ALB | ENG

Aritmia ventrikulare

Aritmitë kardiake janë ndryshime në ritmin normal të tkurrjes së zemrës.

Ritmi normal i zemrës është rreth 60-80 rrahje në minutë. Kur numri i rrahjeve në minutë ndryshohet, quhet aritmi.

Këto anomali kanë të bëjnë jo vetëm me numrin e rrahjeve të zemrës në minutë, por edhe me përhapjen e impulsit që i gjeneron ato.

Manifestimet aritmike janë të shumta dhe secila ka karakteristika të veçanta, të cilat varen nga shkaqet përgjegjëse.

Ritmi i zemrës mund të jetë shumë i shpejtë (takikardi) ose shumë i ngadaltë (bradikardi) ose mund të jetë edhe plotësisht i parregullt (si në rastin e fibrilacionit atrial). Në disa raste, aritmia është e padëmshme, por nganjëherë mund të mos lejojë që zemra të “mbushet” siç duhet dhe, për rrjedhojë, të pompojë gjakun normalisht. Kjo mund të shkaktojë dëmtime të rënda në disa organe, si truri dhe veshkat.

Fijet e muskujve të zemrës tkurren falë një sistemi elektrik të brendshëm të përbërë nga një grup qelizash, nyja sino-atriale, e vendosur në atriumin e djathtë. Sinjali elektrik përhapet nga atriumi i djathtë në atriumin e majtë, pastaj kalon në barkushe përmes nyjes atrio-ventrikulare, e vendosur në kufirin midis atriumeve dhe barkusheve.

Aritmia mund të lindë në çdo pjesë të qarkut të përshkruar.

Kujtojmë se zemra është e ndarë në katër dhoma të dallueshme, dy të sipërme dhe dy të poshtme, të quajtura, përkatësisht, atriume dhe barkushe. Aritmia ventrikulare, të cilën ne analizojmë këtu, përfshin zonën ventrikulare.

Ndër aritmitë ventrikulare më të njohura:

  • takikardia ventrikulare
  • fibrilacioni ventrikular

Takikardia ventrikulare

Takikardia ventrikulare është një nga aritmitë më të zakonshme dhe më të rrezikshme, është një aritmi kardiake e karakterizuar nga një rritje e ritmit të zemrës ventrikulare.

Zakonisht, ka një çrregullim serioz të zemrës në origjinë, por mund të ndodhë edhe te individë të shëndetshëm.

Ai përfaqëson një aritmi që duhet trajtuar me kujdes: në fakt mund të degjenerojë në fibrilacion ventrikular, rezultati i të cilit shpesh është fatal.

Fibrilacioni ventrikular

Fibrilacioni ventrikular është një aritmi e karakterizuar nga tkurrje të shpejta, joefektive dhe të parregullta të ventrikujve. Kjo rezulton në dëmtim të rëndë të prodhimit kardiak, i tillë që fibrilacioni ventrikular konsiderohet shkaku kryesor i arrestit kardiak ose vdekjes së papritur kardiake.

Faktorët kryesorë që përcaktojnë fibrilacionin ventrikular përfaqësohen nga sëmundja ishemike e zemrës; megjithatë, aritmia mund të varet edhe nga çekuilibri i elektroliteve, trauma aksidentale ose kirurgjikale, gazet toksike, goditjet elektrike ose përdorimi i disa narkotikëve dhe disa ilaçeve.

Simptomat e fibrilacionit atrial shfaqen shumë shpejt, aq sa ndërhyrja terapeutike, për të qenë e suksesshme, duhet të jetë në kohë.


Shkaqet:

Shkaqet kryesore të aritmisë ventrikulare janë sëmundjet e zemrës.

Kjo pasohet nga shkaqe të lidhura me çekuilibrat e elektroliteve, të cilat ndryshojnë aktivitetin elektrik të zemrës.

Së fundi, ka faktorë rreziku që e predispozojnë individin ndaj episodeve të aritmisë ventrikulare.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.