ALB | ENG

Blefariti

Blefariti është një inflamacion i qepallave që manifestohet me shfaqjen e skuqjes, enjtjes, luspave dhe – në format më të rënda – ulcera. Edhe pse disa forma të blefaritit mund të zgjidhen spontanisht në një periudhë kohore midis 2 dhe 4 javësh, sëmundja shpesh tenton të shfaqet në një formë kronike, duke shkaktuar inflamacion të përhershëm dhe të bezdisshëm.

Shkaqet që përcaktojnë shfaqjen e blefaritit mund të lidhen me faktorë të ndryshëm, si: çrregullimi i sekretimit të gjëndrave meibomiane; defektet refraktive që nuk korrigjohen në mënyrë adekuate; sëmundjet e lëkurës; çrregullimet e të ngrënit dhe faktorët mjedisorë si pluhuri, tymi dhe bakteret. Edhe zakonet e këqija të përditshme mund të bëhen shkak i inflamacionit të qepallave, veçanërisht ato që lidhen me përdorimin e tepërt të kompjuterit, përdorimin e gabuar të lenteve të kontaktit dhe përdorimin e papërshtatshëm të kozmetikës për sytë. Këto të fundit, në veçanti, janë veçanërisht të rrezikshme sepse, nëse përdoren te disa persona ose nëse nuk hiqen siç duhet në fund të ditës, mund të grumbullojnë një sasi të madhe bakteresh dhe të shkaktojnë inflamacion.

Simptomat e blefaritit

Blefariti shpesh fillon me simptoma të tilla si:

  • Kruarje dhe djegie;
  • Ndjesia e trupit të huaj;
  • Skuqje;
  • Enjtje e qepallës;
  • Ndjeshmëria ndaj dritës.

Veçanërisht në prani të kruajtjes, është jashtëzakonisht e rëndësishme që të mos fërkoni ose kruani syrin për të shmangur shfaqjen e mikrolezioneve të kornesë ose dëmtimit të mëtejshëm të qepallës. Gjithashtu këshillohet që t’i nënshtrohet një ekzaminimi të syve që në simptomat e para për të reduktuar mundësinë e degjenerimit ose kronizimit të çrregullimit.

Diagnoza e blefaritit

Diagnoza e blefaritit në përgjithësi fillon me një vlerësim të simptomave dhe historisë mjekësore të pacientit. Më pas, okulisti kryen ekzaminimin e syrit duke përdorur një llambë të çarë (ose biomikroskop), e cila i lejon atij të kryejë një inspektim të kujdesshëm të zverkut të syrit – veçanërisht të skajit të qepallës, konjuktivës dhe kornesë.

Biomikroskopia okulare

Në rast se dyshohet se shkaku i çrregullimit është i natyrës infektive, mjeku mund të vendosë të marrë një mostër indi nga qepalla e syrit për të kryer një ekzaminim citologjik nëpërmjet të cilit do të jetë e mundur të gjurmohet agjenti që shkaktoi çrregullimin.

Trajtimi i blefaritit

Pas ekzaminimit të syrit dhe bazuar në zhvillimin e sëmundjes, mjeku i përshkruan pacientit një trajtim të bazuar në pika anti-inflamatore të syve dhe antibiotikë që synojnë heqjen e mikrobeve dhe zbutjen e luspave të lëkurës të formuara në qepallë (të cilat më pas hiqen). Edhe më i rëndësishëm se trajtimi është parandalimi i sëmundjes, i cili në rastin konkret kërkon një reduktim drastik të ushqimeve të yndyrshme apo tepër të ëmbla në favor të një diete të shëndetshme të bazuar në fruta dhe perime.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.