ALB | ENG

Aneurizma e aortës torakale

Aorta është ena arteriale më e rëndësishme në trupin e njeriut dhe ka për detyrë të transportojë gjakun nga zemra në të gjitha organet dhe sistemet e trupit. Në kushte normale, diametri i tij është maksimumi rreth 2.5 cm, por me kalimin e kohës mund të zgjerohet, ngurtësohet ose deformohet për shkak të patologjive të ndryshme.

Kur diametri i aortës tejkalon madhësinë e saj normale me 50%, shfaqet një patologji e quajtur “aneurizma e aortës”. Kjo gjendje mund të ndodhë si në nivelin abdominal (rreth 75% të rasteve) ashtu edhe në nivelin e kraharorit (rreth 25% të rasteve) dhe nëse nuk trajtohet, evoluon me kalimin e kohës me një rrezik progresiv më të madh të këputjes ose diseksionit të murit të aortës.


Shkaqet:

Shkaqet e aneurizmës së aortës torakale mund të jenë të ndryshme:

  • kushtet gjenetike që paraqesin një brishtësi të murit arterial (siç është Sindroma Marfan);
  • plakja (veçanërisht në njerëzit që pinë duhan ose vuajnë nga presioni i lartë i gjakut);
  • patologji të tilla si: arterioskleroza, sifilizi ose tuberkulozi.


Simptomat:

Aneurizmat e aortës shpesh nuk prodhojnë simptoma derisa ato të çahen. Më rrallë, nëse aneurizma arrin një diametër të madh, në varësi të vendndodhjes, mund të shfaqen simptoma të tilla si dispne (vështirësi në frymëmarrje), disfagi (vështirësi në marrjen e ushqimit), disfoni (ndryshim i zërit) nga ngjeshjet në strukturat ngjitur. Simptomat akute të diseksionit ose këputjes mund të përfshijnë dhimbje gjoksi ose shpine. Edhe për këtë arsye, çdo fillim i papritur i dhimbjes së gjoksit duhet të kërkojë vëmendjen e menjëhershme të mjekut.


Diagnoza:

Për shkak të mungesës së simptomave të dallueshme, aneurizmi i aortës torakale shpesh diagnostikohet gjatë testeve të kryera për arsye të tjera gjatë një ekzaminimi mjekësor, një radiografi gjoksi, një ekzaminim ekokardiografik ose një skanim CT.


Mjekimi:

Trajtimi kirurgjikal i aneurizmës së aortës është zëvendësimi i pjesës së dëmtuar të aortës me një protezë artificiale, zakonisht të bërë nga Dacron®. Në varësi të vendndodhjes së aneurizmës, operacioni mund të kryhet në mënyra të ndryshme dhe përmes prerjeve të ndryshme. Nëse aneurizma përfshin pjesën ngjitëse dhe harkun e aortës, operacioni kryhet përmes një prerjeje mesatare të sternumit. Nëse aneurizma përfshin aortën torakale, operacioni kryhet përmes një prerjeje anësore në gjoks. Kur aneurizma prek pjesën fillestare të aortës, duke përfshirë edhe valvulën e aortës dhe duke shkaktuar mosfunksionim të saj, përveç zëvendësimit të aortës, valvula e aortës do të zëvendësohet ose riparohet (teknika e kursimit të valvulave). Kohëzgjatja e operacionit dhe qëndrimi në spital varet nga ashpërsia e sëmundjes dhe gjendja e përgjithshme e pacientit.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.