ALB | ENG

SËMUNDJET E BRENDSHME – HIPERURICEMIA

Hiperuricemia është një çrregullim metabolik ku sasia e acidit urik në trup rritet mbi normalen.

  • Rritja e përqëndrimit të acidit urik në gjak, shoqërohet me formimin e kristaleve. Këto kristale të acidit urik depozitohen në artikulacione dhe organe duke shkaktuar inflamacion dhe enjtje. Pa trajtim e duhur, me kalimin e kohës mund të ndodhin dëmtime serioze.
  • Depozitimi i acidit urik mund të dëmtojë ose shkatërrojë përgjithmonë kockat dhe kyçet.
  • Depozitimi i acidit urik në veshka, të njohura si gurët në veshka, mund të shkaktojë inflamacion lokal si dhe të bllokoj rrugët urinare duke dëmtuar gjithnjë e më shumë aftësinë e veshkave për të filtruar.
  • Niveli i lartë i acidit urik është gjithashtu i rrezikshëm për sistemin kardiovaskular: Enët dëmtohen dhe ngushtohen për shkak të inflamacionit. E për pasojë rritet rreziku i dëmtimit të zemrës, si dhe te organe të tjera.
  • Kristalet e acidit urik në kornea mund të irritojnë dhe inflamojnë enët e imta të gjakut, gjë që më pas bën që sytë të skuqen.
  • Depozitat e acidit urik mund të formohen dhe në indet e buta. Këto formacione të dukshme ndodhin kryesisht në veshë, gishta dhe këmbë.

Si e diagnostikon mjeku Hiperuriceminë (guten)?

Mjekët zakonisht bëjnë një diagnozë të bazuar në shenjat dhe simptomat klasike.

Duke pyetur pacientin, për:

  • Sëmundje të ngjashme në familjen e tyre;
  • Historinë mjekësore të pacientit;
  • Dietën e pacientit;
  • Sa shpejt dhe intensivisht filloi Ataku Gutoz.

Mjekët mund të përdorin gjithashtu teste gjaku, teste të lëngjeve të kyçeve dhe teknika imazherike si MRI për të ekzaminuar fazën e sëmundjes.

Ju mirëpresim për konsulta dhe ekzaminime!

Share:

Ju mirëpresim për konsulta dhe trajtime.

Spitali Katolik Zoja e Këshillit të Mirë
Rruga Ana Komnena, Nr. 74
Tel: +355 445 05 004
WhatsApp: +355 69 70 77 550
E-mail: [email protected]
Web: www.zoja.al

Poliambulanca Atë Luigji Monti
Rruga e Kavajës, Nr. 58
Tel: 04 2223 906 +355 / 04 2232 021
WhatsApp: +355 69 70 775 50
email: [email protected]

Të Rejat

Send Us A Message

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.