ALB | ENG

Abscesi peritonsillar

Abscesi peritonsillar është grumbullimi i pusit (qelbit) ne hapesiren peritonsillare, midis kapsules se tonsilles (bajames) dhe muskulit konstriktor faringeal superior. Ndodh më shpesh në grupmoshen 20-40 vjec dhe pas një infeksioni të bajameve.


Shkaktohet
nga baktere të tilla si:

 • Streptococcus pyogen;
 • Staphylococcus aureus;
 • Haemophilus Influanzae;
 • Fusobacterium;
 • Peptostreptococcus;
 • Prevotella;


Simptomat
e një abscesi janë:

 • Dhimbje e një anshme e fytit;
 • Vështirësi dhe dhimbje gjatë gëlltitjes;
 • Zë i ndryshuar
 • Dhimbje veshi;
 • Pamundësi në hapjen e gojës;
 • Temperaturë deri në 40°C;
 • Dobesi trupore;
 • Dhimbje të kyceve;
 • Dhimbje të kokës.

Diagnoza vendoset nga mjeku gjatë egzaminimit të fytit. Në raste të veçanta një skaner mund të jetë i nevojshëm në përcaktimin e diagnozës.


Trajtimi:

 • Aspirim dhe drenim;
 • Antibiotikoterapi;
 • Antipiretike;
 • Analgjezike;
 • Fluide intravenë;
 • Antiseptikë lokale;
 • Tonsillectomi (e menjëhershme ose pas 4 jaëesh)

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.