ALB | ENG

Akalazia e Ezofagut

Akalazia e ezofagut është një sëmundje e karakterizuar nga humbja ose ndryshimi i lëvizshmërisë së ezofagut dhe dështimi për të relaksuar sfinkterin e poshtëm të ezofagut (unaza e muskujve që ndan ezofagun nga stomaku) pas gëlltitjes.


Shkaqet:

Shkaqet e akalazisë së ezofagut ende nuk janë përcaktuar, por besohet se ekziston një deficit neurogjenik në bazë, d.m.th dëmtimi i neuroneve përgjegjëse për peristaltikën në murin e ezofagut. Studimet e fundit kanë treguar ndryshimin e disa qelizave të sistemit nervor të pavullnetshëm të vendosura brenda shtresave të muskujve, të cilat, kur sulmohen nga sistemi imunitar i pacientit, degjenerojnë ngadalë, duke përfshirë funksionin e muskujve. Kjo rezulton në pamundësinë për të zbritur ushqimin përmes kanalit të ushqimit. Për më tepër, akalazia e ezofagut mund të lidhet me një infeksion të mëparshëm të shkaktuar nga Trypanosoma cruzii në subjektet me sëmundjen Chagas, një sëmundje tropikale.


Simptomat:

Disfagia është e pranishme klasikisht, pra pamundësia për të gëlltitur ushqimin, ndonjëherë e shoqëruar edhe me dhimbje, e cila prek fillimisht ushqimet e lëngshme dhe më pas shtrihet edhe në ushqimet e ngurta. Kjo gjendje tenton të përkeqësohet me kalimin e viteve së bashku me simptoma të tjera që përfshijnë:

 • Regurgitimi i ushqimit të gëlltitur (veçanërisht gjatë natës)
 • Dhimbje gjoksi retrosternale, e cila mund të rritet pas ngrënies
 • Urthi (djegie retrosternale);
 • Sialorrhea (pështymë e tepërt) dhe halitoza;
 • Kollë dhe funksion të dëmtuar të frymëmarrjes;
 • Humbje peshe.


Komplikimet:

 • Ezofagiti;
 • Infeksion në mushkëri dhe pneumoni aspirative;
 • Perforimi i ezofagut
 • Kanceri i ezofagut (rrezik pak i rritur).


Diagnoza:

Hetimet strumentale më të përdorura për të diagnostikuar dhe vlerësuar akalazinë e ezofagut:

 • Rrezet X me barium. Një sekuencë e imazheve radiografike merret pasi pacienti ka gëlltitur një preparat me bazë bariumi. Në prani të akalazisë, lëvizja peristaltike nëpër ezofag nuk është normale dhe shoqërohet me një vonesë në kalimin e bariumit në stomak.
 • Endoskopia. Një instrument fleksibël, i quajtur endoskop, futet nga goja për të lejuar mjekun të vëzhgojë drejtpërdrejt morfologjinë e ezofagut dhe mukozës së tij.
 • Manometria e ezofagut. Manometria e ezofagut është ekzaminimi i zgjedhur për studimin e lëvizshmërisë së ezofagut dhe kardias. Përmes vrimës së hundës, pas anestezionit lokal me spray anestezion, futet sonda fleksibël dhe e hollë (me diametër 3.5 mm) me një shqetësim minimal. Gjatë ekzaminimit, pacienti shtrihet zgjuar dhe i vetëdijshëm në një shtrat dhe vetëm duhet të marrë frymë thellë dhe të gëlltisë pak ujë kur kërkohet. Provimi zakonisht zgjat 10-15 minuta. Është një procedurë e sigurt dhe praktikisht pa komplikime. Menjëherë pas ekzaminimit, pacienti mund të rifillojë punën, të marrë ushqim dhe çdo terapi. Agjërimi kërkohet të paktën 4-6 orë para procedurës. Terapia e zakonshme mund të merret me përjashtim të barnave që mund të ndikojnë në lëvizshmërinë e ezofagut (antispazmatikë, relaksues të muskujve, qetësues, prokinetikë)


Trajtimi:

Trajtimi synon të ulë presionin brenda sfinkterit të poshtëm të ezofagut, për të lejuar kalimin më të lehtë të ushqimit nga ezofag në stomak dhe për të përmirësuar simptomat. Trajtimet për akalazinë e ezofagut përfshijnë:

 • Ilaçe të marra nga goja, të cilat ndihmojnë në relaksimin e sfinkterit të poshtëm të ezofagut; –
 • Zgjerimet me balon të kryera në mënyrë endoskopike (shtrirje e sfinkterit të ezofagut inferior); –
 • Ezofagotomia ose miotomia, ose procedurat që prekin fibrat muskulore të sfinkterit të poshtëm të ezofagut të kryera në mënyrë laparoskopike (sipas Heller) ose endoskopike (POEM);
 • Injeksion endoskopik i toksinës botulinum (Botox®);
 • Për të reduktuar simptomat, si para dhe pas trajtimit, pacientët me akalazi të ezofagut mund të:
 • Përtypni mirë ushqimin tuaj;
 • Hani ngadalë;
 • Pini shumë ujë gjatë vakteve;
 • Hani gjithmonë ushqim duke mbajtur një pozicion vertikal;
 • Shmangni ngrënien para gjumit;
 • Përdorni disa jastëkë për të fjetur për ta mbajtur kokën mjaft të ngritur dhe për të lehtësuar zbrazjen e ezofagut nga graviteti.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.