ALB | ENG

15 SHTATOR – DITA BOTËRORE E LIMFOMËS

gjëndrën timus dhe palcën e kockave. Limfoma mund të prekë të gjitha këto  organe, si dhe organe të tjera në të gjithë trupin.

Ekzistojnë shumë lloje të limfomës. Nëntipet kryesore janë:

Limfoma e Hodgkin-it (e quajtur më parë sëmundja e Hodgkin-it)

Limfoma jo-Hodgkin

Shenjat dhe simptomat e limfomës mund të përfshijnë:

 1. Enjtje pa dhimbje e nyjeve limfatike në qafë, sqetull ose ijë
 2. Lodhje e vazhdueshme
 3. Ethe
 4. Djersitje natën
 5. Vështirësi në frymëmarrje
 6. Humbje peshe e pashpjegueshme
 7. Kruajtje në lëkurë

Simptomat B

Mjekët zakonisht grupojnë shenjat specifike të limfomës së bashku dhe i etiketojnë ato si simptoma B.

Simptomat B përfshijnë si më poshtë:

 1. Ethe
 2. Djersitje gjatë natës (aq keq sa duhet të ndërroni rrobat ose çarçafët)
 3. Një humbje prej më shumë se 10 për qind e peshës totale trupore gjatë një periudhe gjashtëmujore

Klasifikimi i këtyre simptomave mund t’i ndihmojë mjekët t’ju japin një prognozë më të saktë.

Shkaqet

Ende nuk dihet se çfarë e shkakton limfomën. Por fillon kur ne limfocitet zhvillon një mutacion gjenetik. Mutacioni i thotë qelizës të shumëzohet me shpejtësi, duke shkaktuar shumë limfocite të sëmurë që vazhdojnë të shumohen.

Mutacioni gjithashtu lejon qelizat të vazhdojnë të jetojnë kur qelizat e tjera normale do të vdisnin. Kjo shkakton shumë limfocite të sëmura dhe joefektive në nyjet limfatike dhe bën që nyjet limfatike, shpretka dhe mëlçia të fryhen.

Faktorët që mund të rrisin rrezikun e limfomës përfshijnë:

 1. Mosha juaj. Disa lloje të limfomës janë më të zakonshme tek të rriturit e rinj, ndërsa të tjerët më së shpeshti diagnostikohen te njerëzit mbi 55 vjeç.
 2. Të qenit mashkull. Meshkujt kanë pak më shumë gjasa të zhvillojnë limfomë sesa femrat.
 3. Duke pasur një sistem imunitar të dëmtuar. Limfoma është më e zakonshme tek njerëzit me sëmundje të sistemit imunitar ose tek njerëzit që marrin ilaçe që shtypin sistemin e tyre imunitar.
 4. Zhvillimi i disa infeksioneve. Disa infeksione shoqërohen me një rrezik të shtuar të limfomës, duke përfshirë virusin Epstein-Barr dhe infeksionin Helicobacter pylori.

Testet dhe procedurat e përdorura për të diagnostikuar limfomën përfshijnë:

 1. Egzaminimi objektiv. Mjeku juaj kontrollon për ënjtje të nyjeve limfatike, duke përfshirë në qafë, nën sqetull dhe ijë, si dhe një shpretkë ose mëlçi të fryrë.
 2. Biopsia e një nyje limfatike dhe imunohistokimia. Mjeku juaj mund të rekomandojë një procedurë biopsie të nyjeve limfatike për të hequr të gjithë ose një pjesë të një nyje limfatike për testim laboratorik. Testet e avancuara mund të përcaktojnë nëse qelizat limfoma janë të pranishme dhe cilat lloje të qelizave janë të përfshira.
 3. Analizat e gjakut. Testet e gjakut për të numëruar numrin e qelizave në një mostër të gjakut tuaj mund t’i japin mjekut tuaj të dhëna për diagnozën tuaj.
 4. Biopsia e palcës së kockave dhe imunohistokimia. Një procedurë aspirimi dhe biopsie e palcës së eshtrave përfshin futjen e një gjilpëre në kockën tuaj të kockës për të hequr një mostër të palcës së eshtrave. Mostra analizohet për të kërkuar qelizat e limfomës.
 5. Testet imazherike. Mjeku juaj mund të rekomandojë teste imazherike për të kërkuar shenja të limfomës në zona të tjera të trupit tuaj. Testet mund të përfshijnë CT, MRI dhe tomografi me emetim pozitron (PET).

