ALB | ENG

Angioma kavernoze

Angiomat shpellore ose kavernomat përbëhen nga një ndërthurje jonormale e enëve të gjakut me mure të hollë, si morula, të cilat përmbajnë gjak që ndonjëherë koagulohet. Kjo patologji mund të prekë çdo zonë të trurit dhe palcës kurrizore dhe në përgjithësi zhvillohet shumë ngadalë. Angiomat kavernoze mund të çojnë në deficite neurologjike, hemorragji të trurit ose konvulsione. Rreziku i gjakderdhjes është shumë i ulët: vlerësohet të jetë më pak se 1% në vit, përveç angiomave të vendosura në trungun e trurit të cilat kanë një rrezik shumë më të lartë (4-6% në vit). Kur ndodh një gjakderdhje e parë, rreziku i një të dytë ose të tretë është shumë më i lartë; në këtë rast rekomandohet absolutisht trajtimi i angiomës.


Simptomat

Simptomat që mund të shfaqen për shkak të kësaj anomalie janë:

  • dhimbje koke
  • konvulsione
  • deficite neurologjike
  • gjakderdhje (në raste të rënda).


Diagnoza

MRI dhe CT bëhen për diagnostikimin e angiomave kavernoze. Angiografia kryhet rrallë, pasi merret me keqformime vaskulare okulte angiografike, pra të padukshme në këtë ekzaminim.


Mjekimi

Pasi të jetë konstatuar diagnoza e patologjisë, mund të sugjerohen trajtime të ndryshme:

  • Operacion kirurgjik, në rast se angioma ishte e madhe dhe e aksesueshme;
  • Radiokirurgjia stereotaktike në rastin e angiomave të pozicionuara në pika të trurit ku operacioni do të ishte shumë i rrezikshëm;

Nëse angioma kavernoze nuk është e madhe dhe simptomat e shkaktuara janë të lehta, neurokirurgu gjithashtu mund të vendosë të mos kryejë asnjë trajtim dhe të mbajë anomalinë të kontrolluar përmes MRI.

Kur ky keqformim mund të hiqet plotësisht, rreziku i rigjenerimit ose gjakderdhjes së mëtejshme është në thelb zero.


Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

  • Kraniotomia
  • Ekografia intraoperative
  • Harta kortikale dhe kirurgjia e zgjuar

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.