ALB | ENG

Angina Pectoris

Angina pectoris është një sëmundje kardiologjike që zakonisht manifestohet me dhimbje gjoksi, e cila zakonisht përshkruhet si një peshë, ose një shtrydhje, e vendosur kryesisht pas kockës së gjoksit (nga përkthimi i latinishtes angor, i ngushtë dhe pectoris, i gjoksit).


Shkaqet:

Angina pectoris shkaktohet nga një reduktim i furnizimit me gjak (dhe rrjedhimisht oksigjen) në zemër, një reduktim që mund të mbetet i mjaftueshëm në pushim, por bëhet i pamjaftueshëm kur muskuli i zemrës duhet të konsumojë (përpjekjet, faza e sistemit tretës, i ftohti, emocional stresi).

Kjo gjendje në përgjithësi varet nga sëmundja aterosklerotike, e cila gjeneron pllaka brenda arterieve koronare, duke reduktuar lumenin e tyre dhe duke kufizuar rrjedhjen e gjakut.

Më rrallë, reduktimi i rrjedhjes mund të varet nga një ngushtim i arteries koronare për shkak të një spazme të murit të muskujve. Sëmundja aterosklerotike njeh disa kushte të favorshme, të quajtura “faktorë rreziku”. Këta faktorë rreziku përfshijnë:

 • Pirja e duhanit, përfshirë pirjen e duhanit pasiv;
 • Presioni i lartë i gjakut;
 • Vlera e lartë e kolesterolit dhe triglicerideve në gjak. Kolesteroli është një pjesë e madhe e depozitave që mund të ngushtojnë arteriet në të gjithë trupin, duke përfshirë ato në zemër; Kolesteroli që depozitohet në pllaka është i ashtuquajturi kolesterol “i keq” (LDL-kolesteroli);
 • Diabeti;
 • Mungesa e aktivitetit fizik. Një mënyrë jetese joaktive shoqërohet me nivele të larta të kolesterolit në gjak dhe obezitet. Përkundrazi, ushtrimet fizike janë të dobishme edhe për uljen e tensionit të lartë dhe kanë veprim parandalues ​​kundër diabetit.
 • Obeziteti rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës, sepse shoqërohet me nivele të larta të kolesterolit në gjak, presion të lartë të gjakut dhe diabeti.

Përveç këtyre faktorëve të rrezikut që mund të modifikohen me terapi dhe një mënyrë jetese të shëndetshme, ka edhe faktorë të pamodifikueshëm:

 • Seksi: deri në menopauzë incidenca e sëmundjeve aterosklerotike është më e ulët tek gratë.
 • Mosha: probabiliteti i sëmundjes aterosklerotike rritet me rritjen e moshës.
 • Trashëgimia: ka faktorë “trashëgues” që lehtësojnë shfaqjen e sëmundjes brenda disa familjeve.

Pasi një pllakë është zhvilluar brenda një arterie koronare, një pllakë që kufizon pjesërisht rrjedhjen e gjakut, mund të përshkruhen dy forma të ndryshme të anginës: angina e qëndrueshme dhe angina e paqëndrueshme.

Angina e qëndrueshme. Është forma më e zakonshme dhe më mirë e parashikueshme e angina pectoris. Episodet e “dhimbjes” shfaqen në situata të dallueshme dhe të përsëritura (për shembull, numri i hapave të ndërmarrë, distanca e ecur ose shpejtësia e hapit) të cilat përfaqësojnë “pragun” përtej të cilit furnizimi me gjak bëhet i pamjaftueshëm. Në përgjithësi, këto “dhimbje” zgjasin për minuta dhe zvogëlohen nëse kërkesa për oksigjen nga miokardi reduktohet (për shembull duke e ndalur përpjekjen).

Angina e paqëndrueshme. Kjo formë e anginës është më pak e shpeshtë, nuk ka një prag fiks të shfaqjes, por tenton të ndryshojë me kalimin e kohës, deri në shfaqjen e saj edhe në pushim. Nëse nuk trajtohet menjëherë, mund të shkaktojë dëme të pakthyeshme në qelizën e zemrës dhe kështu të çojë në infarkt të miokardit.


Simptomat:

Angina pectoris shfaqet më shpesh me dhimbje gjoksi, të një lloji shtypës (“peshë”) ose shtrëngues (“kafshim”) në qendër të kraharorit, i cili ndonjëherë mund të rrezatojë në shpatulla, krahë, tehe të shpatullave, qafë, në maksilë. dhe epigastrium (pjesa e sipërme dhe e mesme e barkut). Rrezatimi nuk është gjithmonë i pranishëm, prandaj mungesa e tij nuk mund të konsiderohet një arsye për qetësi për pacientin ose për mjekun që jepet për të vendosur diagnozën.

