ALB | ENG

Çrregullimet Menstruale

Cikli menstrual është një periudhë kohore, zakonisht 28 ditë, e cila shkon nga dita e parë e gjakderdhjes deri në ditën para fillimit të ciklit të ardhshëm. Në këtë periudhë kohore trupi i gruas kalon nëpër tre faza, secila e karakterizuar nga aktivitete specifike hormonale, që synojnë ta bëjnë atë pjellor për fekondim:

  • Faza menstruale
  • Faza ovuluese
  • Faza luteale

Gjatë fazës ovuluese, trupi i femrës përgatitet për lirimin e vezës së pjekur nga folikuli, një ngjarje që ndodh afërsisht në mes të çdo cikli menstrual, rreth ditës së 14-të, kur gjëndra e hipofizës lëshon një sasi më të madhe të hormonit luteinizues, i cili shkakton shkëputje.Ovulacioni është një ngjarje e menjëhershme, por fertiliteti zgjat 2-3 ditë pasi sperma dhe vezët mbeten aktive për rreth 72 orë.

Faza luteale, e quajtur edhe faza pas ovulacionit, zgjat mesatarisht 13 ditë dhe zgjat nga dita e 15-të deri në ditën e 28-të të ciklit. Në këtë fazë, vezorja prodhon hormone estrogjen dhe progesterone, ndërhyn në shndërrimin e endometrit në një ind funksionalisht të përshtatshëm për marrjen e çdo veze të fekonduar. Kur bëhet fjalë për PMS, femrat janë në fazën luteale.

Nëse fekondimi nuk ndodh ose nuk shkon mirë, mitra do të heqë qafe indet që ka dhuruar, të cilat duke rrëshqitur largohen përmes vaginës, duke shkaktuar gjakderdhje, të quajtur menstruacione.
Flitet për ndryshim të ciklit menstrual kur fazat e ciklit devijojnë nga një situatë që konsiderohet normale dhe për rrjedhojë efikase për fekondim.
Anomalitë që lidhen me kohëzgjatjen dhe shpeshtësinë mund të gjenden kur faza menstruale ndodh në mënyrë të parregullt. Kohëzgjatja mesatare e fazës menstruale varion nga 4 deri në 5 ditë, por në popullatën femërore ka ndryshueshmëri në kohëzgjatje nga 3 deri në 8 ditë.

Për sa i përket kadencës nëse menstruacionet vonohen, do të flasim për oligomenorrenë, nëse parashikojnë polimenorre. Në rast të mungesës së menstruacioneve, mund të diagnostikohet amenorrea.
Cikli mund të jetë jonormal për shkak të sasisë së gjakut të lëshuar: në prani të menstruacioneve të ulëta do të flasim për hipomenorre; në rast të menstruacioneve të rënda të hipermenorresë.
Në rast të humbjes së gjakut jashtë fazës menstruale mund të flasim për menometroragji (humbje ndërmjet cikleve dhe menstruacione të gjata).
Simptomatologjia më e shpeshtë dhe më e përhapur është dismenorrea, ose dhimbja që shoqëron fazën menstruale të ciklit.

Shkaqet:

Ndryshimet menstruale shkaktohen kryesisht nga çekuilibri hormonal.Hormonet janë substanca të prodhuara nga trupi për të transmetuar sinjale nga një qelizë/grup qelizash në një qelizë/grup tjetër qelizash, me detyrë rregullimin e metabolizmit dhe aktivitetit të indeve dhe organeve të trupit. Mund të ketë çekuilibër në nivelin e hormoneve seksuale si estrogjeni dhe progesteroni, hormonet e hipofizës si FSH dhe LH apo hormonet e tiroides të cilat në çdo rast ndikojnë në fertilitet, duke gjeneruar hipertiroidizëm apo hipotiroidizëm.
Mund të ketë shumë arsye pse ndodh një çekuilibër hormonal brenda trupit. Humbja e fortë dhe e papritur në peshë, stresi emocional, lodhja e madhe janë ndër këto.
Për më tepër, ndryshimi i menstruacioneve mund të jetë një simptomë e një sëmundjeje më serioze.
Ndër këto, më i zakonshmi është sindroma e vezores policistike, një shkak i infertilitetit femëror i lidhur me mungesën e ovulacionit.

Simptomat:

Ndryshimet në sasi, cilësi, ritëm dhe kohëzgjatje të menstruacioneve mund të shoqërohen me dhimbje, ndryshim humori, dobësi, anemi në varësi të anomalive që shoqërojnë.

Diagnoza:

Ndryshimet në ciklin menstrual nuk janë gjithmonë një tregues i një mosfunksionimi të organizmit dhe variacionet e vogla midis një cikli dhe tjetrit mund të konsiderohen normale, veçanërisht në vitet e para të adoleshencës ose në periudhën para menopauzës, e ashtuquajtura perimenopauzë.
Në prani të ndryshimeve të rëndësishme rekomandohet kryerja e një ekzaminimi gjinekologjik dhe analizave specifike.
Ndër testet më pak invazive janë analiza e gjakut dhe doza hormonale, që synojnë të përcaktojnë nëse ka ndryshime që rezultojnë në frenim të ovulacionit ose parregullsi/mungesë të menstruacioneve. Hormonet e analizuara janë:

  • Hormoni stimulues i folikulit (FSH);
  • Estradiol (17- Beta Estradiol – EII);
  • Hormoni luteinizues (LH);
  • Progesteroni.

Këto janë teste që përgjithësisht përshkruhen nga mjeku kur gruaja përpiqet të lindë një fëmijë dhe, pas më shumë se një viti, nëse kjo nuk vjen ose në rast të parregullsive menstruale, periudhave të dhimbshme ose mungesës së menstruacioneve (të quajtura amenorre) ose, përsëri, nëse dyshohet për hiperandrogjenizëm, domethënë një prodhim i tepërt i hormoneve mashkullore në krahasim me ato femërore.

Trajtimi:

Trajtimi i rekomanduar nga specialisti do të varet nga lloji dhe shkaku i ndryshimit.

Në prani të dismenorresë (ciklit të dhimbshëm), mund të përshkruhen ilaçe anti-inflamatore për të lehtësuar dhimbjen.
Në prani të anemisë që vjen nga hipermenorrea (menstruacione të rënda) do të jetë e dobishme marrja e hekurit.
Pilula kontraceptive, duke e vendosur vezoren në qetësi, promovon ekuilibrin hormonal dhe ju lejon të reduktoni ose anuloni simptomat që lidhen me ndryshimet e ciklit.
Në rast të çekuilibrit hormonal dhe patologjive të tjera, specialisti, pas ekzaminimeve të duhura do të tregojë terapinë më të përshtatshme, e cila mund të jetë farmakologjike ose kirurgjikale.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.