ALB | ENG

Lipedema

Lipoedema (ose lipoedema) është një sëmundje progresive, kronike dhe paaftësie që prek pothuajse ekskluzivisht seksin femëror. Kjo sëmundje karakterizohet nga një grumbullim jonormal i yndyrës nënlëkurore në këmbë; në veçanti, zona e prekur shkon nga vithet në kyçet e këmbëve, duke përjashtuar këmbët; shpesh, ka edhe përfshirje të krahëve.
Në fakt, në fazat e hershme, pjesa e sipërme e trupit mund të mbetet e hollë pasi pjesa e poshtme e trupit zgjerohet dhe yndyra grumbullohet në ijet, kofshët dhe këmbët. Zonat edematoze mund të jenë gjithashtu të ndjeshme, të dhimbshme nën presion, por edhe të prirura për dhimbje spontane, jo të varura nga stimuli. Ata janë gjithashtu të prirur për të mavijosur dhe mavijosur edhe pas traumave minimale. Lipoedema është shumë e nëndiagnostikuar, sepse është një sëmundje ende pak e njohur, nuk ka analiza specifike të gjakut apo teste specifike diagnostikuese për ta njohur atë dhe ka ngjashmëri klinike me limfedemën dhe obezitetin me të cilat shpesh ngatërrohet. Lipoedema klasifikohet në 4 faza në bazë të shpërndarjes dhe pamjes së depozitës dhjamore; stadi i katërt korrespondon me stadin më të avancuar me evoluimin e lipolimfedemës.

Shkaqet:

Etiologjia e lipoedemës është ende e panjohur edhe nëse dyshohet për një shkak gjenetik. Rastet e njohjes janë të zakonshme. Shkaqe të tjera të mundshme të lipoedemës përfshijnë përfshirjen hormonale, metabolike ose inflamatore; Në fakt, duket se ekuilibri hormonal i grave luan një rol të rëndësishëm në evoluimin e sëmundjes, pasi zakonisht shfaqet gjatë pubertetit ose në periudha që i nënshtrohen ndryshimeve të rëndësishme hormonale, si shtatzënia dhe menopauza.

Diagnoza:

Ndodh shpesh që lipedema të ngatërrohet me obezitetin ose limfedemën (stanjacion i limfës në disa pjesë të trupit, duke përfshirë edhe gjymtyrët e poshtme, për shkak të anomalive kongjenitale të rrethit limfatik). Për më tepër, në shumë vende, ende nuk ekziston një protokoll standard për diagnostikimin e kësaj sëmundjeje. Prandaj, për një diagnozë të saktë të lipoedemës është thelbësore të kontaktoni një mjek ekspert dhe kompetent.

Simptomat:

Simptomat e lipedemës përfshijnë akumulimin e yndyrës në gjymtyrët e poshtme, nga ijet deri te kyçet. Megjithatë, aspekti estetik nuk është i vetmi aspekt negativ i kësaj patologjie: lipedema është në fakt shumë e dhimbshme, si në pushim ashtu edhe gjatë lëvizjes. Akumulimi i yndyrës (përgjithësisht në formën e jastëkëve që shtypin nyjet) mund të jetë aq thelbësor sa të parandalojë ecjen normale.

Si më poshtë janë simptomat e lipedemës në detaje:

 • Shenja negative e Stemmer (është e mundur të ngrihet një palosje e lëkurës në gishtin e dytë dhe të tretë ose në gishtin e dorës);
 • Enjtjet simetrike (lipedema është gjithmonë simetrike dhe paraqitet si alteracione “kolona” dhe deformime të këmbëve. Nëse ndryshimet përhapen poshtë, flasim për “dukuri zouaves”, sepse deformimet gjithmonë përfundojnë në kyçin e këmbës, sado të mbuluara nga rrathët e indit dhjamor);
 • Dhimbje në prekje dhe presion;
 • Dhimbje thumbuese;
 • Prania e shpeshtë e telangjiektazisë në pjesën e jashtëme të kofshës;
 • Ndjeshmëria ndaj mavijosjeve;
 • Historia familjare;
 • Lëkurë e butë, nodulare dhe ka zgavra tipike.


