ALB | ENG

Aneurizmat e trurit

Aneurizmat cerebrale janë zgjerime të një arterie cerebrale dhe janë pjesë e patologjive vaskulare të sistemit nervor. Këto zgjerime përgjithësisht në formë qese (aneurizma sakulare) janë për shkak të një lirimi të murit të një arterie për shkak të një procesi degjenerues që ndodh me kalimin e kohës. Aneurizmat, për shkak të dobësimit të murit arterial, mund të prishen, duke shkaktuar hemorragji cerebrale difuze (ESA: hemorragji subaraknoidale). Kjo patologji vaskulare ka një incidencë më të lartë tek personat që i nënshtrohen hipertensionit arterial, diabetit, aterosklerozës dhe për ata që pinë duhan; më i rrallë është rasti kur individët janë tashmë bartës të sëmundjeve sistemike të indit lidhor.


Sipas formës, dallohen disa lloje aneurizmash
:

  • sakulare, e cila është më e zakonshme (90% e rasteve);
  • fuziform, shpesh i lidhur me aterosklerozën


Kjo patologji mund të gjendet në të gjitha moshat edhe nëse rreziku është më i madh midis 30-60 vjeç dhe prek kryesisht seksin femër. Ndonjëherë aneurizmat e shumta mund të jenë të pranishme në të njëjtën kohë. Rreziku i rupturës rritet me rritjen e përmasave të aneurizmës (madhësia e konsideruar “cut-off” është 7 mm, mbi të cilën ekziston rreziku i këputjes 1-2% në vit). Rreziku i gjakderdhjes rritet pas këputjes së parë dhe për këtë kërkohet trajtim. Nëse një individ është i njohur me këtë gjendje, rreziku i formimit dhe këputjes është më i lartë. Në përgjithësi, rastet e aneurizmave janë të pranishme në 5% të popullsisë.


Simptomat

90% e aneurizmave çojnë në hemorragji subaraknoidale (ESA) dhe simptomat që mund të shfaqen janë:

  • Dhimbje koke e papritur
  • Humbja e vetëdijes
  • Vdekje e papritur


Diagnoza:

10% e mbetur e rasteve zbulohen gjatë testeve klinike të kryera për arsye të ndryshme; dhe në këtë rast, bazuar në madhësinë dhe format e aneurizmës, neurokirurgu do të vendosë nëse nevojitet trajtim. Për diagnozën e patologjisë është e nevojshme të kryhet një skanim CT që zbulon hemorragjinë dhe angio-CT ose angiografi (ekzaminimi invaziv që lejon studimin e enëve të prekura përmes injektimit të një kontrasti të jodizuar) që mundëson shikimin e aneurizma direkt.


Mjekimi:

Pasi të jetë vendosur diagnoza e ESA, kryhet trajtim mjekësor për të stabilizuar pacientin në pritje të trajtimeve të mëvonshme.

  • Qasja endovaskulare realizohet nëpërmjet futjes së një kateteri të vogël në arterien femorale, në mbushjen e qeses së aneurizmës me spirale metalike deri sa të përjashtohet nga qarkullimi.
  • Qasja neurokirurgjikale (clipping) realizohet me anë të një kraniotomie; aneurizma izolohet nga qarkullimi cerebral duke vendosur një lloj kapëseje në origjinën e qeses.

Pavarësisht një rezultati të suksesshëm të trajtimeve të kryera, mund të shfaqen komplikime të tilla si hidrocefalus (akumulim i lëngjeve), vazospazma (që mund të çojë në ishemi cerebrale dhe që shfaqet kryesisht midis ditës së shtatë dhe të katërmbëdhjetë pas gjakderdhjes) dhe epilepsi (më rrallë).


Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

  • Kraniotomia
  • Trajtimi endovascular

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.