Teste dhe procedura të tjera mund të përdoren në varësi të situatës suaj.

Ekzistojnë shumë lloje të limfomës dhe njohja e saktë e llojit që keni është çelësi për zhvillimin e një plani efektiv trajtimi. Hulumtimet tregojnë se shqyrtimi i një kampioni biopsie nga një patolog ekspert përmirëson shanset për një diagnozë të saktë. Merrni parasysh marrjen e një mendimi të dytë nga një specialist i cili mund të konfirmojë diagnozën tuaj.

Mjekimi

Cilat trajtime të limfomës janë të përshtatshme për ju varet nga lloji dhe faza e sëmundjes suaj, shëndeti juaj i përgjithshëm dhe preferencat tuaja. Qëllimi i trajtimit është të shkatërrojë sa më shumë qeliza kanceroze dhe të sjellë sëmundjen në remision.

Trajtimet e limfomës përfshijnë:

Mbikëqyrje aktive. Disa forma të limfomës rriten shumë ngadalë. Ju dhe mjeku juaj mund të vendosni të prisni për të trajtuar limfomën tuaj kur ajo shkakton shenja dhe simptoma që ndërhyjnë në aktivitetet tuaja të përditshme. Deri atëherë, ju mund t’i nënshtroheni testeve periodike për të monitoruar gjendjen tuaj.

Kimioterapia. Kimioterapia përdor ilaçe për të shkatërruar qelizat me rritje të shpejtë, të tilla si qelizat e kancerit. Ilaçet zakonisht administrohen përmes një vene, por mund të merren edhe si pilulë, në varësi të barnave specifike që merrni.

Terapia me rrezatim. Terapia me rrezatim përdor rreze energjie me fuqi të lartë, të tilla si rrezet X dhe protonet, për të vrarë qelizat e kancerit.

Transplanti i palcës së kockave. Një transplant i palcës së eshtrave, i njohur gjithashtu si transplant i qelizave burimore, përfshin përdorimin e dozave të larta të kimioterapisë dhe rrezatimit për të shtypur palcën e kockave. Pastaj qelizat burimore të shëndetshme të palcës së kockave nga trupi juaj ose nga një dhurues futen në gjakun tuaj, ku ato udhëtojnë në kockat tuaja dhe rindërtojnë palcën e kockave.

Trajtime të tjera. Barna të tjera të përdorura për trajtimin e limfomës përfshijnë barna të synuara që fokusohen në anomalitë specifike në qelizat tuaja të kancerit. Barnat e imunoterapisë përdorin sistemin tuaj imunitar për të vrarë qelizat e kancerit.

Një trajtim i specializuar i quajtur terapia e qelizave T të receptorit kimerik të antigjenit (CAR) merr qelizat T të trupit tuaj që luftojnë mikrobet, i inxhinieron ato për të luftuar kancerin dhe i fut ato përsëri në trupin tuaj.

Nga Dr. Sh. M. Adela Perolla

Share:

Ju mirëpresim për konsulta dhe trajtime.

Spitali Katolik Zoja e Këshillit të Mirë
Rruga Ana Komnena, Nr. 74
Tel: +355 445 05 004
WhatsApp: +355 69 70 77 550
E-mail: [email protected]
Web: www.zoja.al

Poliambulanca Atë Luigji Monti
Rruga e Kavajës, Nr. 58
Tel: 04 2223 906 +355 / 04 2232 021
WhatsApp: +355 69 70 775 50
email: [email protected]

Të Rejat

Send Us A Message

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.