ALB | ENG

Muaji i ndërgjegjësimit për kancerin e lëkurës / Wake Up

Maji është muaji i ndërgjegjësimit ndaj kancerit të lëkurës.

Të ftuara në emisionin Wake-Up në Top Channel Dr. Amarda Cenko, Mjeke Dermatologe-Venerologe dhe Dr. Manjola Luzi, Mjeke Onkologe pranë spitalit tonë kanë diskutuar mbi kancerin e lëkurës dhe vaksinën e Melanomës.

Duke qenë se Melanoma është një nga tumoret kutane më agresive jetë kërcënuese, diskutimet lidhur me diagnozën, trajtimin dhe parandalimin e saj janë në fokus të profesionistëve të shëndetit publik, mjekut dermatolog dhe atij onkolog. 

Janë kryer shumë studime mbi korrelacionin e faktorëve të riskut me modelet e sjelljes për mbrojtjen e lëkurës ndaj karcinomave.

Vitet e fundit shënohen shifra globale gjithnjë e në rritje të rasteve të reja me melanomë. Diskutimi më koherent është ai mbi vaksinën e melanomës, e cila është një lloj trajtimi akoma në fazë studimesh klinike.

Pavarsisht emertimit “vaksinë”, për arsye të mënyrës së prodhimit duke marrë pjesë të ADN-së nga qelizat tumorale e duke u injektuar në organizëm, funksioni i saj është trajtues dhe parandaues i rishfaqjes së melanomës dhe kohëzgjatjes së jetës.

Aktualisht janë duke u përdorur në kombinim me imunoterapinë me checkpoint inhibitorët, medikamente që kanë bërë një revolucion në trajtimin e melanomës në ditët e sotme. Këto medikamente përdoren edhe në Shqipëri.

“Misioni ynë si mjekë nuk është vetëm të trajtojmë, por edhe të edukojmë, të ndikojmë sadopak në modelet e sjelljeve të pacientit lidhur me faktorët e riskut të kancerit të lëkurës”, u shpreh Dr.Amarda gjatë kësaj interviste.

Share:

Ju mirëpresim për konsulta dhe trajtime.

Spitali Katolik Zoja e Këshillit të Mirë
Rruga Ana Komnena, Nr. 74
Tel: +355 445 05 004
WhatsApp: +355 69 70 77 550
E-mail: [email protected]
Web: www.zoja.al

Poliambulanca Atë Luigji Monti
Rruga e Kavajës, Nr. 58
Tel: 04 2223 906 +355 / 04 2232 021
WhatsApp: +355 69 70 775 50
email: [email protected]

Të Rejat

Send Us A Message

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.