ALB | ENG

Aritmitë Atriale

Zemra rreh gjatë gjithë jetës së një individi, pa ndalur kurrë. Ritmi normal i zemrës është rreth 60-80 rrahje në minutë. Kur numri i rrahjeve në minutë ndryshohet, quhet aritmi.
Ritmi i zemrës mund të jetë shumë i shpejtë (takikardi) ose shumë i ngadaltë (bradikardi) ose mund të jetë edhe plotësisht i parregullt (si në rastin e fibrilacionit atrial). Në disa raste, aritmia është e padëmshme, por nganjëherë mund të mos lejojë që zemra të “mbushet” siç duhet dhe, për rrjedhojë, të pompojë gjakun normalisht. Kjo mund të shkaktojë dëmtime të rënda në disa organe, siç është truri.
Fijet e muskujve të zemrës tkurren falë një sistemi elektrik të brendshëm të përbërë nga një grup qelizash, nyja sino-atriale, e vendosur në atriumin e djathtë. Sinjali elektrik përhapet nga atriumi i djathtë në atriumin e majtë, pastaj kalon në barkushe përmes nyjes atrio-ventrikulare, e vendosur në kufirin midis atriumeve dhe barkusheve.
Aritmia mund të lindë në çdo pjesë të qarkut të përshkruar. Kujtojmë se zemra është e ndarë në katër zgavra të dallueshme, dy të sipërme dhe dy të poshtme, të quajtura, përkatësisht, atriume dhe barkushe.

Aritmitë atriale, të cilat i analizojmë këtu, përfshijnë zonën atriale. Aritmia atriale më e njohur është fibrilacioni atrial. Shembuj të tjerë janë: flutter atrial, takikardi sinusale, bradikardi sinusale, bllokim sinoatrial, takikardi paroksizmale supraventrikulare. Ne analizojmë disa nga këto.

Flutter atrial: është një ndryshim i ritmit të zemrës që ndodhet në atrium; si pasojë e kësaj aritmie, rrahjet e zemrës bëhen të parregullta dhe zakonisht me frekuencë të lartë (takikardi). Krahasuar me fibrilacionin atrial, këto ndryshime në rrahje janë më pak të theksuara dhe kanë një ndikim të ndryshëm në barkushe. Duke pasur parasysh modalitetet e fillimit, mund të dallohen dy lloje të flutterit atrial: një formë paroksizmale, me fillim të papritur dhe të papritur dhe një formë e përhershme, me fillim më gradual. Për sa i përket shkaqeve, simptomave, diagnozës dhe terapisë, karakteristikat e flutterit atrial dhe fibrilacionit atrial janë shumë të ngjashme.
Ndonjëherë, flutter atrial dhe fibrilacion atrial mund të ndodhin në të njëjtin pacient: këto janë rrethana që meritojnë vëmendje të konsiderueshme, pasi ato zakonisht lidhen me formimin e trombeve ose embolive.

Takikardia sinusale – është një aritmi e karakterizuar nga një rritje në frekuencën dhe shpejtësinë e ritmit sinus, domethënë rrahjes së imponuar në zemër nga nyja sinoatriale. Takikardia sinusale është forma më e zakonshme e takikardisë dhe shpesh nuk është një episod alarmant. Në fakt, manifestime të ngjashme aritmike mund të jenë pasojë normale e ushtrimeve fizike ose e një emocioni të fortë, ngjarje fiziologjike në fund të të cilave ritmi i zemrës kthehet në normalitet. Prandaj, nuk kërkohen trajtime specifike. Episodet e takikardisë sinusale janë të zakonshme në rastin e etheve, por zhduken kur temperatura e trupit kthehet në normale. Shumë i ndryshëm është rasti i takikardive sinusale për shkak të sëmundjeve të qëndrueshme dhe serioze, si sëmundjet e zemrës ose anemia.

Takikardi paroksizmale supraventrikulare – është një aritmi e karakterizuar nga një rritje në ritmin dhe shpejtësinë e rrahjeve të zemrës me një fillim të papritur dhe të papritur.
Sulmet e takikardisë paroksizmale ndryshojnë në kohëzgjatje, nga disa sekonda në disa orë, apo edhe ditë. Ato mund të ndodhin tek individë të shëndetshëm, pa sëmundje të zemrës ose afeksione të tjera organike. Kjo aritmi, në fakt, është e shpeshtë në foshnjëri dhe fëmijë, por mund të lindë edhe në subjekte që i nënshtrohen emocioneve të forta ose përpjekjeve të rënda fizike. Simptoma tipike e takikardisë paroksizmale është një palpitacion i fortë. Shumë më serioze janë rastet e takikardisë paroksizmale të shoqëruar me një çrregullim të zemrës: simptomat e palpitacionit i shtohen atyre të dispnesë, ortopnesë dhe dhimbjes së gjoksit.