Dhimbja mund të jetë me intensitet të ndryshueshëm dhe të shoqërohet me të përziera, një ndjenjë të fikëti, djersitje të ftohta dhe rrahje në zemër. Simptomat atipike si dhimbja e izoluar epigastrike ose dispnea e përkeqësuar (vështirësi në frymëmarrje) mund të shfaqen në pacientët e moshuar.


Diagnoza:

Diagnoza e angina pectoris bazohet në karakteristikat e simptomës, praninë dhe numrin e faktorëve të rrezikut (probabilitetin e sëmundjes) dhe përdorimin e disa testeve instrumentale:

 • elektrokardiograma në pushim;
 • X-ray e gjoksit;
 • Ushtrimi i EKG-së (mundësisht i shoqëruar me metoda imazherike si ekokardiografia ose shintigrafia e miokardit, të regjistruara gjatë stërvitjes);
 • Ekokardiograma;
 • CT koronare.


Mjekimi:

 1. Në rastin e anginës së qëndrueshme, terapia synon:

Ulja e episodeve të dhimbjes së gjoksit.

Përdoren barna beta-bllokues ose antagonistë të kalciumit, të cilët reduktojnë konsumin e oksigjenit nga muskuli i zemrës, duke vepruar në rrahjet e zemrës dhe presionin e gjakut (duke i ulur ato); Së dyti, mund të përdoren barna me prejardhje nitro, të cilat zgjerojnë enët koronare duke rritur furnizimin me oksigjen. Të cilat reduktojnë ‘prengarkesën’ kardiake (sasinë e furnizimit me gjak/presion nga venat në zemër).

Ngadalësoni aftësinë e grumbullimit të trombociteve.

Ilaçi më i njohur është acidi acetilsalicilik (aspirina), megjithëse në raste të veçanta përdoren edhe barna të tjera kundër trombociteve, para së gjithash klopidogrel.

Ngadalësoni përparimin e sëmundjes aterosklerotike.

Barnat që mbi të gjitha janë në gjendje të kryejnë këtë detyrë janë ato të afta për të ulur nivelet e kolesterolit në gjak (statinat, ezetimibe), të ndjekur nga barnat për kontrollin e vlerës së triglicerideve (fibratet), ato që kontrollojnë sheqerin në gjak (hipoglicemik ose insulinë) dhe presionin e gjakut (veçanërisht beta-bllokuesit, bllokuesit e kanaleve të kalciumit, frenuesit ACE, sartanët dhe diuretikët).

Përmirësoni stilin e jetës tuaj

Aktiviteti fizik i rregullt (aerobik, p.sh. ecje e shpejtë, noti, kërcimi) dhe ushqimi (me monitorim të shpeshtë të peshës trupore) janë ‘mjetet’ e domosdoshme që duhen adoptuar, pavarësisht nga efektiviteti i terapisë medikamentoze të ndërmarrë.

 1. Nëse ka anginë të paqëndrueshme:

Prania e anginës së paqëndrueshme do të thotë që një ose më shumë pllaka aterosklerotike kanë hyrë në një fazë paqëndrueshmërie që mund të çojë në një atak në zemër. Paqëndrueshmëria “anatomikisht” evidentohet nga këputja e pllakës aterosklerotike ose ulcerimi i saj.

Terapia farmakologjike është e krahasueshme me atë të anginës stabile, por me një ndërhyrje shumë më vendimtare, veçanërisht për të kontrolluar formimin e trombit, i cili lind për të ‘riparuar’ pllakën e thyer.

Në këto raste, për më tepër, indikohet t’i drejtohet një ekzaminimi koronar, për të identifikuar lezionin “fajtor” dhe, nëse është e nevojshme, trajtimi i tij me angioplastikë (zgjerimi i arteries koronare me tullumbace dhe më pas vendosja e një stenti, një i vogël. cilindër aliazh metalik) për të rivendosur rrjedhën e duhur brenda enës.

Nëse sëmundja e arterieve koronare është shumë e gjerë, ose në çdo rast e vështirë për t’u kuruar vetëm me angioplastikë, shpesh kërkohet operacioni i bypass-it të arterieve koronare, i cili konsiston në krijimin e kanaleve të reja vaskulare – duke përdorur traktet e venave ose arterieve të njëjta. për të kaluar (anashkaluar) pikën e ngushtë të arteries koronare.

Angioplastika dhe By-pass-i megjithatë nuk zëvendësojnë terapinë medikamentoze, barna që duhet të merren pafundësisht dhe të përshkruhen me rastin e kontrolleve të rregullta kardiologjike të cilave duhet t’i nënshtrohet pacienti.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.