ALB | ENG

Këmba e Diabetit

Këmba diabetike është një gjendje për shkak të komplikimeve kronike të diabetit që përfshin një arteriopati progresive të gjymtyrëve të poshtme dhe në veçanti të këmbës.

Shkaqet:

Është një patologji e shkaktuar nga përkeqësimi i qarkullimit për shkak të patologjisë metabolike.

Simptomat:

 • Këmba diabetike vaskulare ka simptoma të qarkullimit të dobët të gjakut:
 • Ndjesi shpimi gjilpërash edhe në pushim;
 • Ngërçe në këmbë ose këmbë edhe pas shëtitjeve të shkurtra;
 • Ndjenja e të ftohtit të këmbëve;
 • Këmbët marrin një ngjyrë më të errët e cila bëhet blu ose e zezë në format më të rënda;
 • Aftësia e zvogëluar për të shëruar plagët e vogla dhe formimi i lehtë i ulçerës.

Këto simptoma shoqërohen me një rrezik të shtuar për të marrë lëndime në këmbë për shkak të ndjeshmërisë së reduktuar për shkak të patologjisë metabolike.

Diagnoza:

Diagnoza e këmbës diabetike vaskulare bëhet nëpërmjet një sërë analizash:

 • Historia mjekësore nga mjeku që merr pjesë për të vlerësuar ashpërsinë e sëmundjes, e cila përfshin një test ndjeshmërie të duarve dhe këmbëve dhe një ekzaminim të qarkullimit të gjakut për gjymtyrët e poshtme;
 • Analizat e gjakut për të kontrolluar për një infeksion të vazhdueshëm ose çrregullime të tjera të gjakut;
 • Radiografi për të vlerësuar praninë e ndonjë dëmtimi në sistemin skeletor;
 • Echo Doppler për të analizuar shëndetin e venave dhe arterieve;
 • Angiogramë për të marrë një paraqitje të enëve të gjakut duke përdorur lëng kontrasti.


Mjekimi:

Këmba diabetike vaskulare karakterizohet nga një përkeqësim i shpejtë deri në nekrozë të indeve që kërkon ndërhyrje të menjëhershme mjeko-kirurgjikale nëpërmjet administrimit të terapisë me antibiotikë, pastrimit lokal për heqjen e indeve të infektuara dhe shpesh me një ndërhyrje rivaskularizuese si angioplastika perkutane (PTA) ose periferike, bypass për të reduktuar rrezikun e amputimit të këmbës apo edhe të gjithë gjymtyrëve.

Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji:

 1. Bypass periferik
  Bypass-i lejon trajtimin e patologjive arteriale periferike si arteriopatia fshirëse e gjymtyrëve të poshtme. Ndërhyrja bazohet në mundësinë e anashkalimit të ngushtimit përmes një bypass-i dhe rivendosjes së menjëhershme të një qarkullimi të vlefshëm në rrjedhën e poshtme të ngushtimit, duke dhënë lehtësim të menjëhershëm të dhimbjes.
  Bypass-i zakonisht përbëhet nga një protezë sintetike ose mund të përdoret vena e pacientit (zakonisht safeni i madh).
  Operacioni konsiston në bërjen e një prerjeje të vogël në murin e arteries në rrjedhën e sipërme dhe në rrjedhën e sipërme të obstruksionit dhe qepjen e protezës në të dy skajet në mënyrë që të krijohet një “urë” (bypass) dhe të anashkalohet stenoza që në përgjithësi shkaktohet nga një pllakë aterosklerotike.
  Operacioni kryhet nën anestezi të përgjithshme ose kurrizore dhe parashikon një qëndrim në varësi të kompleksitetit të operacionit.
 2. Angioplastika perkutane (THA)
  Angioplastika perkutane ose PTA është një teknikë kirurgjikale ndërhyrëse që ju lejon të zgjeroni seksionin e ngushtë të një arterie që redukton rrjedhën e gjakut në rrjedhën e poshtme me anë të një ose më shumë fryrjeve të një kateteri me balon. Në përgjithësi obstruksioni përfaqësohet nga një pllakë aterosklerotike.
  Operacioni është pjesë e teknikave minimale invazive dhe kryhet nën anestezi lokale.
  Kirurgu vaskular që kryen operacionin fut një kateter në një arterie, i cili në varësi të traktit të sëmurë, mund të jetë në nivelin e ijës (arteria femorale), e krahut (arteria humerale) ose e kyçit të dorës (arteria radiale) dhe përbëhet nga një tub i vogël, i gjatë dhe i hollë që lundrohet në afërsi të arteries së ngushtuar. Në këtë pikë kryhet angiografia e enës që do të trajtohet, ose kontrasti injektohet përmes kateterit për të vlerësuar vendndodhjen dhe shtrirjen e stenozës (ngushtimit).
  Nëse trajtimi është i mundur, një tel udhëzues avancohet përmes kateterit në arterien e sëmurë dhe kalon mbi pengesën. Në këtë mënyrë, teli udhëzues vepron si një “udhë” përmes së cilës mundësohet rrëshqitja e një tullumbace të posaçme, e cila pasi arrihet ngushtimi, fryhet për një kohë të shkurtër për të rihapur arterien e mbyllur.
  Në rast se rezultati i zgjerimit të balonit nuk është mjaftueshëm efektiv, mund të vendoset një protezë metalike tubulare (stent) e cila sillet në formë të pazgjeruar deri në traktin stenotik dhe pasi të zgjerohet e mban anijen të patentuar.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.