Shkaqet
Shkaqet e aritmisë atriale mund të ndahen në dy lloje:

 1. Ka shkaqe jopatologjike të cilat mund të jenë:
  • Ushtrimi
  • Ankthi
  • Stresi
  • Emocioni
  • Shtatzënia
  • Pirja e duhani
  • Barnat
  • Teprica e kafeinës
  • Abuzimi me alkoolin
  • Abuzimi me drogën
 2. Më pas janë shkaqet patologjike që lidhen me sëmundjet e zemrës apo çrregullimet jo kardiake, më me ndikim janë: Sëmundjet e zemrës (reumatike, valvulare, ishemike, kongjenitale):
  • Infarkti miokardial;
  • Sëmundje koronare të zemrës;
  • Perikarditi;
  • Hipertensioni;
  • Hipertiroidizmi;
  • Diabeti;
  • Obeziteti;
  • Sëmundjet e frymëmarrjes;
  • Mosbalancimi i elektroliteve;
  • Anemia;
  • Hipotension arterial;
  • Shoku;
  • Emboli pulmonare;
  • Ishemia e miokardit;
  • Infarkti.


Simptomat

Simptomatologjia e aritmisë atriale është e ndryshueshme dhe do të kërkonte një përshkrim shumë më të gjatë se ai i pasqyruar këtu. Në fakt, ka shumë aritmi, secila me patofiziologjinë e saj të veçantë dhe të shkaktuar nga faktorë të tjerë.
Kjo do të thotë se simptomat janë të shumta dhe prania/mungesa e njërës prej tyre dallon aritminë e vetme. Në përgjithësi, pamja simptomatike përkeqësohet së bashku me ashpërsinë e aritmisë së manifestuar nga pacienti.

Lista e simptomave kryesore:

 • Rrahje zemre ose pulsim;
 • Ndjesia e rrahjeve të ngadalta të zemrës;
 • Frymëmarrje e shkurtër (dispne);
 • Dhimbje gjoksi;
 • Humbje e papritur e vetëdijes (sinkopë);
 • Ankthi;
 • Marramendje dhe marramendje;
 • Ndjenja e dobësisë;
 • Lodhje pas përpjekjes minimale;
 • Kujtojmë se një ritëm i zemrës që, për sa i përket rrahjeve në minutë, mbetet brenda intervalit 60-100 konsiderohet normal.


Diagnoza
Një diagnozë e saktë kërkon një vizitë kardiologjike. Testet tradicionale, të vlefshme për vlerësimin e çdo aritmie atriale, janë:

 • Matja e pulsit
 • Elektrokardiograma (EKG)
 • Elektrokardiograma dinamike sipas Holterit (kjo metodë diagnostike funksionon si një EKG normale, me ndryshimin që pacienti monitorohet për 24-48 orë, pa ndërprerje)
 • X-ray e gjoksit
 • Ekokardiografia


Mjekimi

Për sa i përket simptomave, terapia që do të adoptohet varet gjithashtu nga lloji i aritmisë atriale dhe çdo sëmundje shoqëruese e zemrës. Ndërhyrjet kryesore terapeutike, farmakologjike dhe kirurgjikale, janë raportuar më poshtë. Medikamentet që mund të administrohen janë:

 • Beta-bllokuesit dhe bllokuesit e kanaleve të kalciumit, për të ngadalësuar ritmin e zemrës.
 • Antiaritmikë, për të stabilizuar ritmin e zemrës.
 • Antikoagulantë, për të holluar gjakun dhe për të parandaluar formimin e trombeve ose embolive në rastet e aritmive të veçanta, si fibrilacioni atrial.

Operacionet kryesore janë:

Kardioversioni elektrik. Ai konsiston në aplikimin e një shkarkimi të vetëm elektrik, i quajtur gjithashtu goditje, për të rivendosur dhe rivendosur ritmin sinus, domethënë atë të shënuar nga nyja sinoatriale.

 • Ablation
 • Pacemaker
 • Defibrilator i implantueshëm (ICD)

Meqenëse episodet aritmike ndonjëherë janë për shkak të fillimit të një sëmundjeje të veçantë të zemrës, përshkrimi i terapisë kirurgjikale do të kërkonte një analizë rast pas rasti.
Nga ana tjetër, është shumë më e thjeshtë të trajtosh aritmitë sporadike që nuk lidhen me patologji të tjera, pra jo serioze: këto, në fakt, lindin pas ushtrimeve fizike, ose pas një emocioni të fortë dhe zhduken spontanisht pa marrë ilaçe antiaritmike.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.