Mjekimi:

Për trajtimin e lipedemës nuk ka konsensus mbi një plan trajtimi, por disa strategji mund të jenë të dobishme për parandalimin dhe menaxhimin e simptomave. Trajtimi i lipedemës kërkon një qasje multidisiplinare e cila përfshin:

 • Qasja në dietën ushqimore;
 • Terapi kompresioni;
 • Trajtim kirurgjik.

Lipoedema është një sëmundje evolucionare dhe me kalimin e kohës çon në dhimbje intensive në gjymtyrët e poshtme, humbje të forcës në këmbë me ulje progresive të lëvizshmërisë dhe pasoja pasuese në stilin dhe cilësinë e jetës. Niveli i ulët i aktivitetit fizik në kombinim me rritjen e peshës trupore shkakton një përkeqësim të përgjithshëm të sëmundjes, prandaj, veçanërisht në fazat fillestare, dieta dhe ushtrimet janë faktorët mbi të cilët duhet të ndërhyhet.

Qasja në dietën ushqimore: dieta ketogjenike

Trajtimi dietik i zgjedhur është terapia ketogjenike; Një tjetër qasje dietike ndaj lipedemës është përshkrimi i një protokolli anti-inflamator. Këshillohet që rritja e aktivitetit fizik të lidhet me dietën në mënyrë që të forcohen muskujt, të përmirësohet rrjedha e gjakut dhe limfatike dhe të ketë një efekt pozitiv në humor.
Për shkak të dhimbjes së shpeshtë të pranishme tek ata që vuajnë nga lipoedema, ne rekomandojmë ushtrime me ndikim të ulët (ecje, çiklizëm, ecje nordike, joga, pilates) ose aktivitete ujore, madje edhe thjesht ecje në ujë (më mirë nëse uji vjen të paktën mbi kërthizë). Dieta ketogjenike është një dietë me të cilën llogaritet me saktësi sasia e lëndëve ushqyese të ndryshme që do të konsumohen në mënyrë që të respektohen përmasat e sakta ndërmjet tyre. Në veçanti, përqindja e karbohidrateve reduktohet në rreth 10% (dietë me pak karbohidrate); proteinat rriten vetëm pak, ndërsa marrja e yndyrës mund të arrijë edhe mbi 60% të kalorive të konsumuara. Të bësh këtë favorizon mobilizimin e yndyrave depozituese për prodhimin e energjisë dhe shfaqjen e një gjendjeje të veçantë metabolike të quajtur ketozë (ose acetonemi), që është një grumbullim në gjak i “trupave keton” (kështu edhe emri), substancave acidofile që ato formohen. kur yndyra përdoret për energji. Prandaj, prodhimi i trupave ketone ndodh kur merret një sasi shumë e ulët ose aspak sheqeri, për shembull në rastin e agjërimit ose një diete me shumë yndyrë. Prandaj, në këtë rast, trupi dhe truri, në veçanti, përdorin trupat ketone si burim energjie. Ekzistojnë lloje të ndryshme të dietave ketogjenike dhe secila ka qëllime specifike për llojin e sëmundjes që do të trajtohet.
Sot ky lloj i qasjes dietike përdoret me sukses edhe për trajtimin dhe zgjidhjen e sëmundjeve të tjera: diabeti i tipit 2, PCOS, dislipidemia, hipertensioni dhe obeziteti. Dihet shumë pak për aplikimin e dietës ketogjenike në lipoedema dhe lajmet po përditësohen vazhdimisht pasi nuk ka asnjë dokument mjekësor të vlefshëm në këtë drejtim. Në trajtimin e lipedemës, një LCHF normokalorik ketogjen duket të jetë më i përshtatshëm.

