provimi zgjat rreth 10-15 minuta. Nuk ka komplikime apo kundërindikacione për kryerjen e këtij ekzaminimi.

Hetimet e tjera janë:

  • Testi i nxjerrjes së balonës.
     Një balon vendoset në rektum të pacientit dhe fryhet me 50cc ajër. Distensioni i mureve të rektumit duhet të shkaktojë dëshirën për të defekuar dhe nxjerrjen e vetë balonës. Nëse personi nuk është në gjendje të nxjerrë tullumbace, është i pranishëm mosfunksionimi i dyshemesë së legenit. –
  • Defekografia:
    Defekografia është një ekzaminim radiologjik që përdoret për të identifikuar çdo anomali të anusit dhe rektumit, nga pikëpamja morfologjike dhe funksionale. Defekografia është një ekzaminim dinamik: në sajë të një kontrasti të veçantë të futur në ampulën e zorrës së trashë me anë të një sonde për të shtrirë muret e saj dhe për të shkaktuar dëbimin e saj duke simuluar defekimin natyral. Duke vëzhguar pamjet radiografike mund të zbulohet çdo anomali anatomike, si prolapse, invaginime dhe rektocele. Krahas eksplorimit morfologjik, defekografia mundëson studimin e anusit-rektumit, dhe indirekt të dyshemesë së legenit, edhe nga pikëpamja funksionale. Gjatë ekzaminimit pacienti ulet në një karrige speciale radiolucente, e pajisur nën sedilje me një enë të lëvizshme e cila do të mbledhë materialin e nxjerrë.


Trajtimi:

Përveç trajtimit të çdo shkaku patologjik themelor, i ashtuquajturi riedukim i kosheres nëpërmjet biofeedback-ut ose riedukimit të sfinkterit është i rëndësishëm. Bëhet fjalë për një sërë ushtrimesh që kryhen nën mbikëqyrjen mjekësore dhe me ndihmën e pajisjeve kompjuterike, të cilat ndihmojnë subjektin të vizualizojë dhe të mësojë në kohë reale mekanizmin e defekimit. Ndërhyrja synon të trajnojë pacientin të kontraktojë muskuj të caktuar dhe të çlirojë të tjerët gjatë aktit. Praktikohet në mënyrë të ngjashme me manometrinë, duke futur më pas një sondë latex me një tullumbace në fund në ampulën rektale. I njëjti synim ndiqet edhe nga elektrostimulimi. Është një formë e gjimnastikës pasive, e cila nxit tkurrjen e fibrave muskulore me anë të një rryme të lehtë elektrike të aplikuar me anë të një ose më shumë elektrodave të futura në kanalin anal.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.