Qasja tjetër dietike ndaj lipedemës, siç u përmend më lart, është zgjedhja e një programi ushqimor anti-inflamator. Qëllimi është zvogëlimi i ngarkesës inflamatore të shkaktuar nga sëmundja përmes një diete që kontrollon majat e insulinës, me një ekuilibër të saktë të omega-3 dhe përdorimin e substancave specifike anti-inflamatore. Dieta kufizon marrjen e sheqernave të thjeshta, produkteve të qumështit, glutenit dhe proteinave të përpunuara në favor të marrjes së frutave dhe perimeve me ngjyrë dhe organike, drithërave, ushqimeve të pasura me omega-3 si salmoni i egër, arrat, vaji i farave të lirit. Krahasuar me qasjen ketogjenike, ajo anti-inflamatore kërkon kohë më të gjata përpara se të jetë në gjendje të përfitojë nga avantazhe të tilla si rritja e ndjenjës së energjisë, reduktimi i dhimbjes, shkathtësia më e madhe dhe humbja e peshës.

Terapia e kompresimit: veshje kompresuese

Përveç ndërhyrjes dietike dhe rritjes së aktivitetit fizik, terapia konservative e lipedemës përfshin përdorimin e veshjeve elastike-kompresive; këto nuk veprojnë në reduktimin e depozitave yndyrore, por mund të jenë të dobishme për parandalimin e formimit të edemës dhe stimulimin e rrjedhjes së gjakut dhe limfatike.
Terapia e kompresimit me veshje të përshtatshme synon gjithashtu të reduktojë inflamacionin e indit nënlëkuror, siç tregohet në literaturë. Prandaj favorizon reduktimin e simptomave si dhimbja dhe brishtësia e kapilarëve, shkaku i mavijosjeve.
Në përgjithësi, përpara se të bëni veshjen e duhur (çorape, byzylykë ose të tjera, sipas zonës së prekur) këshillohet që të bëhen fasha limfologjike me shumë komponentë (nga fizioterapistë të specializuar), për të reduktuar edemën aty ku është e pranishme dhe për të lejuar marrjen e masave të duhura për veshjen kompresuese, të cilat në përgjithësi do të bëhen sipas masës dhe në një endje të sheshtë.

Trajtimi kirurgjik: liposuksion

Rëndësi të veçantë ka trajtimi i lipedemës me liposuksion.
Teknikat e reja të liposuksionit quhen Liposuction Tumescent që kursen limfën (TAL). Megjithatë, është e rëndësishme të mbani mend se kjo është një procedurë e mirëfilltë kirurgjikale; shpesh këto janë ndërhyrje jo të parëndësishme me heqjen e sasive të mëdha të yndyrës që kërkojnë pajisje dhe struktura të përshtatshme, si dhe aftësi.
Liposuction, duke reduktuar masat yndyrore të theksuara, mund të jetë i dobishëm në nxitjen e lëvizjes së kyçeve dhe rrjedhimisht ecjes. Duhet të ritheksojmë dhe të konfirmojmë se liposuksioni nuk ndikon në shkakun e sëmundjes dhe nuk çon në shërim.

Pas operacionit, këshillohet që të bëhen seanca të hershme fizioterapie të drenazhit limfatik dhe fashës, mundësisht duke filluar disa orë pas operacionit ose menjëherë pas operacionit. Kjo është për të reduktuar formimin e edemës dhe për të përshpejtuar kohën e rikuperimit. Në përgjithësi rekomandohet që të bëhen seanca çdo ditë ose çdo ditë tjetër për dy javët e para pas operacionit, dhe më pas të reduktohen në bazë të rikuperimit individual. Ndërkohë, do të jetë e rëndësishme të rifilloni aktivitetin e lehtë fizik, madje edhe në ujë kur të lejojë shërimi i plagëve.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.